In urma cu o saptamana, un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, printr-un apel la 112, că i-au fost sustrași din contul bancar 1.000.000 de lei.
În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că, bărbatul a fost victima unei înșelăciuni complexe, asociat cu infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în modul fraudulos.
Totul a început când victima a fost contactată telefonic de un individ care s-a recomandat drept reprezentant al Băncii Transilvania. Acesta l-a întrebat dacă a autorizat mai multe plăți către diverse platforme online. În timp ce discuția telefonică era încă în desfășurare, bărbatul a fost sunat și de reprezentanții reali ai băncii.
Însă, în mod strategic, autorul i-a spus să nu răspundă, susținând că, apelul ar fi doar un robot automat. Convins că interlocutorul este legitim, bărbatul a continuat convorbirea, care a durat aproximativ trei ore. Abia ulterior a realizat că fusese înșelat.
Cu o zi înainte de acest incident, victima fusese contactată pentru prima dată, tot de un fals reprezentant al Băncii Transilvania, care i-a spus că ar fi fost efectuate tranzacții neautorizate de 5.000 de lei către o țară străină. Bărbatul a verificat contul și, neobservând lipsa vreunei sume, nu a dat curs imediat îngrijorării.
A doua zi, a primit un nou apel aparent al numarului oficial al băncii. De această dată, individul a afirmat că datele sale bancare ar fi fost compromise de un angajat al instituției și că este necesară aplicarea unor măsuri de securitate urgente.
Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de control la distanță. Aceste aplicații i-au permis infractorului accesul complet la dispozitiv și, implicit, autorizarea unei tranzacții de 1.000.000 de lei, direcționată către un cont Revolut.