Cum se vopseşte cioara în România: DAI ȚEAPĂ STATULUI și BĂNCILOR, și-o iei de la capăt pe ALTĂ FIRMĂ

0
325

Firma controversatului Cristian Maftei, personaj cu afinităţi liberale, a intrat în insolvenţă, cu datorii la stat, furnizori şi bănci de peste 13 milioane lei. Maftei şi-ar fi trecut afacerile pe altă firmă, condusă în acte de doi interpuşi.

 

Băieţii deştepţi au brevetat o nouă morişcă de făcut bani. Reţeta e simplă şi poate fi rezumată în câteva fraze. Îţi faci o firmă, prinzi contracte cu statul, pe relaţii politice, şi pui ban peste ban. Când puterea se schimbă şi pierzi contractele, firma acumulează datorii, laşi statul şi furnizorii cu buza umflată, iar tu ca patron te pui la adăpost, sub mantia insolvenţei. Când ai tăi revin la putere, faci o altă firmă, eventual prin interpuşi, şi te abonezi iar la banii publici. Această reţetă pare să o fi aplicat şi Cristian Maftei, personaj controversat, cu afinităţi liberale, implicat în scandalul „mită la prefect”. De fapt, Maftei a fost cununat de liderul PNL Crin Antonescu.  

 

Datele problemei

Firma lui Cristian Maftei, compania Quantum, a fost înfiinţată în 2000, dar anii săi de glorie au fost între 2004 şi 2008, cât liberalii au fost la putere. Ca idee, în 2008, compania avea o cifră de afaceri de peste 21 milioane de lei, bani proveniţi din contractele cu instituţiile publice. Doi ani mai târziu, după ce a fost mutată la Sălaj, Quantum a intrat în insolvenţă cu datorii de 13 milioane de lei la stat, bănci şi furnizori. La firma Quantum figura ca angajat şi Iulian Daniel Mădârjac.

Acum câteva săptămâni, Consiliul Judeţean a anunţat câştigătorul licitaţiei de reabilitare a drumului Iaşi – Botoşani, un pot de peste 10 milioane de euro. Din asocierea ce a fost declarată câştigătoare face parte şi societatea Enviro la care unul dintre acţionari este…  Iulian Daniel Mădârjac, adică fostul angajat al lui Maftei. Două lucruri mai trebuie precizate: pe de o parte, pe piaţa firmelor de construcţii se vehiculează că Enviro este, de fapt, tot a lui Maftei. Deşi nu apar referiri clare, o urmă există totuşi. Pe portalul instanţelor de judecată din România, la Judecătoria Roman este un proces pe rol în care una din părţi este „Maftei Cristian – la SC Enviro Construct SRL” şi cealaltă Inspectoratul de Poliţie Neamţ, probabil un proces privind circulaţia pe drumurile publice.

 

Câştigător în consorţiu

Reabilitarea drumului Iaşi – Botoşani a fost câştigată iniţial de firma Euroconstruct a lui Constantin Pricop care însă n-a făcut lucrarea. Consiliul Judeţean a organizat în această vară o nouă licitaţie la care s-au prezentat 8 ofertanţi, în mare parte asocieri de firme. Câştigător a fost declarat consorţiul Eky Sam – Enviro Construct – Transporturi Auto – Straco, dar licitaţia a fost imediat contestată. Unul dintre contestatari este Cornel Brânză, patronul Ted Construct Iaşi. „Noi nu contestăm preţul scăzut oferit de ei şi pe care noi nu l-am fi oferit niciodată, ci modul în care am fost descalificaţi. În caietul de sarcini aveam două posibilităţi să demonstrăm că avem acces la finanţare. Noi am demonstrat că avem acces la linii de credit, comisia a luat în calcul doar linii de credit deja confirmate. Dacă se cerea explicit doar acest lucru, veneam şi noi cu linii confirmate”, a acuzat Cornel Brânză.

 

Mai multe aflați din ultimul număr al săptămânalului 7EST de luni, 4 noiembrie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments