Doar un elev din zece care intră în clasa I ajunge să termine o facultate

0
104

În România, doar unu din zece elevi care intră în clasa I ajunge să ter­mine o facultate, afirmă Marius Deaconu, specialist în politici pu­blice în învățământul superior în cadrul Unității Executive pentru Finan­țarea Învățământului Superior, a Cer­ce­tării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

„Circa 100.000 de absolvenți de liceu își iau diploma de bacalaureat în fiecare an și 64.000 locuri cu bursă sunt disponibile pentru ei în universitățile locale. Nu este un raport de unu la unu, dar șansele să ai un loc la buget la facultate sunt uriașe. Pro­ble­mele sunt structurale. Practic, în România, unu din zece elevi care intră în clasa I ajunge să termine o facultate. Aceasta este o bilă neagră pentru România. Media europeană este de patru din zece, deci trebuie să creștem mult. Chiar dacă lu­mea spune că numărul celor care fac facul­tate este mare, nu este așa“, a spus Marius Deaconu în cadrul evenimentului HR Investors Summit, organizat de com­pa­nia Adecco România, Camera de Comerț Elveția – România, Invest România și Ambasada Eleveției în România.

După terminarea studiilor, cele mai mari salarii le au absolvenții de facultăți de informatică sau inginerie, care au un prim salariu de circa 1.200 de euro, deși media pentru primul salariu în România este de circa 700 de euro.

„Cea mai multă valoare adăugată este cea a absolvenților de informatică și inginerie, ei câștigă de 3,5 ori mai mult decât absolvenții de studii umaniste sau de drept. Astfel, ei câștigă circa 1.200 de euro chiar și în primul an de la absolvire, când salariul mediu este undeva la 700 de euro în România“, a completat Marius Deaconu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments