Puși la tăcere de litera legii

În 2016, cel mai tânăr prefect de la acea vreme, Radu Prisăcaru, era ridicat de mascaţi din biroul său. În 2014 a condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare. A fost eliberat în 2017. Tot în 2017 a fost eliberat şi fostul ministru al Transporturilor şi şef al liberalilor ieşeni, Relu Fenechiu, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Cristian Adomniţei, fost şef al Consiliului Judeţean Iaşi, a fost tras şi el pe linie moartă în dosarul “Albumul”. Ce mai fac cei trei liberali certaţi cu legea, aflaţi în materialul următor.

0
1398

Au fost ani la rând pe primele pagini ale ziarelor, au avut funcții publice importante atât în județul Iași cât și la nivel național. Însă, din cauza problemelor cu legea, s-au văzut nevoiți să se retragă din mediul public. Asta după ce au fost condamnați la ani buni de închisoare cu executare. Au fost eliberați condiționat, iar astăzi duc o viață departe de funcții publice, însă s-au orientat în domeniul de business, în special cel de consultanță. Este vorba despre fostul prefect de Iași, Radu Prisăcaru, fostul președinte PNL Iaşi, Relu Fenechiu, Cristian Adomniței, fostul președinte al Consiliului Județean Iaşi, dar și de fostul primar Gheorghe Nichita.

 

Radu Prisăcaru, consultanță în Marea Britanie

 Fostul prefect, Radu Prisăcaru a fost condamnat în anul 2014 la patru ani de închisoare pentru fapte de corupție în dosarul „Mită la prefect“, fapte comise în 2006. Radu Prisăcaru a fost eliberat în anul 2017, după ce a încercat de mai multe ori să fie eliberat condiționat, având la dosar mai multe lucrări științifice făcute în timpul detenției. Astăzi, fostul prefect locuiește în Marea Britanie, oferă consultanță și se ocupă de domeniul IT. Contact telefonic, Radu Prisăcaru nu a dorit să facă prea multe comentarii.

 

“Nu sunt în Iași. Îmi pare rău. Sunt plecat din țară și lucrez în Marea Britanie. Foarte rar vin acasă. Nu mai sunt persoană plublică și nici nu cred că o să mai fiu vreodată”, a declarat fostul prefect Radu Prisăcaru. Detenţia şi cei opt ani în care a fost plimbat între instanţe şi-au pus amprenta asupra vieţii lui Radu Prisăcaru. Slabit şi tras la faţă, fostul prefect are puterea să posteze fotografii cu noua sa înfăţişare pe paginile de socializare. Nu mai vrea să audă de Iaşi, de România. A început o viaţă nouă în Marea Britanie.

 

Relu Fenechiu, consultanță în Iași

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost eliberat condiționat tot în 2017, după ce a făcut trei ani și jumătate de închisoare. Atunci, Relu Fenechiu a declarat ferm că nu se va mai întoarce în politică și că nu va face afaceri cu statul român.

„Voi face afaceri, nu mai vreau să aud de afaceri cu statul român. Atâta timp cât statul mă lasă, voi face afaceri. Un om face afaceri dacă este lăsat să și câștige ceva. Dacă statul român consideră că tot ceea ce câștig trebuie să îi dau lui, atunci va trebui să găsesc o soluție, că trebuie să-mi întrețin și familia”, declara în 2017 la eliberarea din Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu, fostul ministru.

 

Astăzi, Relu Fenechiu oferă consultanță diverselor firme, iar în luna septembrie a anului trecut a lansat o platformă online destinată vânzărilor de materiale de construcții. Relu Fenechiu nu dorește să mai facă nicio declarație în mediul public. Contactat telefonic, a refuzat să stea de vorbă cu reporterii 7Est.

 

Condamnările penale ale lui Relu Fenechiu

 Relu Fenechiu a fost acuzat de către Direcția Națională Anticorupție că a vândut în perioada 2002-2004 către Electrica Moldova transformatoare vechi în locul unora noi. Trei societăți, unde Fenechiu apare ca acționar semnificativ, au vândut transformatoare vechi la Electrica Moldova contra unor sume ce totalizează 2,8 milioane de euro.

Pe 12 iulie 2013, a fost condamnat de instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcția de ministru al Transporturilor.

În 30 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013, condamnându-l definitiv la 5 ani cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Relu Fenechiu a fost condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare, după ce și-a recunoscut vinovăția într-un nou dosar în care este acuzat de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. 

Relu Fenechiu a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui, fiind eliberat condiţionat pe data de 7 august 2017.

 

A demisionat din funcţia de ministru

La data de 21 decembrie 2012, Fenechiu a fost numit ministru al Transporturilor. El a demisionat din funcție la 12 iulie 2013, în urma condamnării în dosarul „Transformatorul”. În cele 7 luni de mandat, Relu Fenechiu s-a remarcat prin deblocarea fondurilor europene, întocmirea unui program pentru infrastructură, privatizarea CFR Marfă, reluarea plăților pentru Programul Operațional Sectorial Transport, în urma ridicării pre-suspendării de către Comisia Europeană și deblocarea și transmiterea către ANRMAP a procedurilor de achiziție a 6 contracte de consultanță și asistență tehnică pentru proiecte feroviare, în valoare totală de 120.850.448 lei.

 

 Cristian Adomniței așteaptă legea grațierii

Fostul preşedine al Consiliul Judeţean, Cristian Adomniţei s-a retras şi el în mediul privat. Nu doreşte să facă nicio declaraţie cu privire la funcţiile publice pe care le-a deţinut, nici de activitatea pe care o are în domeniul medical sau afacerile pe care le are în zona Sucevei, locul său natal. Cristian Adomniţei este cercetat în dosarul „Albumul“ în care este acuzat de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, ambele pedepse având maximum prevăzut de lege la 5 ani, încadrându-se în categoria celor ce vor fi graţiate.

 

Cristian Adomniţei şi-a început cariera în PNL în anul 1994, după alegerile locale din 2004 a fost ales consilier judeţean, iar din 2005 a îndeplinit funcţia de preşedinte TNL.

În urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, el a fost ales ca deputat de Iași, pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. În această calitate, el a fost membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților (decembrie 2004 – februarie 2007), în Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană (decembrie 2004 – decembrie 2006), în Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României (decembrie 2006 – mai 2007) și în Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic a Camerei Deputaților (din februarie 2007). La data de 11 martie 2008, Biroul Politic al PNL l-a desemnat pe ministrul Adomniței drept candidat al PNL la Primăria Municipiului Iași. La alegerile locale din 1 iunie 2008, Adomniței a obținut 9,41% din totalul voturilor valid exprimate, aflându-se pe locul III după primarul în funcție, Gheorghe Nichita și europarlamentarul Dumitru Oprea.

 

Ministru al educației

Odată cu remanierea guvernamentală din 5 aprilie 2007, Cristian Adomniței a fost numit în funcția de ministru al Educației, cercetării și tineretului în Guvernul Tăriceanu.

La scurtă vreme după numire, în mai 2007, aflat într-o școală generală din Brăila, ministrul i-a întrebat pe elevii din clasa a V-a câte stele ale drapelul UE. Deși elevii au răspuns corect – 12 stele, Adomniței i-a contrazis afirmând că sunt 15 și, deși i-a fost arătată fotografia unui steag, el nu s-a lăsat convins. Ulterior, la conferința de presă ce a urmat, ministrul a dat vina pe consilierii săi.” Am avut un material, îl am și acum pe birou și mi-au scris (consilierii n.n.) că sunt 15. Abia aștept să ajung la București, să am o discuție cu ei. O să-i întreb câte stele sunt pe steagul UE și, dacă spun 15, stați să vedeți!”, declara atunci Cristian Adomniţei.  

 

Gheorghe Nichita, consilier la Consiliul Județean

Probleme cu legea are și fostul primar, Gheorghe Nichita care, în prezent, a rămas în administrația publică locală, fiind angajat pe funcția de consilier personal al șefului Consiliul Județean, Maricel Popa. Fostul primar a stat patru luni în arest preventiv, dar și în arest la domiciliu. Inculpat într-un dosar pentru abuz în serviciu, fostul primar Gheorghe Nichita este acuzat și în dosarul„Amanta“. Dacă actualele prevederi intră în vigoare, singura infracțiune care ar putea să îi vină de hac lui Gheorghe Nichita este luarea de mită imputată în dosarul UTI. Chiar şi aşa, datorită vârstei, pedeapsa poate fi redusă la jumătate dacă este peste 5 cinci ani, iar dacă este sub 5 ani, îi va fi graţiată.

Acuzații de corupție

Pe 1 mai 2015, Gheorghe Nichita a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după mai mult de șapte ore de audieri, fiind suspectat de abuz în serviciu. Gheorghe Nichita ar fi folosit poliția locală pe post de serviciu propriu de supraveghere a unor persoane de care era interesat.

În data de 8 mai 2015, Curtea de Apel București a decis plasarea lui Gheorghe Nichita în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru utilizarea Poliției Locale Iași în urmărirea unei angajate a Primăriei iași cu care s-a aflat într-o relație amoroasă.

În decembrie 2015, Nichita a fost pus sub acuzare într-un alt dosar penal, fiind suspectat de luare de mită, în acest caz este implicat și omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, acționar principal al UTI Grup

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments