O operație începută și abandonată: „L-a închis la loc, spunând că nu se poate face nimic”. Acuzații grave de neglijență medicală în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași

0
284

O tragedie de neimaginat a zguduit o familie din Iași, după ce tatăl lor, în vârstă de peste 60 de ani, a murit în condiții considerate suspecte de neglijență medicală. Acuzațiile se îndreaptă spre un medic chirurg din cadrul unui spital public, dr. Ciprian Lovin ,de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ,despre care aparținătorii spun că a abandonat monitorizarea postoperatorie, în urma unei intervenții toracice cu complicații grave. Familia acuză lipsă de empatie, indiferență și o posibilă eroare de diagnostic preoperator, care, în opinia lor, au dus la moartea bărbatului.

Drama a început în momentul în care pacientul, diagnosticat cu o afecțiune pulmonară gravă, a fost internat pentru o intervenție chirurgicală clasică, care presupunea extirparea unei porțiuni din plămânul afectat. Intervenția a fost efectuată de chirurgul Ciprian Lovin, însă, potrivit relatărilor familiei, operația nu a fost finalizată.

„Doctorul l-a deschis, a spus că nu poate rezolva nimic și l-a închis la loc. Atât. Alți medici mi-au explicat ulterior că o astfel de decizie – că nu se poate face operația – trebuia luată înainte să fie dus în sala de operație, nu în timpul intervenției”, povestește fiica pacientului.

Ea susține că tatăl său nu doar că a fost supus unei traume chirurgicale inutile, dar și că, după operație, medicul nu a mai venit să-l vadă nici măcar o singură dată, deși pacientul era sub supravegherea sa directă.

Trei zile în spital fără vizită medicală, urmate de o externare prematură

Conform relatărilor familiei, bărbatul a fost lăsat complet fără monitorizare medicală activă timp de trei zile, până la externare. În tot acest interval, medicul curant nu s-ar fi prezentat deloc la patul pacientului.

„Din ziua operației, nu l-a mai văzut. Trei zile a stat în spital fără să primească nicio explicație, fără nicio supraveghere specială. Apoi a fost trimis acasă, deși era vizibil slăbit și simțea că ceva nu e în regulă”, mai spune fiica acestuia.

Familia susține că pacientul a plecat din spital cu o stare generală nesatisfăcătoare, dar cu promisiunea că totul este „în ordine” și că va urma o recuperare ușoară acasă. Niciun set de instrucțiuni clare nu i-ar fi fost oferit, iar pacientul nu a fost informat despre riscurile posibile postoperatorii.

O complicație terifiantă: ruptura plămânului și acumulare masivă de aer sub piele

La numai câteva zile după ce a ajuns acasă, pacientul a suferit o complicație medicală șocantă. Plămânul operat s-ar fi rupt, iar aerul care ar fi trebuit să fie conținut în cavitatea toracică a început să se răspândească în întregul organism, infiltrându-se sub piele. Situația a evoluat rapid, în decurs de o oră.

„S-a umflat tot. Nu i se mai vedeau trăsăturile feței – nasul, gura, ochii – totul era umflat, ca un balon. Aerul ieșea pe sub piele, iar sunetele erau înfricoșătoare. Nu puteam să cred că este real ce văd”, își amintește fiica, cu vocea tremurândă.

Speriați, membrii familiei au chemat ambulanța, iar pacientul a fost transportat de urgență la spitalul din orașul de domiciliu, unde a fost imediat internat. Acolo, medicii au început un tratament dureros și invaziv pentru eliminarea aerului acumulat – o procedură cunoscută drept decompresie subcutanată.

Trei săptămâni chinuitoare și o nouă intervenție: „I-au redeschis pieptul cu anestezie locală”

În spitalul din orașul natal, bărbatul a fost supus la proceduri medicale intense. Medicii i-au introdus numeroase ace sub piele pentru a evacua aerul care se acumulase periculos, afectând funcțiile vitale. După câteva zile, aceștia au fost nevoiți să redeschidă chirurgical locul inițial al intervenției, dar din lipsa stabilității pacientului, s-a recurs doar la anestezie locală.

„L-au tăiat din nou, fără să-l adoarmă complet, ca să repare ruptura și să monteze un dren toracic. Durerea prin care a trecut este de neimaginat. Trei săptămâni a stat internat, în chinuri, încercând să supraviețuiască unei greșeli care nu trebuia să se întâmple niciodată”, explică familia.

Cu toate eforturile medicale depuse de echipa din spitalul local, pacientul nu a mai reușit să-și revină complet. Starea sa s-a deteriorat treptat, iar după câteva săptămâni, bărbatul s-a stins din viață.

Durere, revoltă și neputință: „Am pierdut un om drag în cele mai groaznice condiții”

Moartea bărbatului a lăsat familia îndoliată, dar și profund revoltată. Fiica acestuia afirmă că nu dorește „răzbunare”, ci adevăr și responsabilitate. În opinia sa, moartea tatălui ei nu a fost un accident, ci o consecință directă a unei atitudini medicale neglijente.

„Nu vreau decât să se știe ce s-a întâmplat. Să nu mai treacă și alții prin asta. Dumnezeu să-l ierte pe doctor, dar eu nu pot. Sunt supărată, distrusă și simt că dacă cineva ar fi făcut ce trebuia, tatăl meu ar fi fost încă în viață”, a mai spus aceasta.

0 0 votes
Article Rating

Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments