Doliu în politica și lumea academică. Prof.univ.dr. Anghel Stanciu a trecut în neființă

0
349

Prof.univ.dr. Anghel Stanciu s-a nascut pe data de 15 august 1949, in comuna Toporu din judetul Giurgiu. El a absolvit Institutul de Construcţii Bucureşti, Facultatea Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, în anul 1972. În anul 1981, obţine titlul de doctor inginer în specialitatea geotehnică şi fundaţii. A urmat, de asemenea, cursuri de specializare în limbaje de propagare şi cursuri de limba engleză.

Activitatea profesională: parcurge treptele carierei didactice universitare, din anul 1972, de la asistent, şef de lucrări, conferenţiar până la profesor universitar, din 1992. Este profesor universitar titular la disciplinele geotehnică şi fundaţii la Facultatea de Construcţii şi Hidrotehnică a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. Este conducător de doctorat din anul 1996.

Activitatea politică: Este unul dintre reprezentanţii de frunte ai clasei politice postdecembriste. Parlamentar din anul 1992, s-a implicat activ în procesul legislativ şi de guvernare a României, desfăşurând o activitate

parlamentară remarcabilă, concretizată prin 53 de propuneri legislative, 227 de luări de cuvânt în plenul celor două camere, 39 de declaraţii politice, 48 de întrebări şi interpelări, două moţiuni de cenzură. Deputat de Iaşi.

Activitatea ştiinţifică: este îndreptată spre cercetarea în domeniul construcţiilor de drumuri şi poduri, cu aplicabilitate practică: soluţii din pământ armat în realizarea infrastructurilor pentru construcţii, studiu experimental pe model al fundaţiilor prefabricate, impactul alunecărilor de teren asupra căilor de comunicaţii terestre. Noi concepte în analiza stabilităţii masivelor de pământ, rezistenţa, stabilitatea, protecţia mediului pentru construcţia de tuneluri, generalizarea teoriei lui Coulomb în calculul împingerilor pe zidurile de sprijin.

A participat la realizarea a peste 71 de contracte de cercetare şi a coordonat cinci contracte de cercetare de tip grant în calitate de director de proiect. De asemenea, a participat cu lucrări la numeroase congrese, sesiuni ştiinţifice, simpozioane. Colaborează în domeniul ştiinţific şi didactic cu organizaţii şi asociaţii internaţionale.

Publicaţii: elaborează numeroase cărţi, cursuri universitare, monografii, comunicări ştiinţifice şi compendii în domeniul construcţiilor civile şi industriale (115 lucrări ştiinţifice şi 16 cursuri universitare). Principalele cărţi [ca autor principal sau colaborator]: Fundaţii – Pământ armat, 1980 – 238 pag.; Geotehnică şi fundaţii –

Exemple de calcul. Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1983 – 408 pag.; Beton structural pentru acumulări – Editura Gh. Asachi, Iaşi, 2000 – 300 pag.; Probleme speciale de geotehnică şi fundaţii, 2002 – 247 pagini, Editura Junimea, Iaşi; Stanciu A., Lungu I. – Fundaţii I, fizica şi mecanica pământurilor – Editura Tehnică, Bucureşti, 2006 – 1620 pag. Colaborează în domeniul ştiinţific şi didactic cu organizaţii şi asociaţii internaţionale. Are lucrări de proiectare şi este autor a peste 20 de studii geotehnice.

Brevete de invenţii şi inovaţii: în cursul activităţii a proiectat şi realizat 7 dispozitive şi instalaţii.

Distincţii: Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler pentru merite deosebite în activitatea ştiinţifică şi didactică, în anul 2002.

Afilieri: membru titular, fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; doctor honoris causa al U.S.A.M.V. Bucureşti; membru de onoare al ASAS; membru în International Tunneling Association (ITA), din 1993; membru al Asociaţiei Române de Tuneluri ART, din 1993, unde este membru în consiliul de conducere din anul 2003.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments