Ministrul Miruta (USR) ii da afara pe membrii CA de la Salrom si cere sa fie trimisi in judecata. Anunta si masuri privind directorii cu salarii de peste 10.000 euro/luna de la companiile de stat

0
25

Ministrul Economiei, Radu Miruta (USR), a anuntat joi ca a descoperit ca mai multi directori ai companiilor de stat din subordinea ministerului care au salarii „inacceptabile” de peste 50.000 de lei pe luna. El a precizat ca va modifica indicatorii de performanta pentru aceste functii, iar ulterior ii va reevalua pe acesti directori pentru a verifica daca au facut fata noilor cerinte, mai stricte. „Cei care nu vor obtine performante vor fi demisi”, a mai spus ministrul.

Miruta i-a dat drept exemplu de directori cu salarii care nu se justifica pe cei de la Institutul de Cercetari in Transporturi (Incertrans), CupruMin si Uzina Mecanica Dragomiresti.

„Sunt Consilii de Administratie al caror directori castiga peste 50.000 de lei pe luna. Incertrans are 50 si ceva de mii de lei, CupruMin, Uzina Mecanica Dragomiresti intre 40.000 – 50.000. Sunt inacceptabile, nu vorbim de criterii de performanta, ci un loc cald in care cineva sa primeasca o anumita suma de bani. (…) Pe ordonanta corporatista 109 au avut grija sa si creeze niste contracte care sunt foarte usor indeplinibile si care pe o perioada de timp foarte greu pot fi schimbate acolo unde procedura e incheiata”, a spus ministrul.

Ministrul Economiei a explicat ca va modifica indicatorii de performanta pentru aceste functii si ii va reevalua pe toti acesti directori.

„Sunt doua categorii. Unele dintre aceste companii care au conducere interimara si acolo actiunea mea ca ministru prin Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) e mai rapida si a doua categorie a companiilor cu veniturile directorilor foarte mari in care contractele sunt incheiate si sunt niste indicatori de performanta foarte slabi.

Ceea ce fac in aceste zile este modificarea indicatorilor de performanta, urmand intr-o a doua etapa sa masor daca noii indicatori vor fi respectati sau nu. Imi doresc sa vad niste manageri foarte performanti. Cei care ii vor indeplini vor ramane. Banuiala mea este ca multi nu ii vor indeplini si nu vor ramane. (…) Fie ii voi felicita, fie ii voi trimite sa invete performanta in mediul privat”, a spus ministrul.

In conferinta de presa de joi, Radu Miruta a anuntat, de asemenea, ca a cerut AGA sa ii demita pe toti cei cinci membri ai Consilului de Administratie al Salrom, dupa dezastrul de la Salina Praid.

”Caracterul imprevizibil al dezastrului de la Praid nu este sustinut. Exista informatii din 2006 care anunta ca urmeaza sa se intample acest dezastru. Aceste informatii oficiale au fost desconsiderate, riscul a fost desconsiderat. Aceste informatii erau cunoscute de Societatea Salrom, de Apele Romane, de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si erau si in atributia acestui minister de a se asigura ca ele vor fi utilizate. Suntem in fata unei neputinte a statului roman in care institutii cu atributii extrem de specifice si-au pasat responsabilitatea pana cand natura n-a mai avut rabdare, apele parului Corund au trecut in interiorul salinei, practic au erodat albia si s-a produs evenimentul din luna mai anul trecut”, a declarat Radu Miruta.

El a precizat ca erau studii care aratau ca exista riscul inundarii Salinei Praid.

”Exista expertize oficiale care spun ca ar fi trebuit sa se intample la Salina Praid cu devierea apei pe ceea se intampla in aceste zile. Se intampla post-eveniment, nu inainte. Exista studii publicate international, studii de manual, pe situatia riscului de a se inunda salina Praid. Nu au fost luate in considerare”, a explicat ministrul Economiei.

El a anuntat ca a propus AGA revocarea membrilor Consiliului de Administratie de la Salrom.

”Avand in vedere acest aspect, am propus Adunarii Generale a Actionarilor, cei care coordoneaza parte din activitatea Consiliului de Administratie, includerea pe ordinea de zi a urmatoarelor puncte: revocarea cu justa cauza a membrilor Consiliului de Administratie in temeiul articolului 137 alineat 4 din legea 31/90, aprobarea declansarii actiunii in raspundere impotriva acestora, potrivit articolului 155 din aceeasi lege pentru ca este vorba de un prejudiciu, desemnarea unei persoane care sa exercite actiunea in justitie si luarea act de incetarea de drept a mandatelor, conform articolului 155, alineat 4, avand in vedere existenta unui prejudiciu. Cuantificarea acestui prejudiciu, valoarea in sine a acestui prejudiciu, urmeaza in aceste zile sa fie masurata exact”, a declarat Radu Miruta.

El a precizat ca statul roman nu poate spune ca de vina este natura sau ca de vina sunt castorii.

”Nu se poate ca in statul roman, in permanenta, sa spunem ca e de vina natura, ca sunt de vina castorii. Singura vina a castorilor in ceea s-a intamplat la Praid este ca nu au gura sa vorbeasca si sa spuna ca fiecare si-a declinat responsabilitatea pana a ajuns in curtea castorilor, care nu pot sa spuna ca e o prostie. O spun eu”, a mai afirmat Radu Miruta.

„Ministrul Economiei a dispus urmatoarele masuri legale:

Declansarea procedurii de demitere a intregului Consiliu de Administratie al Salrom, pentru responsabilitate directa in acest caz, in baza articolului 137, alin. 4 din Legea 31/1990.

Deschiderea unei actiuni in justitie pentru recuperarea prejudiciului cauzat statului.

Desemnarea unei persoane mandatate sa exercite aceasta actiune in instanta.

Incetarea automata a mandatelor membrilor CA, conform legii – pentru ca atunci cand exista prejudiciu dovedit, incetarea este obligatorie, nu optionala”, a transmis si USR intr-un comunicat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments