Monaco a inaugurat oficial Mareterra, un cartier construit pe teren recuperat din Marea Mediterană, care adaugă 6 hectare la suprafața deja extrem de limitată a principatului. Proiectul, în valoare de 2 miliarde de euro, reprezintă un pas ambițios în direcția sustenabilității și a inovației arhitecturale, scrie BBC.
La orele prânzului, terasa restaurantului Marlow, primul local britanic de fine dining din Monaco, este plină. Pe faleza pietonală Promenade Prince Jacques, de 800 de metri lungime, părinți cu cărucioare, localnici care aleargă și angajați aflați în pauza de masă dau viață noului cartier care, cu doar câteva luni în urmă, era încă un șantier.
Mareterra, inaugurat în decembrie 2024, este un proiect de 2 miliarde de euro care adaugă 6 hectare de teren nou statului monegasc, o creștere de aproximativ 3% a teritoriului. Cartierul include două blocuri rezidențiale, 10 vile, patru case, un mic port, spații comerciale și trei hectare de zone publice.
Structura cartierului a fost posibilă datorită celor 18 structuri uriașe din beton, care cântăresc 10.000 de tone și măsoară 26 de metri înălțime, care funcționează ca un dig modern. Acestea atenuează forța valurilor chiar și în timpul furtunilor, protejând zona de inundații. În interiorul unuia dintre ele se află La Grotte Bleue, un spațiu tehnic devenit punct de atracție neobișnuit, unde sunetul valurilor întâlnește liniștea betonului armat.
Cartierul Mareterra este și un exemplu de sustenabilitate urbană. Proiectul include 9.000 mp de panouri solare, 200 de stații de încărcare pentru mașini electrice, 800 de arbori plantați și o serie de măsuri menite să sprijine biodiversitatea marină. Relieful structurilor de rezistenţă a fost sculptat pentru a încuraja instalarea vieții marine.
Una dintre cele mai sensibile etape ale construcției a fost transplantarea a 384 mp de Posidonia oceanica, o plantă acvatică endemică, esențială pentru ecosistemul Mediteranei. Într-o premieră, aceasta a fost relocată împreună cu rădăcinile și sedimentul în care creștea, folosindu-se o tehnică inovatoare, asemănătoare replantării copacilor.
Totuși, în ciuda viziunii ecologice, Mareterra nu este o soluție pentru nevoile reale de locuințe ale localnicilor. Prețurile sunt estimate să înceapă de la 100.000 de euro pe metru pătrat, iar niciuna dintre noile locuințe nu este destinată cetățenilor monegasci.