Medic celebru condamnat pentru şpagă. Cum funcţiona filiera „carnetelor studenţeşti” a unor profesori UMF

0
520

Doi medici cunoscuţi în Iaşi au fost condamnaţi vineri, 12 iulie, la 3 ani, respectiv 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, fiind găsiţi vinovaţi de luare şi complicitate la luare de mită. Ei ar fi comis faptele în calitate de cadre didactice ale UMF Iaşi, instituţie de învăţământ la care nu mai activează.

Pedeapsa cea mai dură a fost stabilită pentru doctorul Carmen Dorobăţ, care a primit, în plus, şi interdicţia de a mai ocupa funcţia de profesor universitarr, sau de şef de spital. În prezent, Carmen Dorobăţ este manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Soţul ei, Gheorghe Dorobăţ, este medic la Spitalul de Neurochirurgie.

„Este o solutie care nu ne multumeste si, evident, vom declara apel. Oricum, acest dosar a fost unul atipic din foarte multe puncte de vedere. Speram ca in apel vom reusi sa dovedim ca renumitii profesori Dorobat sunt nevinovat”, a comentat, contactat telefonic, avocatul Liviu Bran, aparatorul celor doi medici. Tribunalul Iaşi, care a pronunţat sentinţa, a mai stabilit confiscarea a 5.550 de euro de la Carmen Dorobăţ, respectiv a 6.700 de euro de la soţul acesteia.

Sentinţa nu este definitivă şi vine după aproximativ 4 ani de la momentul trimiterii în judecată. Care au fost acuzaţiile procurorilor Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pe 31 ianuarie 2015, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul directoarei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. Potrivit DNA, în schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la UMF Iaşi să promoveze cu nota 9 examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, profesorul Gheorghe Dorobăţ.

În total, DNA arăta că managerul împreună cu soţul său, ambii cadre didactice în acel moment la UMF Iaşi, au pri­mit bani de la 124 de studenţi pentru promovarea examenelor. După ce a fost ridicată de anchetatori, Dorobăţ nu şi-a mai putut exercita funcţia de manager, aceasta fiind preluată succesiv de mai mulţi medici din spital.  Medicul şi-a reluat atribuţiile în aprilie 2016, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au decis să-i înlăture definitiv măsura preventivă de control judiciar, implicit interdicţia de a-şi exercita funcţia.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments