20 de ani de SMURD în Iași. Prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu: „SMURD Romania este un model care deja este recunoscut la nivel european”

0
30

Iașul devine, în aceste zile, epicentrul excelenței în medicina de urgență, găzduind „Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România” – un eveniment de marcă ce reunește specialiști din întreaga țară pentru a celebra două momente istorice: 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de istorie militară.

Conferința aduce în prim-plan progresele remarcabile făcute în domeniul medicinei de urgență din România, dar și provocările cu care sistemul se confruntă zi de zi. Înființat în 2005, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Iași a evoluat de la un nucleu restrâns la o structură vitală în gestionarea urgențelor medicale. De-a lungul acestor 20 de ani, echipele SMURD au intervenit în mii de situații critice, oferind asistență rapidă și salvând nenumărate vieți.

Diana Cimpoesu, Medic Șef UPU-SMURD Iași

„Vrem sa dezvoltam cercetari stiintifice si apoi am ajuns la zona in care nu facem doar ce fac altii, ce vedem la altii, ci generam noi modele. SMURD Romania este un model care deja este recunscut la nivel european. Sunt invitata la foarte multe conferinte si congrese sa vorbesc despre SMRD, despre felul in care lucram integrat cu pompierii, cu cei din unitatea de Aviatie, deci cu partea de elicoptere si avioane, cum lucram integrat cu ambulanta, cu dispeceratul cu STS si cum crestem generatiile in cadrul universitatilor de medicina, in cadrul programelor de rezidentiat.”

Medicina de urgență din România a cunoscut o transformare profundă în ultimele două decenii. De la dotări modeste și lipsa personalului specializat, sistemul a ajuns astăzi la un nivel comparabil cu cel din multe țări europene, beneficiind de echipamente moderne, protocoale standardizate și o rețea națională bine organizată.

Diana Cimpoesu, Medic Șef UPU-SMURD Iasi

„Medicul este un clinician, este un om care integreaza niste informatii si care cauta o solutie buna pentru pacientul lui, cel din urgente care trebuie sa supravietuiasca si pe care dorim sa supravietuiasca”.

Cu toate acestea, provocările persistă. Supraaglomerarea unităților de primiri urgențe, deficitul de personal medical, burnout-ul în rândul echipelor de intervenție și nevoia de digitalizare a sistemului medical sunt doar câteva dintre aspectele discutate în cadrul conferinței. În același cadru festiv, se marchează și 190 de ani de istorie militară în Iași, un prilej de a onora legătura strânsă dintre sistemul militar și medicina de urgență. Cooperarea interinstituțională între structurile militare și cele civile a fost și rămâne esențială în gestionarea situațiilor de criză și catastrofă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments