Trei nutritionisti din Iasi la Interviurile 7 Est

0
9114

Adina Rusu: O singura mancare nesanatoasa nu o sa ne imbolnaveasca, asa cum o singura masa sanatoasa nu inseamna un stil de viata sanatos!

Irina Ringhilescu: Sa mancam putin si bun, asta ar trebui sa fie una dintre principalelele reguli de urmat

Irina Gherca: Cand ni se pare crescut costul unui stil de viata sanatos ar trebui sa stim ca sanatatea nu se poate cumpara.

Cele mai utile informatii si „ponturi” despre ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa si despre cum sa slabim sanatos le-am aflat de la trei nutritionisti din Iasi, Adina Rusu, Irina Ringhilescu si Irina Gherca. Interviurile nu au ocolist subiecte precum alimentatia vegan-vegetarian, fast-food sau bucataria traditionala romaneasca.

Multe dintre raspunsurile pe care le cautati la intrebari ce privesc sanatatea si alimentatia echilibrata, in randurile de mai jos.

  1. Ce inseamna sa fii nutritionist „cu acte in regula”? Care sunt studiile si autorizatiile necesare?

Adina Rusu: Nutritionistul „cu acte in regula” este denumit, conform legislatiei romanesti, „dietetician”. Din fericire avem si in Romania, inca din anul 2015, o lege care reglementeaza aceasta profesie, legea 256 din 2015. Din pacate, insa, legea nu este inca aplicata si foarte multi „pseudo-nutritionisti” profeseaza in acest domeniu, fara a avea nici baza legala si nici studiile necesare. Conform legislatiei romanesti, o persoana care doreste sa profeseze in acest domeniu trebuie sa fi absolvit Specializarea de Nutritie si Dietetica in cadrul unei institutii de invatamant acreditate, sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul nutritiei si dieteticii sau sa detina o diploma de masterat in acest domeniu. Conform legii 256 din 2015, autorizatia de libera practica ar trebui sa fie eliberata de catre Colegiul Dieteticienilor din Romania, structura neinfiintata inca. S-au facut pasi importanti in reglementarea acestei profesii, s-au creat aceste specializari si programe de masterat de Nutritie si Dietetica, cum avem si la Iasi, in cadrul Facultatii de Medicina. Realizarea legislatiei a fost, la randul sau, un pas extrem de greu, dar foarte important. Probabil ca nu va mai trece mult timp pana cand exercitarea acestei profesii va fi pe deplin controlata astfel incat doar adevaratii specialisti sa mai activeze in acest domeniu. Cat despre mine personal, am absolvit Specialitatea de Nutritie si Dietetica si Masteratul de Nutritie si Dietetica profilactica si curativa din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iasi, iar, in prezent, urmez un program de Doctorat.

Irina Ringhilescu: Exista si la noi, din 2015, o lege care reglementeaza profesia de dietetician (Legea nr. 256/2015) si care are si norme metodologice de aplicare din 2017. Pentru mine, primul pas a fost absolvirea specializarii Nutritie si Dietetica din cadrul UMF Iasi, cu o durata de trei ani, apoi au urmat doi ani de master de Nutritie si Dietetica profilactica si curativa.

Irina Gherca: Daca ar fi sa analizam care sunt studiile necesare pentru a fi Nutritionist-Dietetician „cu acte in regula” in alte state din Europa, unde aceasta profesie are un istoric mult vast decat la noi si este reglementata prin lege, vom vedea ca toate marile universitati ofera programe de Licenta in acest domeniu, cu durata de minim 3 ani si care pot fi completate sau nu cu studii postuniversitare de Master cu durata de pana la 2 ani. In Statele Unite, ciclul de studii de Licenta pentru acest domeniu este de 4 ani, urmat apoi de Master. In Romania, la momentul actual, sub aceasta titulatura profeseaza atat absolventii Facultatilor de Medicina, specializarea Nutritie si Dietetica (cu sau fara studii de Master), cat si absolventii altor programe de scolarizare, altele decat cele mai sus mentionate.

  1. Cat de cautate sunt serviciile unui nutritionist in Iasi? Care este profilul persoanei care apeleaza la dumneavoastra?

Adina Rusu: Iesenii au devenit tot mai constienti de importanta unei alimentatii echilibrate, atat pentru mentinerea unei stari optime de sanatate, cat si pentru preventia unor afectiuni sau pentru tratamentul acestora. Cei mai multi dintre cei care doresc sa faca modificari in alimentatie sub indrumarea unui specialist sunt persoane care au o problema cu greutatea, fie ca doresc sa slabeasca sau sa mai creasca in greutate. Sunt foarte multi cei care vin la cabinet fara sa aiba probleme cu greutatea sau vreo afectiune, dar care, pur si simplu, isi doresc un stil de viata sanatos, care vor sa invete sa manance echilibrat si au nevoie de sfatul unui specialist, in acest sens. De asemenea, la cabinet, se prezinta si multe persoane diagnosticate cu o anumita afectiune pentru care se recomanda un regim igieno-dietetic special.

Irina Ringhilescu: Din practica curenta, am observat ca, in ultimii ani, a crescut interesul iesenilor pentru astfel de servicii si chiar cauta specialistii din domeniu „cu acte in regula”. Persoanele care vin in cabinet sunt majoritar cele ce au fost intodeauna preocupate de ceea ce au pus in farfurie si care vor sa isi schimbe obiceiurile alimentare si sa adopte un stil de viata sanatos. Dar sunt si pacienti cu probleme medicale care solicita ajutorul in patologii diverse precum diabetul zaharat, boli cardio-vasculare, hepatice, renale sau oncologice.

Irina Gherca: Fiind un domeniu relativ nou, inca nu exista foarte mare deschidere. In general, persoanele care apeleaza la serviciile noastre se confrunta deja cu o “problema”, fie ca vorbim doar de un aspect de ordin estetic sau chiar de patologii deja instalate si in contextul carora alimentatia joaca un rol important. Putine persoane se adreseaza cabinetului nostru pentru ca doresc sa invete sa faca alegeri sanatoase si, astfel, sa previna posibile complicatii. Ne bucuram insa atunci cand avem familii care vin la discutii impreuna cu copiii si doresc sa afle cat mai multe informatii despre ce inseamna, de fapt, alimentatia echilibrata. In aceste cazuri modificarile se fac mult mai usor, toti membrii familiei fiind implicati activ si motivandu-se unii pe altii.

  1. In general, oamenii se plang ca nu au suficient timp pentru miscare sau destui bani pentru o alimentatie sanatoasa. In zilele noastre, un stil de viata sanatos este la indemana oricui?

Adina Rusu: Foarte multi oameni se tem ca vor primi o anumita dieta cu meniuri fixe, pentru care vor fi nevoiti sa investeasca, zilnic, sume importante de bani. Nu este deloc asa! Alimentatia sanatoasa ne costa, de fapt, mai putin. Portiile corecte de mancare sunt mult mai mici decat cele consumate in prezent de cei mai multi oameni; prin urmare, vom cumpara mai putina mancare. In plus, de pe lista noastra de cumparaturi vor disparea sucurile, dulciurile si alte produse alimentare procesate, astfel ca vom reduce si mai mult cheltuielile zilnice. Alimentatia sanatoasa nu inseamna nu stiu ce alimente exotice, seminte, alge sau alte produse pe care nu le consumam in mod obisnuit; alimentatia sanatoasa trebuie sa rezulte din corectarea obiceiurilor noastre alimentare, tinand cont de propriile preferinte alimentare si de stilul nostru de viata.

Irina Ringhilescu: Scuze si motive putem gasi pentru orice 🙂 Adoptarea unui stil de viata sanatos este la indemana oricui, pasii de urmat nu sunt deloc complicati si aduce chiar economii importante, daca este planificat meticulos, deoarece pune, in primul rand, accent pe calitate si nu pe cantitate. Sa mancam putin si bun, asta ar trebui sa fie una dintre principalelele reguli de urmat, in ceea ce priveste alimentatia, iar pentru activitate fizica si banalul mers pe jos poate fi suficient.

Irina Gherca: Mai in gluma, mai in serios, intr-adevar, cel mai des, oamenii se plang… de orice… cred ca este o trasatura a noastra, ca si popor, sa ne plangem intai si apoi mai vedem daca mai este necesar sa gasim solutii sau nu J.

Poate ca nu este cel mai ieftin sa adopti un stil de viata sanatos, dar daca cineva vrea cu adevarat, va gasi variante atat din punct de vedere financiar, cat si a timpului alocat. Nu spune nimeni ca trebuie sa mergi la cel mai scump Centru de profil. Poti face miscare in aer liber, poti alerga pe stadion, in parc sau pe pistele special amenajate unde este gratis. Daca problema este timpul, atunci putem apela la mici “trucuri”, cum ar fi sa mergem pe jos sau cu bicicleta la serviciu, sa utilizam scarile in locul ascensoarelor sau a scarilor rulante, alternand practic episoadele de activitate fizica cu celelalte activitati zilnice de rutina. Atunci cand ni se pare crescut costul unui stil de viata sanatos ar trebui sa avem in vedere faptul ca sanatatea este printre singurele lucruri pe care nu le putem cumpara. Atat alimentatia echilibrata cat si activitatea fizica zilnica ar trebui vazute ca o investitie pe termen lung in sanatatea fiecaruia dintre noi.

  1. In ce conditii pot face parte din alimentatia unei persoane „placerile vinovate” precum dulciurile sau fast-food-ul?

Adina Rusu: O singura mancare nesanatoasa nu o sa ne imbolnaveasca, asa cum o singura masa sanatoasa nu inseamna un stil de viata sanatos! Sunt de parere ca nu trebuie sa facem din alimentatie o obsesie, o preocupare dusa la extrem. Este important ca, in cea mai mare parte a timpului, sa avem o alimentatie echilibrata, o asa-numita alimentatie sanatoasa. Aceste „abateri” sunt firesti, fac parte din viata noastra, important e ca ele sa ramana exceptii si sa nu devina obiceiuri!

Irina Ringhilescu: Placerile culinare nu pot fi niciodata vinovate! Sunt placeri naturale si normale care au facut parte intodeauna din viata oamenilor! Ca regula generala, dulciurile si fast-food-ul pot face ocazional parte din alimentatia unei persoane. Caloriile in exces si valoarea lor nutritiva scazuta ar putea fi problemele lor, dar unele dulciuri, pot fi facute usor in bucataria proprie, din ingrediente de calitate si cu cantitati reduse de zahar, iar fast-food-ul inseamna doar mancare gatita rapid care nu trebuie sa fie neaparat si nesanatoasa.

Irina Gherca: Alimentele ar trebui privite exact ca ceea ce sunt: un fel de combustibil pentru corp. Fiecare aliment are o valoare nutritionala, iar pentru a nu acumula extra-kilograme, ar trebui sa nu ingeram extra-calorii. Atat timp cat vom mentine balanta energetica in echilibru (aport vs consum) putem include din cand in cand si „placeri vinovate”, dar fara a depasi totalul caloriilor necesare pentru o zi. Deci nu exista „alimente permise” si „alimente interzise”, exista doar „portii”!!!

In general alimentele incluse in aceasta categorie tind sa fie hipercalorice, acesta fiind si unul din motivele principale pentru care sunt atat de blamate. Dar sa nu uitam faptul ca unele dintre aceste „placeri vinovate” pot aduce si beneficii pentru sanatate, asa cum este ciocolata neagra care ne furnizeaza o cantitate insemnata de antioxidanti.

  1. Suplimente alimentare pentru slabit – pro sau contra?

Adina Rusu: Nu exista solutii rapide, miraculoase, pentru scaderea in greutate. Daca ar fi existat, ar fi fost folosite si nu ne-am fi confruntat astazi cu aceasta epidemie de obezitate. Obezitatea este o afectiune care apare prin mecanisme complexe, variate. Exista, de exemplu, obezitate metabolica, determinata de anumite modificari aparute la nivelul metabolismului, si mai avem si acea obezitate hedonica, determinata, in termeni populari, de mancatul de placere.  Fiecare individ este unic! La fiecare individ, cauzele obezitatii sunt diferite! Ori nu putem sa ne asteptam ca un produs, un medicament, sa ofere solutia pentru o afectiune care poate avea cauze extrem de variate si nebanuite. Solutia pentru scaderea in greutate este reprezentata de schimbarea stilului de viata, de modificari pe termen lung, de disciplina. Cine isi asuma acest lucru, reuseste sa scape de kilogramele in plus, cine mai spera intr-o solutie rapida, miraculoasa, isi face doar iluzii.

Irina Ringhilescu: Oamenii tind sa caute solutii rapide, „magice” si uneori foarte scumpe, la probleme care nu au aparut peste noapte. Nu recomand suplimentele de slabit nimanui, niciodata. O alimentatie sanatoasa, nutritiva si echilibrata poate duce, in timp, la obtinerea greutatii dorite.

Irina Gherca: Scaderea ponderala este de dorit sa fie obtinuta pe o cale cat mai naturala si cu respectarea proceselor fiziologice de baza. O pierdere in greutate „fortata” poate antrena pe termen lung si unele consecinte nefaste asupra sanatatii. Dietele hipocalorice si cele sever hipocalorice (sub 1000 kcal/zi sau chiar sub 800 kcal/zi) necesita suplimentarea cu vitamine si minerale, cu mentiunea ca acestea, in general, se instituie numai sub supraveghere medicala. Bineinteles ca fiecare pacient trebuie analizat individual, iar in cazul in care diagnosticul impune si tratament medicamentos in vederea scaderii ponderale, atunci acesta se va administra numai sub atenta supraveghere a intregii echipe medicale, cu monitorizarea periodica a functiilor vitale si a parametrilor biochimici.

  1. Regimurile alimentare vegetarian si vegan au castigat tot mai mult teren. Cum vedeti dumneavoastra aceste stiluri de viata?

Adina Rusu: Conform studiilor, regimurile vegetariene si cele vegane sunt extrem de benefice pentru sanatate. Ele presupun o foarte buna documentare, o mare preocupare pentru realizarea unor mancaruri care sa furnizeze toti nutrientii de care organismul uman are nevoie. Din pacate insa, foarte multi dintre cei care opteaza pentru un astfel de regim ajung ca, in final, sa aiba o alimentatie dezechilibrata si chiar probleme de sanatate. Parerea mea este ca regimul vegan este un regim extrem de benefic, dar, in aceeasi masura, destul de greu de urmat corect.

Irina Ringhilescu: Fiecare persoana are preferinte si placeri culinare proprii si atat timp cat sunt variate si echilibrate nutritional, aceste tipuri de regimuri alimentare pot face parte dintr-un stil de viata sanatos si pot avea chiar beneficii asupra sanatatii. In functie de cat de strict este regimul urmat, trebuie acordata o atentie speciala aportului de proteine, calciu, fier, vitamina B12,  vitamina D si acizilor grasi esentiali omega-3.

Irina Gherca: Regimul vegetarian presupune totusi mai multe variante: lacto-ovo-vegetarian, lacto-vegetarian, vegan, etc. Adoptarea unui regim vegetarian poate avea multiple beneficii pentru sanatate, printre care si reglarea nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale. Fiind un regim bogat in fibre stimuleaza peristaltismul intestinal prevenind, astfel, constipatia si reducand riscul aparitiei cancerului de colon. Exista studii care au inregistrat diminuarea riscului de aparitie a diabetului zaharat, litiazei biliare sau renale in randul adeptilor acestui tip de dieta. In cazul regimului vegan, cea mai restrictiva varianta dintre cele amintite, exista riscul aparitiei unor carente de vitamine si minerale: B2, B12, Fe, Zn, Ca si vitamina D. De asemenea, aportul proteic poate fi deficitar, existand riscul de a nu acoperi necesarul zilnic de aminoacizi esentiali. Riscurile sunt si mai mari in cazul gravidelor, copiilor si adolescentilor.

  1. Bucataria traditionala romaneasca este privita ca opusul unui stil de viata sanatos. Care este adevarul?

Adina Rusu: Este o idee gresita ca alimentatia noastra traditionala ar fi nesanatoasa. Pana la urma, alimentatia traditionala, alimentatia specifica zonei in care ne-am nascut, se afla in gena noastra, nu putem nega ceea ce suntem. Este, insa, foarte important cum sunt preparate aceste alimente. De exemplu, am intalnit persoane care la prepararea sarmalelor adauga in apa de fiert pana la un litru de ulei, extrem de mult, de inutil si de nesanatos; ori aceleasi sarmale, preparate fara respectivul ulei pot constitui un aliment echilibrat nutritional, fiind alcatuite din carne, legume si putin orez. Toate alimentele traditionale pot fi gatite si intr-un mod sanatos, trebuie doar sa fim preocupati de acest lucru.

Irina Ringhilescu: M-am nascut in Romania si am crescut cu mancarea traditionala romaneasca gatita de bunica pe plita sobei cu lemne, prin urmare nu am cum sa nu o iubesc si sa nu o apar. Atat timp cat exista masura, mancarurile noastre traditionale pot face parte dintr-un stil de viata sanatos.

Irina Gherca: Adevarul este, intotdeauna, undeva la mijloc… Nu cred ca se poate spune ca bucataria traditionala romaneasca nu are preparate sanatoase. Dar, este la fel de adevarat ca majoritatea preparatelor sunt hipercalorice, necesita o preparare mai elaborata si au o lista destul de lunga de ingredientele. De asemenea, de multe ori si tehnicile de gastrotehnie utilizate pot adauga calorii. Avand in vedere ca in prezent suntem mult mai sedentari decat in urma cu cateva decenii, este normal ca balanta energetica sa se incline in favoarea aportului caloric cu aparitia excesului ponderal si de aici ideea ca aceste preparate nu alcatuiesc un stil de viata sanatos.

Totusi, solutii se gasesc tot timpul. De exemplu, in loc sa prajim in ulei, putem opta pentru prepararea alimentelor la cuptor, la abur, pe gratar, etc. In cazul in care un preparat este mai caloric, ajustam portia. Pana la urma totul este despre echilibru si masura pentru ca nimeni nu s-a ingrasat sau a dezvoltat patologii metabolice pentru ca a mancat o data la fast-food sau pentru ca a gustat o prajitura… toate acestea sunt consecinte ale unor alegeri nesanatoase si ale unor excese facute de-a lungul anilor.

De asemenea atunci cand ne hotaram sa facem o schimbare, trebuie sa avem rabdare si sa ne repectam corpul. Trebuie sa intelegm ca asa cum acesta ne-a “suportat” o viata de excese, si noi, la randul nostru, trebuie sa avem rabdare sa-l re-adaptam la ceea ce acum numim “stil de viata sanatos”. Spun asta pentru ca, de obicei, majoritatea se hotarasc sa adopte un stil de viata sanatos la fel cum se lasa si de fumat… “de maine” sau “de luni”…  si se asteapta ca in 2-3 saptamani sa slabeasca printr-o “dieta minune” vreo 10 kg sau mai mult, kilograme pe care le-au acumulat, eventual, in vreo 2-3 ani. Asa ceva nu exista ! ! ! Exista doar alegeri alimentare corecte, disciplina, mult sport si… bucuria de a trai sanatos!!!

 

 

Rares Neamtu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments