La cateva zile dupa ce premierul Ilie Bolojan a dezvaluit situatii scandaloase legate de EximBank, este facut public in document din care reiese ca in urma cu 18 ani si Bolojan ar fi incasat indemnizatii ca membru al Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari al EximBank.
Documentul a fost facut public prin intermediul Sindicatului Angajatilor din Aparatul de Lucru al Guvernului.
„Ilie-Gavril Bolojan a incasat, in anul 2007, suma de 73.935 lei din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari al EximBank. La un salariu mediu net lunar de 1.042 lei in acel an, aceasta suma echivaleaza cu 71 de salarii medii lunare, adica un venit considerabil, care se incadreaza perfect in definitia unei sinecuri”, se afirma intr-un comunicat al Sindicatului.
In aprilie 2007, Bolojan a fost transferat din functia de prefect al judetului Bihor in aceea de secretar general al Guvernului, iar in aceasta calitate Ilie Bolojan a devenit automat membru in Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari si reglementarea operatiunilor de finantare, garantare si asigurare efectuate de Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK, potrivit prevederilor HG 534/2007, adoptata pe 30 mai 2007, o luna de la preluarea functiei de la Palatul Victoria.
„Pe fundalul pachetului de masuri de austeritate adoptat recent si pe care Guvernul si le va asuma in Parlament, premierul, seful functiei publice din Romania, a lansat un atac virulent si la adresa angajatilor din sistemul bugetar, sugerand ca nu se mai poate ca statul sa plateasca oameni care nu produc nimic. Acest tip de discurs, in contrast cu trecutul personal al domniei-sale, alimenteaza acuzatiile de dublu standard si ridica intrebari privind autenticitatea reformelor promovate sub pretextul eliminarii sinecurilor”, se mai sustine in comunicat.
„Intr-un moment in care moralitatea politica si coerenta publica sunt invocate ca fundamente ale guvernarii, trecutul premierului trebuie asumat cu aceeasi transparenta si rigoare pe care o pretinde altora. Intr-un stat democratic, integritatea si onestitatea nu se masoara doar prin masuri luate impotriva altora, ci si prin asumarea propriului trecut”, sustin sindicalistii.