Bolojan, hotarat sa intre peste „lipitori”: „La aeroport si-au crescut indemnizatiile de la 12.000 la 50.000. Am tolerat o zona de clientela politica, de lipitori”

0
29

Premierul Ilie Bolojan a facut, joi seara, noi dezvaluiri scandaloase despre clientela politica ce a capusat institutiile si companiile de stat.

„Sunt masuri care trebuie luate imediat, de acestea am discutat. Ele sunt masuri cu efecte importante asupra veniturilor si cheltuielilor. Chiar daca maine as avea posibilitatea – nu o am – sa taiem unui director cu 70% salariul, tot n-am putea repara aceasta gaura de pe o zi pe alta. Nu e suficient. Una este ceea ce e drept si moral, si alta e ceea ce e posibil si are efecte.

Una dintre gravele noastre erori a fost ca am tolerat o zona de clientela politica – si nu ma ascund sa spun asta – de lipitori, ca nu le pot spune altfel, pe care i-am ajutat, i-am incurajat. Nu toata lumea, dar sunt destui de multi. Oameni care au perceput asta ca pe o recompensa, nu ca pe o raspundere si provocare.

Au organizat concursuri corecte si cinstite dupa chipul si asemanarea lor. Avem conduceri desemnate pe criterii de performanta atat de bune, incat orice se intampla acolo, ei primesc bonusuri. Si-au pus niste indicatori pe care, de exemplu, intr-un sector monopolist, daca autoritatea iti aproba pretul de productie pe care tu l-ai calculat sa-ti acopere toate nazbatiile tale, tu stai linistit.

Si-au facut aceste contracte blindate. De aici au aparut contractele colective de munca dezechilibrate, in care unii au doar drepturi si statul doar obligatii. Au trecut la pasul doi, fiind scapati de sub control, si au inceput sa-si creasca indemnizatiile. Au trecut de la 12.000 la 50.000. Avem astfel de situatii la aeroport si la alte societati”,a declarat Bolojan la Antena 3.

Bolojan a adaugat ca „riscam sa ajungem in situatia Greciei”. „Credeti ca mie imi place sa iau astfel de masuri?”, a subliniat premierul.

„Fondurile europene pe care le primeste Romania, jumatate sunt granturi, dar jumatate sunt imprumuturi. E adevarat ca niste imprumuturi pe care le platim la niste dobanzi foarte mici, de zece ori mai mici decat platim noi de pe pietele curente pe care Romania le duce in investitii in infrastructura.

Report this ad as:

  • Animated
  • Offensive
  • Misleading

Dar ca sa primim acel imprumut foarte avantajos, sa ne putem continua lucrari de investitii, trebuie sa le demonstram creditorilor nostri, Comisiei Europene, ca suntem in stare sa platim aceste datorii si deci, neputandu-se demonstra si nerespectand aceste intelegeri, am ajuns in situatia in care nu doar ca cetatenii tarii noastre nu au incredere, in care, in directia in care se misca Romania au o incredere foarte scazuta in institutii si in Guvern. Din pacate, pe buna dreptate, dar nu mai au incredere nici partenerii nostri, noi, nici creditorii si asa mai departe.

Daca o singura treapta mai coboram, noi suntem pe ultima scara ca sa cadem in prapastia ratingurilor, adica o tara in care nu merita sa investesti. Daca un singur grad mai suntem declasati, perspectiva Greciei de acum cativa ani de zile va deveni o realitate. Si Grecia este o tara care, desi a trebuit dupa aceea sa ia masuri foarte dure, nici acum nu si-a revenit in totalitate.

Si eu, cat timp sunt primul ministru al Romaniei, nu imi pot permite sa risc sa intoarcem tara in urma cu 15, cu 20 de ani, nu? Si atunci decizia corecta, care a fost asumata de toate partidele care sunt in aceasta coalitie, a fost intr-adevar sa ne asumam raspunderea, sa luam aceste decizii programate, chiar daca sunt nepopulare, chiar daca sunt dureroase, din pacate. Credeti ca mie imi place sa iau astfel de masuri? Credeti ca am o satisfactie?”, a spus Bolojan.

„Romania este o tara care de multi ani de zile cheltuie mult mai mult decat isi poate permite. A cheltuit mult mai mult pe un stat ineficient, a cheltuit intr-o perioada preelectorala, majorand mai mult decat ne puteam permite salarizarea in sectorul public, majorand destul de mult pensiile, mai mult decat ne puteam permite, de exemplu, in 2024. Si ganditi-va ca anul trecut Romania este tara care a avut cel mai mare deficit dintre tarile Uniunii Europene 9,3%. Si doar o singura data in ultimii 30 de ani de zile am mai avut un deficit cu un punct procentual mai mare, atunci cand Romania a intrat in criza. Si guvernul Boc, din cauza unui deficit de acelasi tip, dar generat de factori externi, a fost nevoit sa creasca TVA-ul de la 19% la 24% si sa reduca salariile bugetarilor.

Suntem, asadar, intr-o situatie in care, la fiecare suta de lei pe care tara noastra o colecteaza, cheltuim cu peste 30 de lei in plus. Practic, anul acesta, diferenta dintre venituri si cheltuieli este de peste 30 de miliarde de euro. Este o suma imensa. Daca am face un calcul si am investi aceasta suma doar in retele de drumuri si autostrazi, am putea construi, intr-un singur an, 2.000 de kilometri de drumuri, adica mai mult decat a construit Romania in ultimii 40 de ani. Dar noi i-am risipit.

Am explicat si ieri: nicio familie care, ani de zile, cheltuieste cu 30% mai mult decat castiga nu poate continua la nesfarsit. Daca iti risipesti banii constant, vine un moment in care trebuie sa platesti nota de plata.

Nu mai suntem imprumutati in conditii avantajoase, iar daca suntem, o facem la dobanzi foarte mari. In prezent, Romania plateste cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana. Iar toate aceste dobanzi si credite apasa greu asupra bugetului”, a adaugat premierul.

0 0 votes
Article Rating

Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments