The Guardian, o altă viziune despre conaționalii noștri emigrați în Marea Britanie: „Românii, mândri de onestitatea lor”

0
25 views

Alexandra, o tânără jurnalistă născută în România, dar crescută în Anglia de la vârsta de 5 ani, a primit numele de famile de Jones, după ce mama ei s-a recăsătorit cu un britanic. A învăţat încă de mică să vorbească atât româna, cât şi engleza, căpătând, spune ea, un accent greu de identificat. Pentru că a simţit că imaginea pe care britanicii şi-au făcut-o despre români este nedreaptă, a publicat recent un articol pe theguardian.com, unde tratează subiectul onestităţii româneşti.

 

„Până acum câţiva ani eram o ciudăţenie. Pur şi simplu nu erau prea muţi români pe aici. […] Cred că mi-a plăcut să fiu diferită. Mi-a plăcut că pot vorbi o altă limbă şi că am o poveste deosebită de spus. Bine înţeles că am fost tachinată, dar ce copil nu e tachinat, dintr-un motiv sau altul?”, povesteşte Alexandra. „Acum vremurile s-au schimbat”, continuă ea. „În ultimul an a apărut câte o poveste nouă aproape în fiecare zi despre bandele de români, ghemuiţi în pieţele publice, care fură, cerşesc sau cauzează nepăceri”, precizează românca, amintind de articolele recente despre românii care fură în Europa de Vest şi se întoc în ţară în aceeaşi zi cu zboruri low-cost.

 

Toate acestea o pun, spune ea, într-o poziţie dificilă. Îi condamnă pe infractori, dar când face lucrul astă oamenii presupun că ea sancţionează defectele românilor. „Nu asta fac”, accentuează jurnalista, care vine cu o lecţie despre onestitate învăţată e la bunica ei, din România.  Alexandra îşi aminteşte un prânz în familie, din copilărie, când bunica i-a pus în farfurie salată în loc de tocană, aşa cum le-a pus celorlalţi, pentru că începuse să se îngraşe. „A fost sinceră, în ciuda faptului că, poate, m-a jignit. Aşa cum se întâmplă în cazul majorităţii românilor, onestitatea este foarte importantă pentru ea”, precizează tânăra. „În plus este muncitoare, cumpătată, amuzantă şi o bucătărească excelentă. Este, după cum am mai spus, asemenea celor mai mulţi dintre români, în ce priveşte oroarea pe care o are faţă de infracţiuni şi nemulţumirea manifestată faţă de minoritatea care strică reputaţia României”, adaugă românca.

 

În final Alexandra sugerează că este conştientă că ea reprezintă doar o voce nesemnificativă în cadrul unei prese care vânează scandalul şi care se concentrează doar asupra acelei mici părţi din populaţia României, infractorii, care nu o reprezintă. Conchide însă cu vorbele bunicii sale: „Staţi liniştiţi! Oricum nimeni nu vrea să plece în Marea Britanie”.

 

(Sursa: Yahoo!News)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here