SFIDAREA APDRP. Agenția confirmă angajările „cu dedicaţie” și spune că nu trebuiau anunțate la Forțele de Muncă

0
646

Pe cele patru posturi scoase la concurs de regionala APDRP Iaşi s-au înscris trei persoane care lucrează în cadrul Agenţiei. Două dintre acestea au venit prin detaşare de la primării liberale, iar cea de-a treia de la CJ. Şefii APDRP susţin că posturile nu trebuiau anunţate la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă.

 

Scandalul angajărilor „cu dedicaţie” de la APDRP este departe de a se fi stins. Conducerea agenţiei confirmă faptul că locurile de muncă scoase la concurs nu au fost făcute publice decât pe site-ul propriu. Miza pare una mică dar, de fapt, este vorba despre oficializarea unui sistem paralel de a angaja la stat, unde au acces doar câţiva iniţiaţi, cu proptea politică.

 

Nu-s posturi vacante

Metoda detaşărilor şi, ulterior, a angajărilor pe posturi bine plătite a activului de partid este oficializată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Într-un răspuns transmis 7est, conducerea APDRP susţine că posturile scoase la concurs nu trebuiau anunţate către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. „Aceste posturi nu intră sub incidenţa prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece acestea nu sunt posturi vacantate din structura Agenţiei. Posturile au fost alocate din cadrul altor instituţii din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în baza prevederilor H.G nr .1038/2012  pentru modificarea şi completarea H.G nr.725/2010, iar ocuparea lor prin concurs a fost stabilită în cursul lunii septembrie 2013 prin Memorandum aprobat de Guvernul României, în baza prevederilor O.U.G nr.77/2013”, se arată în răspunsul APDRP. Aţi priceput ceva? Praf în ochi.

 

 

Andreea Ghigă este angajată APIA şi, potrivit unui CV postat pe internet, până anul trecut a fost consilier în cadrul Consiliului Judeţean.

 

Miza: salariul de 4.000 lei

Comunicarea posturilor vacante către AJOFM ar fi dus la o creştere a concurenţei. Pentru angajare sunt necesare studii economice sau tehnice, iar salariul oferit este de peste 4.000 de lei brut. Instituţia susţine însă că respectivele posturi au fost obţinute printr-o „redistribuire” şi a preferat să apeleze la un circuit închis de recrutare. „Dacă s-a suplimentat personalul, înţeleg că era un deficit. S-a creat o nouă organigramă şi noi nu ştim? De fapt este vorba despre decizii politice luate pentru clienţi politici”, a comentat Petru Movilă, deputat PDL. Trebuie menţionat că pe cele patru posturi scoase la concurs de regionala APDRP Iaşi s-au înscris trei persoane care lucrează în cadrul Agenţiei. Două dintre acestea au venit prin detaşare de la primării liberale, iar cea de-a treia a fost consiliera lui Cristian Adomniţei la Consiliul Judeţean.

 

Oprea: „E doar începutul”

Nici reprezentanţii Forţei Civice nu cred că angajările la APDRP trebuie făcute pe furiş. „Ei pot da orice răspuns doresc, dar realitatea o ştie toată lumea. Sunt angajări pe linie politică şi e anormal acest lucru. La Finanţe trebuie să lucreze finanţişti, iar la APDRP trebuie să lucreze specialişti în agricultură şi fonduri europene”, a susţinut Dragomir Tomaşeschi, liderul FC Iaşi. În schimb, senatorul Dumitru Oprea nu pare surprins de practica de la APDRP. „Acesta este doar începutul. Aţi văzut că prin ceea ce numesc ei descentralizare vor să creeze un sistem prin care să fie numit personalul, mai ales cel din conducere. Putem face noi sute de interpelări, cu majoritatea lor de 70 – 80% pot face absolut tot ce vor. Din păcate, astfel de acţiuni vor avea efecte pe termen lung”, a spus Oprea.

 

 

Călina Ungureanu a fost consiliera lui Cristian Adomniţei, iar acum este secretara lui Anghel Ficu, şeful APDRP Iaşi

Anunţul, ascuns pe site

În plus, conducerea APDRP confirmă şi faptul că termenul pentru înscriere a fost unul extrem de scurt. „Anunţul pentru desfăşurarea concursului din data de 26.11.2013 a fost afişat la sediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din str. Ştirbei Vodă nr. 43 sector 1, Bucureşti în data de 01.10.2013 şi publicat pe site-ul instituţiei, www.apdrp.ro, în data de 01.10.2013”, se arată în adresa către 7est. Data limită de depunere a dosarelor a fost însă 15 octombrie, iar anunţul de pe site a fost postat la rubrica „despre APDRP”, în secţiunea „resurse umane”. Mai mult, dosarele au fost depuse la sediul din Bucureşti, iar cei din afara APDRP, care ar fi aflat totuşi de concurs, erau nevoiţi să lipsească de la serviciu doar pentru a-şi depune dosarul.

 

 

Şi Andrei Tudor Popescu va da un concurs formal

Cine sunt candidaţii

Scandalul posturilor de la APDRP a izbucnit după ce s-a aflat că au fost scoase la concurs patru posturi la Centrul regional, iar acestea ar urma să fie ocupate de clienţi politici. Practic, pe cele patru posturi s-au înscris şase candidaţi, iar jumătate dintre aceştia au ajuns la APDRP în vară, prin detaşare de la alte instituţii. Călina Ungureanu a fost consiliera lui Cristian Adomniţei, iar acum este secretara lui Anghel Ficu, şeful APDRP Iaşi, în timp ce Andreea Ghigă este angajată APIA şi, potrivit unui CV postat pe internet, până anul trecut a fost consilier în cadrul Consiliului Judeţean. Anghel Ficu susţine că nu o cunoaşte pe Ghigă, în schimb acceptă că Andrei Tudor Popescu, Călina Ungureanu şi George Cătălin Hăisan sunt aduşi chiar de el în instituţie, prin detaşare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments