Update! Vameșii la care au descins mascații stau la vilă, nu au bani în cont. Au salarii modeste, la secret

0
592

Vameșii se bucură de un regim special la fel ca lucrătorii din poliție. Ei au veniturile anonimizate, deși tocmai în cazul lor ar trebui să existe o transparență maximă. Ei sunt foarte expuși să ia șpagă.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 42/VIII/3 din 17 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu dată de 17 ianuarie 2023, față de un număr de 23 lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră, după cum urmează:

a fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș)
a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca).

În sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.
În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activitățile descrise au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).
Detalii despre activitățile desfășurate per teritoriul Republicii Moldova https://www.facebook.com/ProcuraturaAnticoruptie/

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Polițiștii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins marți, 17 ianuarie, dimineața la vilele din Oradea și Sânmartin ale unor polițiști de frontieră, în cadrul unui amplu dosar de corupție.

Un număr de 31 de percheziţii, din care 4 în Bihor, au fost iniţiate marţi dimineaţă de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, într-un dosar care priveşte fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

În Bihor, percheziţiile au început la ora 6. Iar jurnaliștii Bihoreanul au surprins echipajele DGA şi de jandarmi la vila agentului Gelu Șereş din Sânmartin şi la cea a agentului Mădălin Ţărău din cartierul orădean Grigorescu. Surse susţin că cel din urmă subofiţer a fost ridicat chiar din PTF Borş, la ieşirea din tură.

Celelalte două percheziţii ale ofiţerilor DGA au vizat locuinţele din Oradea ale poliţiştilor de frontieră Daniel Moş, respectiv Cosmin Măduța.Newsweek a aflat că există un cunatum maxim și unul minim al salariilor în Poliția de Frontieră. Ofițerii de poliție cu funcție de comandă nu pot lua mai multe de 12.000 lei net pe lună (2.500 euro), iar cei fără comandă pot lua maxim 8.000 lei/lună.În schimb, salariile agenților de la Poliția de Frontieră se situează între 2.200 și 5.600 de lei pe lună net.

Vameșii au salariile la secret în Declarația de avere
Deși sunt expuși să primească șpagă, vameșii au salariile la secret. Newsweek a verificat ce averi au vameșii mai sus menționați. Ca o constantă: nu au bani la bancă, au datorii destul de mici și stau la vilă.

Sereș Marius Gelu este un agent care stă într-o vilă de 300 metri pătrați construită în anul 2013. Soția câștigă suma de 1.200 lei pe lună, au datorii de 60.000 euro și nu au cont în bancă.Sereș Marius Gelu este un agent care stă într-o vilă de 300 metri pătrați construită în anul 2013. Soția câștigă suma de 1.200 lei pe lună, au datorii de 60.000 euro și nu au cont în bancă.Mădălin Ţărău are 3 terenuri luate în 2020. Are un apartament/casă de 175 de metri pătrați a cărei adresă a anonimizat-o ilegal. Soția are un venit de 2.700 lei pe lună. Au datorii de 30.000 lei. Fără bani în cont.

Daniel Moș are o casă de 200 de metri pătrați făcută pe un teren de 266 metri pătrați. Nu are bani în conturi, nici datorii, iar soția câștigă 2.200 lei/lună.

Cosmin Măduța are un teren. Are o garsonieră cumpărată în Oradea de 44 metri pătrați. A moștenit o casă în stațiunea Băile Felix și mai deține încă o casă. Cel mai probabil funcționează și ca pensiune dat fiind că a câștigat 15.000 lei din „servicii cazare”. Soția câștigă 3.300 de lei. Nu au bani în conturi, doar o datorie de 180.000 lei.

Ce zice DNA
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, potrivit comunicatului DNA.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments