In Romania, angajatii de la stat au salarii cu mult mai mari decat cei care le „platesc” lefurile!

0
308 views

Romania inregistreaza record dupa record in Uniunea Europeana. De data aceasta vorbim de salariile din administratia publica, in raport cu cele din mediul privat. In tara noastra, acest raport este cel mai ridicat din UE, respectiv 165%. Asta inseamna ca salariile la stat sunt, in medie, cu 65% mai mari decat cele din privat, sustine analistul financiar, Iancu Guda. Ce implicatii are aceasta situatie?

“Salariul mediu din administratia publica trebuie comparat cu salariul mediu din economie pentru o scalare si comparabilitate relevanta. Astfel, ponderea salariului din administratia publica in salariul mediu pe economie este de 165% in Romania, cel mai ridicat nivel din UE (care inregistreaza o medie de 118%). Normal ca romanii sunt din ce in ce mai tentati sa lucreze la stat: au salarii cu 65% mai mari decat in privat, lucreaza mai putin (personalul este supradimensionat) si conditiile de munca favorizeaza existenta unui cadru subiectiv in ceea ce priveste motivatia reala si criteriile de evaluare a performantei”, scrie Iancu Guda pe Facebook.

El remarca si viteza de crestere a salariilor la stat, in ultimii ani, mult mai mare decat in privat (sector care, de altfel, asigura plata salariilor in adminsitratia publica).

“Cheltuielile statului pentru salariile angajatilor in sectorul public au crescut cu 25% in ultimul an, cu 50% in ultimii trei ani si aproape s-au dublat in ultimii sase ani. (…) Ritmul de crestere al salariului in sectorul public a depasit semnificativ cresterea salariului mediu inregistrat in sectorul privat (care contribuie semnificativ la formarea veniturilor publice). De aceea, majorarea salariilor in sectorul public s-a realizat in contextul unui deficit fiscal de aproape 15 miliarde de lei in primul semestru din acest an, cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani. Este sustenabil sa majoram salariile actuale pe datorie, impovarand generatiile viitoare si sacrificand bunastarea pe termen lung?”, se intreaba Guda.

Salariile la stat in Romania, peste cele din Ungaria sau Polonia

Mai mult, analistul citat atrage atentia asupra faptului ca, desi salariul mediu brut din administratia publica in Romania este de 1.121 de euro, la jumatate fata de media din UE, acesta este deja peste nivelul mediu al unor tari cotate deasupra Romaniei din punct de vedere economic, respectiv Ungaria (1.005 euro) sau Polonia (1.096 de euro).

“In 2017 consumul a crescut cu 10%, dar veniturile din TVA au crescut doar cu 3,6%. Aceasta reflecta cresterea evaziunii fiscale si a economiei subterane, precum si probleme grave la eficienta colectarii veniturilor publice”, mai scrie Guda.

In aceste conditii, in care veniturile raman incerte (economia decelereaza, iar colectarea nu se imbunatateste) iar cheltuielile cu salariile si asistenta sociala au ajuns sa reprezinte 62% din total (iar acestea sunt permanente), “deficitul fiscal ar trebui sa depaseasca 4% din PIB pe parcursul acestui an”, concluzioneaza Iancu Guda.

sursa : https://www.wall-street.ro/articol/Social/233908/in-romania-angajatii-de-la-stat-au-salarii-cu-mult-mai-mari-decat-cei-care-le-platesc-lefurile.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here