Peste 1.200 fertilizări in vitro, la Iași. Foarte multe cupluri care au apelat la fertilizarea în vitro au peste 40 ani

0
117

Statisticile indică o scădere constantă a populaţiei, la nivel național. Potrivit datelor Recensământului 2022, populaţia rezidentă a României a scăzut la puţin peste 19 milioane de locuitori. Faţă de recensământul anterior, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori. Pentru a încuraja natalitatea Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a modificat Programul Naţional de Fertilizare In Vitro 2022-2023, relaxând condiţiile astfel ca mai multe cupluri să poată beneficia de aceste proceduri.

Sute de femei de peste 40 de ani au reuşit să devină mame cu ajutorul fertilizării in vitro. La Iaşi, în cele două centre de fertilitate s-au făcut peste 1.200 de fertilizări, rata sarcinilor fiind de 45%.  „Foarte multe cupluri care au apelat la fertilizarea în vitro au peste 40 ani.  Am avut paciente femei care au născut deşi aveau între 45 şi 55 ani. Ele au beneficiat de aceste fertilizări in vitro cu ovocite aduse din străinătate şi spermatozoidul soţului, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu, membru în Comisia Națională de Obstetrică Ginecologie a Colegiului Medicilor din România, cu o experiență de aproape două decenii în tratarea infertilității de cuplu.

Pentru a veni în sprijinul femeilor care vor să devină mame a fost lansat „Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii”. Prin intermediul programului, guvernul va deconta anual astfel de proceduri în valoare de 15.000 de lei. Cererile pot fi depuse online, la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. „Din nefericire, România era pe ultimul loc la nivel de comunitate europeană în susţinerea acestor cupluri infertile. Până în decembrie 2022 se plătea o jumătate din costul unei proceduri de fertilizare in vitro. Noi, specialiştii şi societăţile profesionale, am făcut de mai mulţi ani demersuri pentru susţinerea cuplurilor infertile, mai ales că există o iarnă demografică, o scădere a populaţiei României, aşa cum o confirmă toate datele statistice. Această creştere a susţinerii financiare a cuplurilor infertile este o realizare cu totul şi cu totul deosebită, considerăm noi, ca specialişti în domeniu”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofreiescu.

10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Din 5 decembrie 2022, aproximativ 2.500 de cupluri au beneficiat de această susţinere financiară, iar pentru anul 2023, sunt acordate fonduri pentru susţinerea a 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro. „Este vorba de asigurarea unei sume de 15.000 de lei, 5.000 pentru medicaţie şi 10.000 pentru procedurile medicale. Se vor da sub forma unor vouchere. Sunt două vouchere; unul tip card de 5.000 de lei, care asigură partea medicală. El poate fi folosit în farmaciile acreditate. Un alt voucher, de hârtie, de 10.000 de lei, ajunge la clinicile acreditate şi specializate în tehnicile de reproducere umană asistată. Aceste clinici şi farmaciile agreate se găsesc pe site-ul Ministerului Familiei Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Înscrierile se fac în ordine, pe principiul primul sosit este primul care beneficiază de aceste vouchere”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

O altă noutate a programului este faptul că femeile singure care au probleme de infertilitate se pot înscrie şi ele.

Înscriere se face în ordinea primul sosit, este primul care beneficiază de aceste vouchere. Dosarul, care cuprinde nu un număr impresionant de documente, poate fi, aşa cum spuneaţi, online, trimis la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, dar poate fi trimis şi în format pe hârtie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments