Excluderea României din programul Visa Waiver reprezintă cel mai grav semnal de inamiciție pe care-l putea primi țara noastră din partea Statelor Unite ale Americii, mai ales în contextul electoral actual. Un eșec major care ar trebui să ducă, printre altele, la retragerea la post a ambasadorului Andrei Muraru, dar și la demisii în aparatul de externe al României. Însă, cel mai important este mesajul SUA de dezaprobare privind derapajele de la democrație care au loc în România din decembrie 2024 încoace.

Vineri, 2 mai, exact în prima zi a derulării în diaspora a primului tur al alegerilor prezidențiale, administrația Trump a decis anularea desemnării României în cadrul Programului Visa Waiver. „Având în vedere accentul pus de această administraţie pe securitatea frontierelor şi a imigraţiei, Secretarul Securităţii Interne a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să anuleze desemnarea României în cadrul VWP cu efect imediat”, se spune în comunicatul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA.
Acestă decizie catastrofală privind nivelul extrem de scăzut al încrederii oficialilor americani în privința standardelor democrației din România, a fost previzibilă încă de la discursul din luna februarie a acestui an rostit de vicepreședintele J.D. Vance la Conferința pentru Securitate de la Munchen.

Din acel moment, s-au înmulțit semnalele că înalții oficiali din SUA sunt tot mai intrigați de abuzurile în planul respectării libertății de exprimare în România.
Acestea au culminat prin două avertismente, mai mult sau mai puțin subtile, publicate zilele trecute pe pagina oficială de pe Facebook a Ambasadei SUA la București.
„A crede în democrație înseamnă a recunoaște că fiecare cetățean are dreptul la opinie.
Nu ar trebui să ne fie frică de oamenii noștri, chiar și atunci când aceștia își exprimă opiniile care nu sunt în acord cu cele ale conducerii.”, citau reprezentanții diplomatici ai SUA din vicepreședintele J.D. Vance, pe 1 mai.
De asemenea, un alt citat semnificativ era publicat pe 29 aprilie.
„Democrația se bazează pe principiul sacru că vocea oamenilor contează.” (J.D. Vance), la care ambasada adăuga „Un mandat democratic nu poate fi obținut prin cenzurarea adversarilor sau prin ignorarea electoratului, mai ales când sunt în joc întrebări esențiale precum cine are dreptul să facă parte din societatea noastră.”
Toate aceste semnale venite din partea Washingtonului indică limpede că SUA nu au rămas indiferente la erodarea tot mai accentuată a democrației românești. Accentul pus de americani pe respectarea dreptului la opinie, pe îndepărtarea cenzurii și pe respectarea voinței electoratului nu a fost deloc un demers întâmplător.
Iată, prin excluderea României din programul de acordare a vizitelor, SUA fac un pas semnificativ și cât se poate de concret în a arăta că democrația este grav alterată la București.
În acest context, demiterea imediată a ambasadorului nostru la Washington, Andrei Muraru, total ineficient și ostil administrației Trump, ar reprezenta un minim gest de normalitate din partea guvernului.
Desigur, această măsură ar fi minoră în raport cu ceea ce trebuie să întreprindă cu adevărat guvernul României și anume organizarea de alegeri cu adevărat libere în 4 și 18 mai.
Altfel, pasul următor al SUA, de nerecunoaștere a rezultatelor acestui scrutin prezidențial, ar fi cu adevărat devastator pentru țara noastră, și așa aflată într-un declin major din toate punctele de vedere: economic, politic, social.