Șomajul tehnic, înlocuit cu un sprijin de 45% din salariu, după încetarea stării de urgență

Premierul Ludovic Orban a precizat, luni, că peste 50.000 de companii au apelat la creditele garantate de stat. Măsura șomajului tehnic va fi înlocuită cu un ajutor pentru angajați.

0
127

„Printre principalele măsuri economice pe care le-am luat se numără programul IMM Invest, de garantare și subvenționare a dobânzilor, care include credite pentru asigurarea capitalului de lucru și credite pentru investiții. Numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000. Sigur nu vor primi toate, pentru că deciziile vor fi luate de băncile pentru care optează”, a menționat Ludovic Orban.

Premierul a menționat că în structura creditelor companiilor, creditele de consum sunt foarte importante.

„Peste 60% din creditele companiilor sunt credite de consum. Dacă o companie intră în credite și nu face față plăților riscă să afecteze companii sănătoase în lanț, să intrăm într-un blocaj. Există pentru aprobare pe masa Comisiei Europene o schemă de garantare și asumare pentru asigurarea creditelor comerciale care, cu siguranță, va permite reducerea blocajelor și afectarea companiilor în lanț, dacă una dintre ele are probleme cu plățile.

De asemenea, încercăm să mobilizăm din fonduri europene o sumă mare pentru firme mici și mijlocii, pentru credite destinate investițiilor. Încercăm să relocăm fonduri din zonele unde nu putem cheltui bani pentru a direcționa banii în aceste investiții”, a menționat Ludovic Orban, care a invocat faptul că guvernul analizează inclusiv ideea creării unui fond de investiții.

45% sprijin pentru salariu

Premierul a precizat că peste 570.000 de angajați au primit șomaj tehnic, dar după terminarea stării de urgență măsura va fi înlocuită cu un alt ajutor pentru companii.

„Pentru prima perioadă a șomajului tehnic, am avut în plată peste 570.000 de angajați. De asemenea, am avut o formă de acordare de indemnizații de 75% către profesioniștii Codului Civil, către cluburile sportive, care nu au mai putut să funcționeze. Am avut aproape 60.000 de beneficiari.

În ceea ce privește susținerea angajaților, vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru companiile care își vor reporni activitatea. Vom trece de pe măsura șomajului tehnic, la o măsură activă.

Pentru orice persoană care revine în activitate vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 45% din salariul brut”, a menționat Ludovic Orban.

Prim ministrul a precizat că Guvernul va sprijini companiile să angajeze oamenii care nu au loc de muncă, cu măsuri active care vor varia și în funcție de alte criterii.

„Spre exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu angajate și de aceea vom mări alocarea măsurii active pentru astfel de persoane. De asemenea, vom sprijini și angajarea tinerilor.

Vom încerca să generăm un program de adaptare la piața muncii printr-un program de calificare și recalificare, dar printr-un program diferit de aplicare. Vom încerca să facem un parteneriat cu compania care vrea să angajeze și care să facă acele traininguri. Și vom obliga persoanele respective să rămână angajate cel puțin doi ani”, a precizat Ludovic Orban.

Șeful guvernului a amintit și de suspendarea plății ratelor la împrumuturi de la bănci pe o perioadă de până la 9 luni.

„Aproape 40.000 de persoane și firme au beneficiat până acum de această decizie, a suspendării ratelor. Am ridicat presiunea în privința taxelor și impozitelor locale prorogând termenul la care pot fi plătite până la 30 iunie.

Am dispus amânarea la plată pentru servicii de utilități și chirii pentru anumite persoane fizice și juridice. Am scutit de plata impozitelor speciale care se plăteau pe numărul de locuri de cazare sau suprafețe pe perioada stării de urgență și intenționăm să lungim această măsură până la redeschiderea activității în HORECA.

Am ridicat presiunea care era pusă pe companii și persoanele fizice pentru creanțe bugetare.

Am amânat termenul pentru depunerea solicitărilor pentru creanțe până la 30 octombrie”, s-a lăudat Ludovic Orban.

Cetățenii pot împrumuta statul

Resursele provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România și din împrumuturi de pe piața internațională.

„Intenționăm să lărgim instrumentul emiterii de obligațiuni și să oferim posibilitatea cetățenilor care au posibilitatea de a economisi. Să implicăm cetățeanul într-un program „Români pentru români”.

Avem posibilitatea de a apela la credite și de a implica Fondul European de Investiții în susținerea unor proiecte. De asemenea, urmărim un program amplu de investiții de stat.

Pregătim câteva măsuri după modelul IMM Invest și pentru companiile mari”, a precizat Ludovic Orban.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments