Spitalul de Neurochirurgie din Iași se pregătește să facă un pas important în medicina de vârf, prin introducerea unor tehnologii moderne destinate tratării tulburărilor de mișcare și extinderea posibilităților terapeutice în radiochirurgie. Întrucât nevoile pacienților cu afecțiuni neurologice complexe sunt în creștere, unitatea medicală din Iași pregătește intervenții inovatoare precum stimularea cerebrală profundă pentru boala Parkinson și dezvoltarea unui centru de excelență cu tehnologii avansate, precum sistemul de radiochirurgie stereotactică Siber Knife.
Prof.univ.dr Lucian Eva – Manager Spitalul de Neurochirurgie Iași
„ Ne dorim să facem primele intervenții pentru tulburările de mișcare, așa numitele stimulari cerebrale profunde pentru boala Parkinson, dar nu numai. Boala Parkinson este cea mai cunoscută tulburare de miscare, introduce niște electrozi in diferite zone ale creierului, care sunt responsabile de acea plasticitate pe care pacientul o are, dar vorbim si de extinderea acestui tip de interventie pentru alta tehnologie care utilizează multe surse de ecografie de înaltă intensitate concentrate tot într-o anumită zona a creierului. ”
De asemenea, este planificată construirea unui Centru de Neuroexcelență în imediata vecinătate a spitalului, cu scopul de a aduce în regiune una dintre cele mai performante tehnologii de tratament non-invaziv: Siber Knife. Această tehnologie va permite tratarea cu mare precizie a afecțiunilor cerebrale și vertebrale, fără intervenție chirurgicală clasică.
Prof.univ.dr Lucian Eva – Manager Spitalul de Neurochirurgie Iași
„Mai avem în plan de a construi Centrul de Neuroexcelență, o clădire alipită de spital care are multe incluse acolo, dar principalul obiectiv este radiochirurgia stereotatică de tip Siber Knife, extindem cumva indicatiile de radiochirurgie stereotatică și către patologia coloanei vertebrale. Felicit Guvernul României și Ministerul Sănătății că a reușit să demareze acest proiect în București, vom avea primul Siber Knife din România și e foarte bine ca exista, ca pacientii nostri sa fie tratati corect.”
Managerul își exprimă speranța că Iașul va fi următorul centru din țară care va beneficia de această tehnologie, completând astfel nevoia tot mai mare de tratamente neurochirurgicale moderne, accesibile pacienților din toată zona Moldovei.