Mai mulți angajați ai companiei Amazon din Iași se confruntă cu incertitudinea pierderii locului de muncă, posibil chiar înainte de sfârșitul lunii august. Informația i-a luat prin surprindere pe salariați, care se tem pentru viitorul lor financiar. Mulți dintre ei au rate de plătit și alte obligații financiare, iar o concediere în acest moment ar fi devastatoare.
Fenomenul de restructurare din sectorul IT pare să se intensifice în România. După ce aproximativ 900 de persoane au fost concediate de la Continental Timișoara, inclusiv din departamentele de cercetare și dezvoltare, se pare că același val afectează acum și Iașul.
Potrivit Ziarul Financiar, angajații Amazon au fost informați despre posibilele restructurări printr-o videoconferință susținută de conducerea din India. Ulterior, aceștia au primit un e-mail care menționa că se analizează soluții pentru a reduce impactul asupra echipei.
„Ni s-a spus, într-un live stream, că este vorba despre o propunere inițială. Apoi am primit un e-mail în care ni s-a comunicat că se discută posibile opțiuni pentru diminuarea efectelor. Deocamdată, activitatea se desfășoară normal, dar planează o stare de nesiguranță. Nimeni nu are informații clare”, a declarat un angajat sub protecția anonimatului, pentru Ziarul Financiar.
Emoțiile au fost puternice, mai ales în rândul celor cu responsabilități financiare și familiale. „Colegii mi-au spus că ieri erau oameni care plângeau la birou. Avem părinți singuri, persoane bolnave, iar economia nu oferă prea multe alternative. Să caute 500 de oameni job în același timp… e descurajator”, a povestit un alt angajat.
Amazon a mai făcut disponibilizări și anul trecut
Conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, Amazon a disponibilizat anul trecut aproape 400 de salariați. Endava a renunțat la un număr dublu de persoane. Situații similare s-au înregistrat și la companii precum Ness, Deloitte Tehnologie, Cognizant, Luxoft, Nokia sau Ericsson, toate afectate de reduceri semnificative de personal.