Zeci de studenţi români sunt în pericol să-şi piardă dreptul de studiu în Statele Unite. Administraţia Trump a interzis universităţii Harvard să mai accepte studenţi străini. Cei care învaţă deja acolo vor fi nevoiţi să se transfere dacă nu vor să-şi piardă dreptul de şedere pe teritoriul american. Casa Albă spune că Harvard este doar începutul. Şi alte Universităţi ar putea fi vizate de aceeaşi măsură. Un judecător federal a oprit temporar interdicția administrației Trump privind capacitatea Universității Harvard de a înscrie studenți internaționali.Judecătoarea Allison Burroughs a luat decizia de a opri temporar interdicţia lui Donald Trump, la câteva ore după ce cea mai veche și mai bogată universitate din țară a intentat proces. Burroughs este același judecător care analizează un proces separat intentat de Harvard, prin care se contestă înghețarea de către administrație a unei finanțări federale de 2,65 miliarde de dolari.
Reacţiile românilor admişi la Harvard, după lovitura dură primită de la Trump
Visul american al studenţilor români la Harvard s-a spulberat. Administraţia Trump a interzis prestigioasei universităţi să mai accepte studenţi străini. Cei care învaţă deja acolo ori se trasferă la alte universităţi ori părăsesc teritoriul american. Aproape 10.000 de studenţi sunt în perciol. Mulţi dintre ei au plătit deja taxa de şcolarizare de 100.000 de dolari pe an. 34 de români studiază în acest moment la Harvard. Miruna a fost admisă la un masterat acolo. În toamnă trebuia să înceapă cursurile. Acum nu mai e sigură de nimic.
“La prima veste, evident că am fost foarte şocantă. Poate puţin speriată încât viza mea e chiar acum în proces de aprobare la ambasadă. Tocmai am trimis-o şi ăsta a fost primul meu gând – ce se va întâmpla, mi-o acceptă sau nu mi-o mai acceptă.Şi colegii mei care nu sunt internaţionali şi nu sunt români sunt evident foarte speriaţi pe toate grupurile. Ce urmează să se întâmple sau aşteptăm cele 72 de ore care au fost oferite de la departamentul de securitate naţională, ca să vedem care-i verdictul”, a declarat Miruna Constantin, româncă admisă la Harvard.
Julia a fost admisă la Harvard, dar a preferat să rămână în România. Are însă prieteni acolo. Care, după ani de muncă, zeci de olimpiade şi mii de ore de curs, se tem pentru viitorul lor.
“În acest moment, studenţii români de la Harvard şi cei care sunt deja acolo şi cei care urmează să se ducă acolo sunt într-o situaţie foarte precară. Este mult prea greu să te decizi de pe o zi pe alta că vrei să te transferi, mai ales că transferatul este un proces în sine destul de complicat şi extraordinar de competitiv şi pentru celelalte universităţi. Celelalte facultăţi sunt la fel de pline, nu e ca şi cum celelalte facultăţi au locuri disponibile pentru acest scenariu. Aşa că dacă se ajunge la transfer, clar aceşti copii se vor duce la univesităţi mai slab cotate sau se întorc în România, în Europa”, a declarat Julia Boca, fostă studentă în SUA.
Administraţia Trump spune că, astfel, vrea ca toate resursele didactice să fie alocate exclusiv tinerilor americani.
“Hai să nu mai vorbim despre talent străin, ci despre talent american. Cotele noastre sunt în scădere privind înțelegerea și citirea textelor, precum și o serie de alte lucruri pe care noi trebuie să le facem să fie mai mult decât o simplă etichetă sau o marcă. Trebuie să ofere rezultate pentru familiile care plătesc mulți bani”, a declarat Tammy Bruce, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Presa americană scrie că măsura luată împotriva Universităţii Harvard ar fi – de fapt – o răzbunare.
“Harvard este prima universitate din Statele Unite care a sfidat în mod deschis ordinele administrației Trump de a limita protestele pro-palestiniene din campus și de a elimina politicile DEI (n.r. – de incluziune socială)”, a declarat Collin Binkley, Associated Press.
De la ce a început războiul Harvard şi Trump
Tensiunile dintre Harvard şi Donald Trump au pornit după ce Casa Albă a cerut ca protesele pro-Palestina să fie interzise în campus, iar programa şcolară să fie decisă de oficiali federali. Conducerea instituţiei de învăţământ a refuzat şi a declarat că Harvard nu va renunţa la independenţa şi drepturile sale constituţionale. A urmat tăierea finanţării de aproape 3 milioane de dolari pentru care Harvard a anunţat că va lupta în justiţie.
“Cred că Harvard este o ruşine. Cred că ceea ce au făcut este o ruşine. Sunt antisemiţi şi, deodată, au început să fie încăpăţânaţi”, a declarat Donald Trump, preşedintele Statelor Unite.
Conducerea universităţii le-a recomandat studenţilor să nu comenteze public situaţia până când procesul împotriva administraţiei Trump nu se tranşează.
“Aceştia sunt paşii de la democraţie la tiranie. Dacă o instituţie ca Harvard cu toate resursele ei, cu dotări de 50 de miliarde de dolari, cu prestigiul ei. Dacă Harvard nu poate rezista acestor paşi spre tiranie, cine poate?”, a declarat Larry Summers, preşedinte emerit al Harvard.
Membră a prestigiosului club Ivy League, Harvard este pe locul 3 în topul celor mai bune universităţi din lume. A dat până acum 162 de laureați ai premiului Nobel. Aici au studiat opt preşedinţi americani, oameni de afaceri importanţi şi actori.