Cum acționează mafia PNL! Martinuș de la Dobrovăț a băgat 168.000 euro într-un contract de ecarisaj fictiv, orchestrat de Alexe. Câinii preluați au fost omorâți pe drum

0
101

Un contract de 168.000 de euro pentru „gestionarea câinilor fără stăpân” a fost semnat de primarul PNL Cătălin Martinuș cu o firmă obscură din Vrancea, într-o tranzacție care poartă toate semnele unei operațiuni de sifonare a banului public. Firma a apărut, a prins câinii, i-a înghesuit în cuști, iar apoi — spun martorii — a dispărut cu tot cu animale. Urmele se pierd între Dobrovăț și un adăpost fantomă din Suraia. Ce nu se pierde este mirosul unei afaceri murdare, în care administrația locală, susținută politic de baronii liberali ai județului, a plătit cel mai scump „serviciu” de ecarisaj din regiune, în schimbul unei acțiuni unice și fără rezultat verificabil. Pe 19 mai 2024, firma Vetmedan a prins 25 de câini din Dobrovăț, într-o acțiune la care a participat personal primarul Martinuș, transformându-se pentru o zi în hingher-șef. Însă câinii nu au mai ajuns niciodată în adăpostul de la Suraia, Vrancea. Asta au constatat polițiștii de la Protecția Animalelor, care, într-un control inopinat, nu au găsit niciun exemplar din cei capturați. Câinii au dispărut, banii s-au sifonat iar legea a fost păcălită cu nonșalanță. În spatele hârtiilor, un întreg mecanism de complicități, minciuni și eutanasiere trecută sub tăcere, girat de o majoritate obedientă și executat cu cinismul perfect al unui fost vânzător de cartofi, ajuns stăpân peste bugetul unei comune. Investigația 7Est arată că ceea ce părea un contract pentru siguranța publică e de fapt o schemă cinică, girată de rețele de interese locale, în care câinii au fost uciși, iar contribuabilii mințiți.

7Est are dovada faptului că cele 7 contracte în valoare de 600.000 euro semnate între primării PNL din județul Iași și firma Vetmedan SRL din Vrancea, sunt parte a unui eșafodaj mafiot de sifonare a banului public, orchestrat de conducerea PNL Iași. La Dobrovăț, primarul Cătălin Martinuș a fost cel mai yesman edil subsumat intereselor lui Costel Alexe & Alexandru Muraru, și a semnat contractul cu valoarea cea mai mare dintre cele 7 contracte semnate cu primăriile PNL in județul Iași – 168.000 euro. O căruță de bani cu care comuna ar fi rezolvat multe treburi de funcționalitate, dar interesul de grup a primat.

Cum funcționează schema PNL Iași – Vetmedan SRL

Conducerea PNL Iași (Costel Alexe & Alexandru Muraru) identifică primăriile PNL cu majoritate politică confortabilă.  Se propune „soluția Vetmedan” – o firmă din Vrancea, abonată la contracte de tip „capturăm, microcipăm, sterilizăm, găzduim iar pe ascuns radem orice urmă – eutanasiem”.  Se semnează contracte în alb, fără dezbatere publică și fără consultarea cetățenilor, după care se înscenează o acțiune de capturare cu participarea primarului, pentru „transparență”. Câinii dispar, iar banii se sifonează printr-un serviciu fictiv, susținut prin rapoarte cosmetizate de autorități de control afiliate politic.

Un Pinocchio penal

Martinuș, înfipt adânc în siajul politic al tandemului Alexe-Muraru, și-a mințit flagrant cetățenii susținând că Dobrovățul ar fi „negociat” cel mai mic preț. În realitate, contractul său este cel mai mare, cu 18.000 de euro peste suma plătită de Hârlău pentru două contracte, deși Dobrovăț are o populație de patru ori mai mică.

Într-un material anterior, 7Est a  dat publicității sumele care au făcut obiectul înțelegerii dintre conducerea PNL Iași, primarii PNL și firma Vetmedan SRL din Vrancea. Astfel, Primăria Lețcani a semnat în alb un contract de gestionare a câinilor fără stăpân în valoare de 85.000 de euro, Primăria Voinești – 15.300 euro, Primăria Holboca –  84.900 euro, Primăria Hârlău – două contracte de 132.000 euro și respectiv 17.765 euro, Primăria Valea Lupului – 85.000 euro și Primăria Dobrovăț – 168.000 euro.

În ciuda acestei evidențe, ușor verificabile în sistemul de achiziții publice, primarul mincinos și aservit intereselor mafiote ale lui Alexe, susținea în fața locuitorilor din Dobrovăț, faptul că prețul negociat cu Vetmedan este cel mai mic din județ.

Activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân este concesionată prin licitație unei firme autorizate și care răspunde legal de activitate. Acești câini se identifică și se microcipează pe loc (n.r. potrivit mărturiilor locuitorilor din Dobrovăț, câinii era prinși și aruncați în niște cutii dintr-o mașină fără climatizare, fără a li se face nimic). Câinii pot fi preluați înapoi, dacă există stăpân, sau adoptați, însă cel care îi preia, trebuie să dea o declarație prin care se angajează că îi ține în curte și în condiții corespunzătoare. Dacă mai sunt identificați pe domeniul public, se poate întocmi dosar penal. (n.r un mesaj menit a-i descuraja pe toți cei care ar fi dorit să se intereseze de vreun câine ridicat de Vetmedan din Dobrovăț). Această activitate se plătește de către primărie – capturare, microcipare, sterilizare, găzduire (n.r. contractul nu a fost făcut niciodată public de primăria din Dobrovăț, astfel încât nu se cunosc clauzele). Deși sunt niște cheltuieli asumate de primărie (n.r. plătite de contribuabilii din Dobrovăț de părerea cărora nu s-a ținut cont în fundamentarea proiectului de hotărâre prin care s-a girat această achiziție) acestea se justifică prin siguranța circulației pe stradă pentru dv și copiii dv, iar în privința prețului  vă garantez și se poate verifica pe documente (?!) că Primăria Dobrovăț a reușit o negociere foarte bună (n.r. minciună sfruntată, în condițiile în care acest contract cu dedicație s-a atribuit din prima, nefiind o a doua procedură de negociere directă) astfel încât plătește cel mai mic preț din tot județul (atât de “mic” încât depășește cu 18.235 euro valoarea contractului suplimentat al orașului Hârlău, UAT cu o problematică mult mai complexă, la o populație de 4 ori mai mare decât cea a Dobrovățului) ”, erau afirmațiile mincinoase ale primarului Martinuș la momentul semnării contractului cu Vetmedan.

Dovadă a faptului că acest contract trebuia să intre cât mai repede în efectivitate, iar primele acțiuni publice ale firmei contractoare să fie cât mai vizibile pentru a contracara eventuale reacții din partea locuitorilor, însuși edilul  șef se transformă în hingher și paticipă la prinderea câinilor.

Dacă mai vedeți câini fără stăpân pe stradă, vă rog să mă anunțați acum, pe numărul meu de telefon. Firma specializată este în comună. A prins deja câteva exemplare și continuă activitatea”, anunța primarul pe grupul local Cetățeni informați.

Auzind de acțiune, proprietara unui câine pierdut de câteva săptămâni a făcut apel ca în cazul în care acesta s-ar afla printre câinii capturați, să fie anunțată pentru a-l putea lua acasă.

Ce găsim, ridicăm. Avem “recoltă” bună astăzi”, a fost replica primarului. De unde empatie și respect la un fost vânzător de cartofi în piața Alexandru?!

Conform datelor înscrise în registrele de capturare ale Vetmedan, la Dobrovăț s-a efectuat o singură acțiune de capturare, cea din 19.05.2024, în urma căreia au fost prinși 25 de câini, acțiune demnă de Cartea Recordurilor, în condițiile în care, potrivit valorii contractului, un câine prins în Dobrovăț în vedereaeutanasierii costă …6720 de euro.

Câinii din Dobrovăț, omorâți în drum spre padocul din Vrancea?

Proiectul prin care s-a votat alocarea sumei de 168.000 euro pentru acest serviciu fictiv de ecarisaj a fost întâmpinat cu aprinse proteste din partea opoziției. Cu toate acestea, majoritatea confortabilă a primarului Martinuș a votat cu ochii închiși pentru devalizarea bugetului local.

Contractul avea multe hibe, iar clauzele erau destul de străvezii. Era ca un cec în alb către cei de la Vetmedan. Din start ne-am dat seama că ceva nu este în regulă, dar Martinuș a făcut tot posibilul ca acest proiect să treacă și contractul să fie semnat. După una dintre primele capturi făcute la Dobrovăț, la care am asistat, am plecat la padocul de Suraia, ca să mă conving că acei câini ajung într-adevăr la acel padoc. Odată ajunși acolo, am fost întâmpinați foarte ostil și nu ni s-a permis accesul în padoc. A fost nevoie să apelăm la Poliție. Într-un final, când am reușit să intrăm, am constatat faptul că niciunul dintre câinii luați de la Dobrovăț nu ajunseseră la padocul din Suraia. Chiar dacă s-ar fi dorit aducerea lor la acest padoc, nu știu câți ar fi ajuns în viață, în condițiile în care mașina hingherilor era una relativ mică, cu vreo 20 de cuști una peste alta, fără climatizare, ori, în spațiu închis și în stare de stres, animalul elimină căldură. Sunt convins că după preluarea lor de la Dobrovăț, acești câini au fost omorâți sau aruncați undeva pe marginea drumului, între Iași și Vrancea”, ne-au declarat surse din cadrul primăriei, sub protecția anonimatului.

Primarul plătește 168.000 euro pentru eutanasierea câinilor din comună

Față de cele constate de oamenii din primărie, consilierul local Vasile Popistașu ia act de acestea și se adresează instituțiilor de resort ale statului, sesizând aceste aspecte halucinante.  Cu această ocazie află, printr-o scăpare a conducerii DSVSA Vrancea, despre existența unui document exploziv – Dispoziția 9/18.01.2024, care arată că primarul Martinuș l-a împuternicit pe Daniel Lazăr, patronul Vetmedan, să decidă asupra eutanasierii câinilor. Ordinul nu a fost niciodată făcut public, iar destinația reală a animalelor rămâne un mister. Până la proba contrarie, sunt toate suspiciunile rezonabile că aceștia au fost uciși în drum spre padocul-fantomă sau aruncați pe marginea drumului.

La data verificării, câinii se aflau în adăpost, cazați în boxele 5,6,47,48,49 și 50 (n.r. mai mult de 4 câini într-o cușcă, ceea ce încalcă condițiile minime pentru funcționarea unui adăpost). În concluzie, în urma verificării, aspctele semnalate nu au putut fi confirmate”, este răspunsul DSVSA Vrancea, prin directorul Mihai Cristinel, absolvent al USV Iași, liberal cu state vechi, fost șef la TNL Vrancea. Practic, cine putea să acopere această mizerie mai bine, dacă nu tot un liberal din tabăra lui Alexe.

Neafiliați politic, polițiștii din cadrul Biroului pentru Potecția Animalelor din cadrul IPJ Vrancea demarează și ei un control, în aceeași perioadă cu corupții de la DSVSA Vrancea, iar ceea ce constată este la antipozi de poziția inspectorilor sanitari veterinari.

În urma controlului inopinat efectuat la Adăpostul Arca lui Noe din Suraia nu s-a putut identifica niciun exemplat canin cu semnalmentele menționate  (n.r. în baza fotografiilor trimise la momentul capturării lor pe raza comuniei Dobrovăț) în registrele de capturare și fișele de intrare întocmite cu ocazia acțiunii de capturare de pe raza comunei Dobrovăț din data de 19.05.2025 ”, precizează comisarul șef Remus Nica, șeful IPJ Vrancea.

Câinele „cu imunitate” de la Dobrovăț

Un incident grav, acoperit cu grijă sub preșul primăriei din Dobrovăț, scoate la iveală o rețea de complicități locale greu de ignorat. Singurul câine care ar fi trebuit să fie ridicat de pe străzile comunei nu e vagabond, ci cu stăpân – și ce stăpân! Postolache Estela, directoarea Școlii Generale „Ștefan cel Mare”, dar și sora primarului.

O localnică din Dobrovăț, Cădere Mirela, a fost atacată și mușcată grav de câinele sorei edilului, un animal care a scăpat din curtea proprietății și a devenit agresiv. Femeia, care se deplasa cu bicicleta spre un teren de 1.000 mp, primit de fiul său prin programul „Teren pentru tineri”, a ajuns la spital cu răni serioase. Surpriza? Nu a depus plângere, din respect (sau teamă?) față de fratele directoarei – nimeni altul decât primarul în funcție.

De notat că terenul pe care se îndrepta victima nu este tocmai un teren „pentru tineri” în sensul legii – fiul acesteia locuiește de ani buni în Irlanda. Și totuși, a primit fără probleme suprafața și a început deja ridicarea unei case.

În aceeași zi a incidentului, după apelul la 112, la fața locului a sosit, potrivit martorilor, fiica directoarei – asistenta medicală SMURD. Cazul a fost astfel rapid preluat „în familie”, iar situația s-a calmat înainte să ajungă prea departe. Iar câinele, în loc să fie preluat de autorități, a fost… băgat înapoi în curte.

În timp ce autoritățile au lansat campanii pentru capturarea câinilor fără stăpân, singurul care a produs o victimă cu acte este bine-mersi și păzit de tăcerea vinovată a administrației locale. În lipsa unor anchete oficiale, oamenii din comună încep să vorbească. În șoaptă, deocamdată. Pentru că la Dobrovăț, și câinii, și funcțiile, au stăpân.

Un padoc „construit” la… casa viceprimarului

Investigația 7Est a scos la lumină un alt tun tras la Dobrovăț: materialele pentru construirea unui padoc local, în valoare de 30.000 lei, au dispărut complet din gestiune. Nici urmă de cuști, podețe sau garduri. Potrivit unor mărturii locale, ele au fost folosite pentru a împrejmui casa viceprimarului Dumitru Mardare, cel care a semnat în locul primarului recepția contractului cu Vetmedan. Documentele Curții de Conturi confirmă lipsa fizică și contabilă  a acestor bunuri.

Contractul nr. 501/15.01.2024 privind delegarea serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân este pus în efectivitate o săptămână mai târziu, odată cu semnarea procesului verbal de primire a serviciului între Vetmedan, reprezentată prin Daniel Lazăr și autoritatea contractantă, respectiv Comuna Dobrovăț, din partea căreia nu semnează Martinuș, ci viceprimarul Dumitru Mardare, personaj implicat aproape penal în problema câinilor vagabonzi.

Potrivit unui raport de audit financiar desfășurat în comuna Dobrovăț la finele anului 2021, inspectorii Curții de Conturi Iași au identificat un prejudiciu adus bugetului local de 23,7 milioane lei, rezultat din beneficii nerealizate dar raportate în fals, acordarea de drepturi salariale în mod nelegal  sau alte foloase necuvenite. Un capitol aparte în acest dezmâț financiar identificat la primăria condusă de Martinuș este dat de un padoc pentru care s-au alocat bani, dar pe care nimeni nu l-a văzut.

În cursul anului 2020 s-a constatat că Primăria Dobrovăț a efectuat achiziții de diverse materiale de construcții de la SC Dedeman SRL, achiziții care au fost destinate realizării de bunuri cum ar fi- punți pietonale, cuști padoc, podețe parcuri etc, valoarea facturilor plătite către Dedeman fiind de 30.993 lei și reprezintă achiziții de material de construcții care în evidența contabilă a comunei sunt reflectate ca și consumuri realizate (cheltuieli) , nu și bunuri realizate”, se arată în raportul Curții de Conturi Iași.

Practic,la inspecția fizică în teren în vederea verificării existenței faptice a bunurilor achiziționate, inspectorii Curții de Conturi au găsit în loc de cuști pentru padoc, un teren pe care bătea vântul, existând suspiciunea rezonabilă din partea locuitorilor din Dobrovăț, că acele materiale cumpărate pentru padocul comunei s-au transformat în gard împrejmuitor la casa viceprimarului Mardare, lucrare efectuată la scurt timp după aceste  achiziții. Mai mult, punțile pietonale, cuștile pentru padoc sau podețe, gard pentru cabinetul medical sau porți pentru parcare, nu s-au regăsit incluse în lista de inventariere a Primăriei, dar nici în fizic, depozitate aiurea pe undeva, semn al unei foosințe cu folos în interes privat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments