Iată că a apărut! A fost făcută publică lista membrilor fantomaticei Academii a lui Oprea. Cine se bucură de rente viagere pentru nimic

0
158

După lungi insistenţe şi presiuni venite din partea presei şi implicit a opiniei publice, Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale – instituţie fondată în 2012 de generalul Gabriel Oprea – a făcut public numele membrilor săi.

 

După ce a refuzat timp de luni de zile să dezvăluie cine sunt membrii săi, în ciuda faptului că aceştia erau plătiţi direct din bugetul de stat, controversata Academie de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) a făcut în final un pas în spate şi a publicat misterioasa listă a aderenţilor săi.

 

Din lista membrilor ASSN, citată de publicaţia timpolis.ro, reiese că instituţia are în acest moment 21 de membri titulari şi un membru corespondent, printre care apar nume grele precum ambasadorul României în SUA, George Maior, vicepremierul Vasile Dîncu, ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, sau foştii miniştri ai educaţiei Sorin Câmpeanu şi Adrian Curaj.

 

„Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale a publicat pe site (au site, ca să vezi!) lista cu academicieni. Oprea, cel care a înfiinţat academia, nu mai este. Şi câţiva dintre acoliţii lui au dispărut, cum ar fi Generalul Ozunu. Nu mai sunt nici Tobă, nici Hellvig. Teoretic, lucrurile astea nu reprezintă o noutate. Noutatea e că ASSN face acest exerciţiu de transparenţă, dacă e aşa, cu doar o luna înainte să înceapă procesul meu cu ei.

 

Eu cred că obiectul procesului nu a dispărut, cu atât mai mult cu cât cel de-al doilea proces pe care îl am cu ei l-am deschis pentru că nu mi-au dat lista cu academicienii care au plecat din Academie. Aşa că, în continuare nu ştim cine a fost membru în ASSN de la bun început, şi cine a fost sacrificat din motive de imagine”, a reacţionat, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

 

Numele membrilor ASSN

1. Gheorghe Bărbulescu, se pare directorul Departamentului de Realţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul SNSPA şi preşedintele Senatului universităţii.

 

2. Colonel (r) Gheorghe Boaru este conducător de doctorat în Ştiinţe Militare la UNAp.

 

3. General de brigadă (r) Viorel Buţă, fost profesor universitar la UNAp şi preşedinte al Secţiei de ştiinţe militare, informaţii şi securitate militară din Academia de Ştiinţe Militare.

 

4. Colonel, prof. univ. dr. Gheorghe Calopăreanu, rectorul Universităţii de Apărare „Carol”.

 

5. Prof. univ. dr. Dan Cavaropol, conducătorul Şcolii Doctorale a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi membru în Comisia de Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică din CNATDCU.

 

6. Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei, în prezent rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România.

 

7. Prof. univ. dr. Adrian Curaj, fost ministru al Educaţiei, până în iulie anul acesta.

 

8. Vasile Dîncu, vicepremier în Guvernul Cioloş.

 

9. Comisar-şef, prof. univ. dr. Adrian Iacob, cadru didactic la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Poliţie din cadrul acesteia, în perioada 2012 – martie 2016.

 

10. Colonel Niculae Iancu, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii.

 

11. George Maior, fost director al SRI, actual ambasador al României în SUA.

 

12. Dan Mihalache, fost şef al Cancelariei Prezidenţiale, din decembrie 2014 până în primăvara acestui an, actual ambasador al României la Londra.

 

13. Colonel, prof. univ. dr. Ion Mituleţu, cadru universitar la UNAp şi fost secretar ştiinţific al Senatului acestei universităţi.

 

14. General maior (r), prof. univ.dr. Gabriel Moisescu, fost rector al UNAp până anul acesta, când a fost trecut în rezervă.

 

15. Lt.-colonel, prof. univ. dr. Florin Neacşa, decanul Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie.

 

16. Chestor de poliţie (r) Gheorghe Popa, fost rector al Academiei de Poliţie, până în martie anul acesta, când a trecut în rezervă.

 

17. Comisar-şef, prof. univ. dr. Cristian Popescu, cadru didactic la Academia de Poliţie, fost pro-rector al instituţiei, în perioada 2013 – martie2016.

 

18. Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei, actual rector al SNSPA. Este preşedintele interimar al ASSN, după numirea ca ambasador în SUA a fostului preşedinte al ASSN, George Maior.

 

19. General de brigadă, prof. univ. dr. Gheorghe Toma, conducător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii.

 

20. Chestor de poliţie Petru Ţăgorean, adjunct al Direcţiei Generale pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului din MAI.

 

21. Comisar-şef, prof. univ. dr. George Ţical, directorul Colegiului Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie şi membru în Comisia de Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică din CNATDCU. De asemenea, a fost preşedintele Comisiei de susţinere publică a lucrării de doctorat a lui Robert Negoiţă, confirmată, luna trecută, de Comisia de Etică a Academiei de Poliţie, ca fiind plagiată.

 

22. Prof. univ. dr. Gigel Paraschiv – membru corespondent al ASSN –, fost secretar de stat responsabil cu învăţământul superior în Ministerul Educaţiei, actual prorector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

 

Ce ştim despre fantomatica Academie a lui Oprea

Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale – care până de curând nu avea nici măcar un site propriu – este o instituţie publică, alimentată de la bugetul de stat, despre care se ştie mult prea puţin. În afară de o adresă poştală a sediului, celelalte informaţii de interes public au fost ţinute în umbră.

 

Deşi din 2015 membri săi primesc indemnizaţii cu titlu de rente viagere de la bugetul statului, nu este deloc clar ce activităţi desfăşoară cei care fac parte din această academie.

 

Din legea prin care a fost înfiinţată în 2012 aflăm că Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale este o „instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”.

 

Cine face parte din ASSN? Academia „reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională din domeniile cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, potrivit legii al cărui principal iniţiator a fost Gabriel Oprea.

 

În acest context, nu este însă clară contribuţia în acest domeniu a unor membri precum Remus Pricopie, Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj sau Vasile Dîncu.

 

Academia are în componenţa sa membri titulari, membri corespondenţi, membri de onoare şi membri asociaţi. Numărul maxim al membrilor titulari şi al membrilor corespondenţi este 100, din care 50 sunt membri titulari.

 

Membrii titulari beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie. Membrii corespondenţi beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 50% din valoarea salariului mediu pe economie.

 

„ASSN este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, şi reprezintă în justiţie interesele proprii. ASSN poate fi reprezentată în justiţie şi de organele de specialitate ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz”, mai spune legea.

 

Se pare că instituţia a fost înfiinţată de celebrul Grup de la Cluj – Gabriel Oprea, George Maior şi Vasile Dîncu – împreună cu alte câteva persoane din anturajul lor politic sau profesional.

 

Cu ce se ocupă mai exact enigmatica academie? Cu elaborarea gândirii strategice a României în domeniul securităţii naţionale, după cum aflăm chiar de la preşedintele Klaus Iohannis care a participat anul trecut la o conferinţă a ASSN:

 

„Într-o lume fără graniţe, în care securitatea internă şi cea externă nu mai pot fi disociate, iar provocările sunt tot mai complexe, rolul şi contribuţia dumneavoastră devin esenţiale. România are nevoie de instituţii care să producă gândire strategică. Prin existenţa sa, Academia nu doar suplineşte acest rol, ci face din ţara noastră un actor în dezbaterea globală despre securitate”.

 

ASSN este şi locul unde s-a retras George Maior pe post de preşedinte după ce şi-a dat în mod subit demisia din fruntea SRI. În momentul în care a fost ales ambasador în SUA, Maior a fost suspendat din funcţie, aceasta fiind preluată interimar de fostul ministru PSD Remus Pricopie.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments