În numai două săptămâni, la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași au fost înregistrate decesele neașteptate a doi medici rezidenți și a unui brancardier. Cazurile sunt șocante prin intervalul scurt de timp la care s-au produs, misterul încă plutind asupra cauzelor morții celor trei. Cu toate acestea, oricât ar încerca șefii spitalului să dea vina pe presupuse afecțiuni pre-existente, se detașează tot mai clar concluzia că decesele au fost provocate de suprasolicitarea fizică și nervoasă la care personalul sanitar de la Spiridon este supus de mulți ani.
Pe scurt, cronica unor morți neanunțate se prezintă astfel:
Vineri, 28 martie 2025, George Ștefan Tilă, 31 de ani, originar din Bârlad, aflat în ultimul an al rezidențiatului, a decedat în timp ce se afla acasă.

Apoi, duminică, 13 aprilie 2025, a survenit al doilea deces suspect.
Emanuel Mirel Luca, 28 de ani, din Darabani, județul Botoșani, a murit a fost găsit, de asemenea, mort în casă, fiind rezident tot la Institutul de Gastroenterologie.

Al treilea caz a fost înregistrat pe 14 aprilie 2025, când un brancardier în vârstă de 56 de ani de la UPU Spiridon a murit după ce a ieșit din tură.
De foarte mulți ani, percepția pacienților asupra condițiilor de asistență medicală de la UPU Spiridon este una extrem de negativă. Se așteaptă ore în șir pentru a primi atenție din partea personalului medical, care deseori reacționează cu nervozitate la solicitările celor suferinzi.
Multă vreme, UPU Spiridon funcționase în condiții absolut execrabile, într-un spațiu minuscul, de o dotare și igienă foarte precare.
Extinsă în noul format, unitatea de primire urgențe a rămas la fel de suprasolicitată, cu personal insuficient pentru multitudinea de cazuri provenite nu numai din Iași, ci din întreaga regiune a Moldovei.
Este inadmisibil ca un oraș de 400.000 de locuitori să aibă la dispoziție doar 8 paturi pentru recepția și tratarea în regim de urgență a pacienților.
Întrebarea care se pune este următoarea: de ce nu se alocă fonduri pentru construirea unei unități de primire urgențe capabilă să facă față afluenței de pacienți?
De asemenea, de ce nu există bani pentru angajarea de personal medical îndeajuns de numeros pentru a nu mai apărea cazurile de suprasolicitare care, iată, pot duce la decese subite produse în rândul medicilor rezidenți?
Prof. dr. Anca Trifan, șefa Institutului de Gastroenterologie de la Spiridon a recunoscut că unitatea medicală primește foarte mulți pacienți, rezidenții având un volum de muncă peste puterile lor.
„Este un volum imens de muncă nu doar pentru rezident ci și pentru un medic specialist sau medic primar, pentru cadrele universitare care pe lângă pacienți au și studenți. Este îngrozitor serviciul la Gastroenterologie. La noi pleacă din specialitate, la sfârșitul anului I sau II. Sunt unul sau doi pe fiecare generație. Când nu poți să faci un lucru, când nu ți se potrivește, când presiunea e prea mare trebuie să pleci din specialitate. Aici e mortalitatea enorm de mare. Sunt cazuri terminale, unele ajung la deces. Nu este absolut deloc ușor”, a declarat dr. Anca Trifan pentru Antena 3.
„În primul rând, medicii rezidenți fac treaba de asistente, infirmiere, registratoare și de brancardieri. Tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize și în paralel trebuie să se ocupe și de pe clinică, de pacienții internați. Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi, ești la program, obligat să stai 32 – 34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament”, a spus un medic rezident pe o rețea de socializare.
În derularea acestei adevărate tragedii umane care a șocat o țară întreagă, o singură voce lipsește, deși ar fi trebuit a fi prima care să ia atitudine: directorul Spitalului Sfântul Spiridon, Dan Timofte.

Când ești managerul celui mai mare spital din Moldova, iar în curtea ta au loc trei decese suspecte în două săptămâni, să taci și să te ascunzi este nu numai o dovadă de lipsă totală de empatie, dar și o gravă deficiență morală, incurabilă, din păcate.