Premierul Ilie Bolojan a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Acesta include creșterea TVA la 11% și 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, majorarea accizelor la tutun, alcool și combustibil, extinderea bazei de contributori la CNAS și creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%. Primul pachet de măsuri va fi adoptat prin asumarea răspunderii în Parlament, până săptămâna viitoare. “Suntem în ceasul al 10-lea, al 11-lea și nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem cu spatele la zid. Dacă nu facem nimic, ar însemna intrarea în incapacitate de plată a statului”, a declarat premierul.
-Suntem în faţa unui pachet de măsuri pentru corectarea deficitului bugetar. Deficitul şi absorbţia fondurilor europene sunt cele două urgenţe pe care le avem de corectat. România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din UE şi al doilea cel mai mare deficit din ultimii 30 de ani. Deficitul e o urgenţă şi o prioritate naţională. Suntem într-o situaţie nu foarte diferită de cea din 2010, dar suntem în ceasul al 11-lea şi nu trebuie să stăm până în ultimul ceas când vom fi cu spatele la zid.
-Din 100 de lei care au fost colectaţi din taxe şi impozite, România a cheltuit 132 de lei. Aceşti 32 de lei în plus au fost împrumutaţi. Dacă o familie ar cheltui pe lună cu 30% mai mult decât câştigă, cât ar putea rezista? Nu mai putem continua în felul acesta. Ar exista câteva consecinţe: intrarea în incapacitatea de plată a statului, creditorii nu ne-ar mai împrumuta şi nu am mai putea plăti pensii şi salarii, nu am mai avea acces la fonduri europene.-Am intra în aşa-zisa categorie “junk” şi foarte puţine investiţii ar mai veni într-o asemenea ţară. Am intra într-o recesiune brutală. România este și astăzi într-o situație mai bună decât Grecia și nu trebuie să repetăm greșelile pe care le-au făcut alte țări pentru că revenirea ar fi foarte dureroasă. Nu mai putem aştepta şi propunem un pachet fiscal care să reducă acest deficit. Nu se poate face această corecţie de pe o zi pe alta. La aproape toate taxele suntem în partea de jos a clasamentului, avem o evaziune fiscală importantă. Numărul de angajaţi din sectorul public este mult prea mare faţă de oamenii care lucrează în economia reală.-Această ajustare pe care o propunem e un mix de reduceri de cheltuieli, creşteri de venituri şi eşalonări. Trebuie să răspundem unei urgenţe, anume de a recâştiga încrederea în România şi mă refer aici la pieţele externe. Vrem ca în trei etape să reuşim să venim cu 3 pachete. Aş vrea să trec în revistă principalele măsuri.
–Vom reaşeza TVA-ul la două cote. Acum, avem trei cote. Cele două cote sunt cota de 11% şi cota de 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, cărţile, lemnele de foc, energia termică şi industria Horeca. Acest lucru se va face astfel încât în octombrie să se facă o analiză care să arate dacă au crescut încasările.
–Creşterea accizelor e una de bază de 10% pentru băuturi alcoolice, combustibili, ţigări. Creşterea numărului de contributori la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Avem 6 milioane de contributori și peste 16 milioane beneficiari și nu avem cum cu aceste dezeschilibre să asigurăm salarizare, investiții. La o pensie 4.000 lei se va plăti 10% din diferența, adică 100 lei.
–Vom taxa suplimentar profiturile băncilor. Vom suprataxa toate câștigurile din jocuri de noroc, astfel încât să încasăm cu 30% mai mult. Vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie de majorare a impozitului pe dividende la 16%.
–Vom propune ca şi anul viitor, pensiile şi salariile din sectorul public să rămână plafonate. A fost o majorare mare în 2024 pe care nu o mai putem suporta.
–Creșterea normei didactice cu 2 ore în învățământul preuniversitar și universitar. Din cele 40 de ore pe săptămână pe care un cadru didactic trebuie să le petreacă la clasă, un cadru didactic în loc de 16 ore la clasă, preda 18, în loc de 18 predau 20. Numărul de ore la plata cu ora care înseamnă peste 30.000 norme didactice, se va reduce la jumătate, statul va face economii.
–Dăm aproape un miliard de euro pe bursele elevilor, lucru pe care nu ni-l permitem. Am ajuns în situaţii în care o întreagă clasă are burse de merit, dar când ajung la Bacalaureat, nu iau BAC-ul. Când a fost notarea corectă? La clasă sau la examenul de Bacalaureat? Nu mai știm ce înseamnă meritul. Vom rămâne cu bursele de merit într-un număr limitat, iar cele sociale alocate pe criterii care țin de sprijinirea copiilor din familii defavorizate.
-Am numit o nouă conducere la ANAF, la cererea ministrului.
-Preşedintele ne-a cerut să facem tot posibilul să nu creştem TVA-ul.
-Angajamentele ţării pe componenta de apărare vor rămâne cele pe care ni le-am asumat. Ne-am asumat răspunderea pentru creşterea bugetului de Apărara la 5% din PIB până în 2035. Proiectele pe care le avem pe domeniul Apărării, vom încerca să le respectăm.
-Prin rectificarea bugetară care se va face în perioada următoare. Veți vedea, și această măsură (n.red. vor fi reduse subvențiile de la buget pentru partide), pentru că toată lumea trebuie să contribuie la acest efort.