Un caz halucinant, cu iz de thriller urban și parfum greu de tămâie amestecată cu amenințări mafiote, scoate la iveală o față întunecată a Bisericii care n-ar trebui să existe. Un preot paroh din județul Iași, cu aere de interlop și limbaj de cartier rău famat, s-a transformat, din duhovnic cu crucea pe piept, într-un personaj desprins parcă din cronica neagră a celor mai murdari infractori. Victima? Un avocat din București, vecin de apartament, care acuză că trăiește un coșmar în toată regula după ce a cerut, preotului și fiului acestuia, să își remedieze scurgerea aparatului de aer condiționat care-i distruge proprietatea. Răspunsul preotului? “Te omor”,”Te fac flenduri”, „Îți rup gâtul”, „Îți aduc țigani care-ți pun barieră la ușă”. Totul a fost înregistrat de preot și trimis ca mesaje vocale pe WhatsApp. În tota, 11 mesaje încărcate de ură și venin. Despre cum ajung unii oameni ai bisericii să-și schimbe patrafirul pe stilul de clan, citiți într-un material halucinant publicat în exclusivitate de 7Est
Un avocat din București îl acuzâ pe un preot paroh din județul Iași de amenințări grave, abuzuri verbale și insulte greu de reprodus care i-au indus o stare generală de frică. Cazul, cu accente ce amintesc de filmele de groază, cu exorciști sau preoți demonizați, pune în discuție nu doar comportamentul unui individ cu legături vechi în sânul Bisericii, ci și abuzul de autoritate și intimidarea sub masca unor acuzații nefondate.
Totul a pornit dintr-o problemă minoră într-o clădire monument istoric din sectorul 3 al Bucureștiului, pe strada Băniei nr.17, între Piața Unirii și Piața Universității, chiar la kilometrul 0 al Bucureștiului, în care preotul Urserescu și-a cumpărat din pomeni și alte învârteli un apartament pe care l-a trecut pe numele copiilor, ca să nu bată la ochi. Avocatul Dragos – Cristian Bărbat, proprietar al apartamentului nr.2, situat sub apartamentul preotului, a început să se plângă de scurgerea de apă din unitatea de aer condiționat a vecinului său, Urserescu Cătălin Constantin, preot paroh în comuna Valea Lupului, județul Iași, de mai bine de 2 ani de zile. Un incident aparent minor s-a transformat rapid într-o situație tensionată, cu amenințări de moartea și comportament violent din partea preotului.
Într-o discuție telefonică avută pe 9 iulie 2025 cu fiul preotului, avocatul i-a spus acestuia că, dacă nu se va remedia scurgerea de apă care îi deteriora proprietatea, va lua măsuri legale, inclusiv o plângere către Patriarhie. A doua zi, scenariul a luat o turnură dramatică.
ATENȚIE: acest articol conține citate cu limbaj licențios, extrase dintr-o conversație reală.
Amenințări de moartea făcute în stil mafiot
În urma acestei discuții, a doua zi, pe 10 iulie, avocatul a primit 11 mesajele vocale care au început să curgă pe aplicația WhatsApp. Mesaje în care Urserescu Cătălin Constantin amenința cu moartea, cu violență extremă, cu distrugerea și cu răzbunarea, fără să lase loc de echivoc: „Te omor!”, „Te fac scanduri, bucăți!”, „Îți aduc țigani care îți pun barieră la intrare!” și multe altele, un veritabil șir de amenințări directe și violente.
“Băi, pizdă mă-tii, de avocatul pizdii mă-tii care ești! Tu nu îmi spui mie ce să scriu și când să scriu? Te omor, futu-și morții mă-tii azi de avocatu pizdii mă-tii care eșt tu! Te interesezi de unde am eu bani ca să cumpăr apartament în București? Te omor! Te fac scânduri, bucăți..Nu știi cu cine te pui, futu-ți morții pizdii mă-tii azi și mâine! Te omor, handicapatule care ești! Îți spun doar atât, că te fac flenduri, bucăți. Nici nu o să ai popă la moarte, handicapatule care ești, asta să știi de la mine, futu-ți morții pizdii mă-tii, să-ți intre bine în minte…Eu o să vând totul acolo și o să-ți aduc niște țigani din ăia șmecheri care or să-ți pună barieră la intrare și n-o să poți intra în casa ta, în pizda mă-tii. …Ce te fute pe tine grija de unde am eu bani, du-te-n pizda mă-tii, oi! Nu sunt banii mei. Nu apar eu nicăieri. Repet – nu știi cu cine te pui! Alo, alo, uăi, tovarășu, îți rup gâtu! Vreau să îți ceri scuze, îți ceri iertare și vreau să văd că îți pare rău de ceea ce ai făcut, dacă nu, te fut în gură, te omor, te fac sânge. Auzi, n-ai văzut așa ceva, n-ai văzut tu în viața ta ce pot eu să fac. Tu crezi că jucăm Popa-Prostu? Nu știi cu cine te pui. Dacă mă reclami la Patriarhie ce crezi că poate să-mi facă mie Patriarhia, useristule care ești spălat pe creier! Cine mă amenință pe mine îi rup gâtu, îl fac flenduri și nu mă uit la nimic. Nu contează ce pierd și cât pierd. Nu-ți doresc să mă vezi cum sunt”, sunt amenințările proferate cu ură și hotărâre de preotul Urserescu.
Pentru Bărbat Dragoș – Cristian, aceste amenințări nu sunt doar un simplu șir de cuvinte; ele au transformat frica într-o stare permanentă.
„Este imposibil să îți trăiești viața în această frică constantă. Nu mai pot să mă duc la birou. Am plecat din București, nu am curaj să mă mă întâlnesc cu acest individ. Frica a devenit foarte greu de gestionat”, a spus avocatul, care, în urma incidentului, a depus o plângere penală pentru amenințare.
Mai grav este că, în ciuda faptului că victima a prezentat dovezi clare în fața procurorilor, cum sunt mesajele vocale și martorii din comunitate, nu există niciun semn că agresorul ar regreta vreodată ceea ce a făcut.
Deși discuțiile între cei doi vecini au fost, initial, civilizate și se limitaseră la o problemă de întreținere a imobilului, escaladarea rapidă și extremă a conflictului ridică semne mari de întrebare cu privire la sănătatea mentală a preotului. Faptul că acest individ se află într-o poziție de autoritate spirituală, având responsabilitatea de a ghida enoriașii în viața de zi cu zi, face ca gesturile sale să fie și mai grave.
Un conflict minor, o amenințare majoră
Imediat după ce a primit mesajele amenințătoare, avocatul a apelat la cunoștințele sale pentru a discuta despre acest incident, inclusive la ceilalți vecini din imobil. Nimeni nu își poate explica de ce preotul ar fi avut o reacție atât de agresivă față de o problemă de mică amploare. Mai mult, apropierea unei soluționări legale a conflictului nu părea să fie o opțiune acceptabilă pentru Urserescu.
“Aceste amenintari au venit in contextul in care suntem vecini in imobilul din strada Băniei nr.17, acolo unde făptuitorul este proprietarul apartamentului de la mansardă (etajul 2), unde locuiește în fapt fiul făptuitorului care este student, iar de 3 ani încoace mă tot rog de ei să remedieze scurgerea de la aparatul AC care picură în balconul meu și pe balustrada balconului, distrugându-mi tencuiala, care și așa este veche, imobilul fiind monument istoric. Am încercat să rezolv lucrurile de bunăvoie, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap că un preot, cu atâta autoritate morală, va recurge la astfel de amenințări. Mi-am dorit doar să îmi protejez proprietatea, nu să creez un conflict”, susține avocatul.
Căutarea unui ajutor în justiție
După o perioadă de neliniște și temeri pentru propria siguranță, Dragos – Cristian Bărbat a depus o plângere penală împotriva preotului Urseșescu, cerând anchetarea acestuia pentru amenințare (art. 206 Cod Penal). De asemenea, avocatul a solicitat și daune morale și materiale, având în vedere trauma psihologică produsă de amenințările primite, dar și de insultele proferate.
„Nu mă așteptam ca cineva care poartă haina sacrală să fie în stare de așa ceva, să poată să mă amenințe cu moartea. Și mai șocant este că, deși a trecut deja destul de mult timp de la acele mesaje, nu a existat nicio retractare sau clarificare din partea lui. În schimb, continuă să trăiască cu sentimentul că nu există nicio urmă de responsabilitate morală pentru faptele sale,” spune avocatul.
De unde provin banii preotului-afacerist?
Acest incident ridică întrebări serioase despre abuzul de putere, încrederea pe care o au credincioșii în autoritatea preoților și, mai ales, cum un individ cu asemenea comportament poate purta cu atâta ușurință o cruce în fața comunității sale. Cum poate un preot să se transforme într-un agresor? Ce influență au anumite cercuri interlope în viața unui slujitor al Domnului? Aceste întrebări rămân fără răspuns, iar instanțele vor trebui să ofere soluții în acest caz bizar. Mai mult, metehnele de infractor ale lui Urserescu sunt arhicunoscute printre vecinii din imobilul de pe strada Băniei 17, acolo unde slujitorul Domnului a ocupă și 12 metri din spatiul comun. O altă întrebare care se pune este de unde are,totuși, Urserescu atâția bani de își permite să cumpere apartament în centrul Bucureștiului și încă mai este interesat să achiziționeze, cu banul jos, alte unități locative, în condițiile în care un preot cu gradul II de pregătire și studii superioare, cum este cazul lui Urserescu, câștigă un salariu de bază de 4000 lei? Potrivit statutului preotului paroh, acesta are obligația de a viețui doar în parohia sa, iar în afara ei numai cu aprobarea arhiereului eparhiot și nu poate lipsi din parohie mai mult de două zile consecutive, ori pe Urserescu îl cam trage ața la afacerile din Capitală, mai mult decât problemele enoriașilor din parohie.
Cazul este în continuare sub investigație, iar autoritățile laice și religioase din Iași și București vor trebui să aprecieze gravitatea unei situații în care o dispută minoră între vecini a degenerat într-o amenințare cu moartea din partea unui individ care poartă titulatura de “părinte duhovnicesc și învățător al turmei“, dar se comportă ca un infractor tocmai scăpat din pușcărie.