Banda de motocicliști interzisă Hardliners i-a recrutat pe hoții care au furat comorile românești de la Muzeul Drents din Assen în ianuarie, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea interlopa și din jurul anchetei poliției. Potrivit postului de televiziune, un infractor român este responsabil pentru furt și intenționează să folosească artefactele din aur ca monedă de schimb pentru a evita închisoarea.
Hoții au folosit o bombă și baroase pentru a intra prin efracție în Muzeul Drents din Assen în primele ore ale zilei de 25 ianuarie. Se pare că, au spart două vitrine și au furat coiful lui Cotofenești și trei brățări de aur. Operele de artă valoroase, care datează de peste 2.500 de ani, sunt încă dispărute.
Poliția crede că artefactele sunt încă intacte și nu au fost topite. „Probabil este undeva lângă Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”, au precizat surse din Politie despre coif. În lunile care au urmat furtului, poliția a arestat șapte suspecți, aproape toți din Heerhugowaard. Cei trei suspecți principali sunt Douglas W. (36), Bernhard Z. (35) și Jan B. (20). Ultimul suspect a fost arestat abia în aprilie. Anchetatorii nu au reușit să-l convingă să dezvăluie locul unde se află comorile furate.
Conform surselor RTL, grupul de motocicliști interzis Hardliners a ajutat la recrutarea acestor bărbați. „Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, a declarat o sursă din lumea interlopă. Unul dintre suspecți ar fi un aspirant la a deveni membru al grupării Hardliners.
Sursele postului de radio au mai declarat că, comorile dacice au fost furate la ordinul unui important infractor român, care vrea să folosească artefactele furate drept monedă de schimb pentru a evita închisoarea. Sursele nu au precizat cine este acest infractor.
O sursă din cadrul poliției a declarat că anchetatorii au din ce în ce mai mult în vedere că în spatele acestui furt de artă se află un client român.
„Este un caz atât de sensibil. Dacă Olanda vorbește despre un client român, va izbucni imediat o dispută diplomatică.”
Nu este neobișnuit ca infractorii să folosească comori de artă în schimbul reducerii pedepselor. De exemplu, două picturi Van Gogh furate de la Muzeul Van Gogh în 2003, au fost descoperite într-o cameră secretă aparținând criminalului de droguri italian Raffaele Imperiale în 2022. De asemenea, s-a dovedit recent că un tablou de Frans Hals, furat acum cinci ani, a ajuns probabil în mâinile criminalei belgiene Flor B.