Șmecheri de top în plasa DNA. Ce nu s-a spus despre frauda de 1,5 milioane de euro a tandemului Bălănici – Vizitiu

0
4,979 views

Liviu Bălănici de la Panifcom și fostul parlamentar Sergiu Vizitiu s-au asociat să dea un tun cu fonduri europene @ Pe un teren luat de la Panifcom cei doi au obținut finanțări europene pentru construirea unor ferme de porci @ Procurorii DNA București susțin însă că cei doi au folosit acte false pentru a încasa bani europeni

Patru hale de creștere și îngrășare a porcilor pe același amplasament în satul Buhăeni din comuna Andrieșeni construite din fonduri europene de circa 1,5 milioane de euro au făcut obiectul unei investigații amănunțite finalizate recent de procurorii DNA București. Cele patru hale care seamănă izbitor între ele au ca proprietari două firme, Pandora Impex, care îl are patron pe Liviu Bălănici, cunoscut și ca asociat al grupului de firme Panifcom, și firma Urbis Design SRL, reprezentată de Sergiu Vizitiu, fost parlamentar și cunoscut patron al companiei de construcții Huge Construct, aflată acum în faliment. Cele două firme au cumpărat fiecare de la Panifcom câte două hectare de teren cu un an înainte de a depune cerere de finanțare la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) pentru construirea unor ferme de porci. Ferma de porci a lui Bălănici se află la marginea drumului județean care leagă comuna Andrieșeni de Vlădeni, iar cea a lui Vizitiu se află în spatele acesteia. Cele două ferme care dețin câte două hale de fiecare sunt despărțite de un gard de sârmă. În prezent, ambele ferme sunt sechestrate de procurorii DNA București, care au constatat că pentru a pune mâna pe bani europeni cei doi afaceriști au folosit unele documente false.

Fostul consilier al lui Fenechiu a fost complice

Procurorii DNA au observat că pentru cele două ferme de porci, societățile patronate de Bălănici și Vizitiu au obținut finanțare de la AFIR în aceiași zi pe data de 29 aprile 2011. Aceiași procurori DNA au mai observat că în vederea obținerii finanțării și pentru implementarea proiectelor cele două societăți au colaborat  cu aceiași firmă de consultanță. De altfel, consultantul implicat în această afacere, Vali Țugui, a fost trimis de asemenea în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de  infracțiuni de “complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave”.

Acest Vali Țugui a fost consilierul lui Relu Fenechiu în perioada în care acesta era ministru al Transporturilor. Procurorii DNA au constatat că Bălănici și Vizitiu nu puteau să prezinte documente nereale pentru a încasa banii europeni fără complicitatea lui Țugui, care avea misiunea să completeze o bună parte din acestea. De asemenea, DNA a mai constatat că ambele firme au trucat licitațiile prin care au selectat firma de construcții care urma să ridice fermele, dar și firma de consultanță. De precizat că Pandora Impex a obținut de la AFIR o finanțare de 779.316 euro, iar Urbis Design a obținut o finanțare de 777.789 euro.

Sesizarea a venit de la Antifraudă

Chiar dacă Liviu Bălănici  a susținut într-o declarație dată jurnaliștilor 7Est că întregul dosar se bazează pe unele “suspiciuni rezonabile” ale unui procuror de la DNA București, trebuie precizat că ancheta de corupție a demarat ca urmare a unei sesizări depuse de Departamentul pentru Luptă Antifraudă. Această instituție a sesizat DNA la data de 26 februarie 2016 după ce a verificat ambele proiecte europene. De altfel, autoritățile au intrat la bănuieli în urma unor  controale efectuate de ANAF la firmele de construcții care au încheiat contracte pentru construirea celor două ferme de porci și anume GLM Construct SRL reprezentată de un anume Cristinel Ioan Ionescu și Real Trade SRL reprezentată de un anume Costel Pânzaru. Ambii patroni ai celor două firme de construcții au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene și evaziune fiscală în formă continuată. Cele două firme ar fi declarat unele achiziții fictive de materiale de construcții, iar pentru a le înregistra în contabilitate au folosit facturi false procurate de la țiganii din Ciurea și Grajduri. De aceea, în acest dosar de corupție, au fost trimiși în judecată și Dănuț Stănescu, Ferdinand Stănescu, Dragoș Stănescu și Gagarin Munteanu. Procurorii au ajuns la concluzia că materialele de construcții înregistrate fictiv au legătură cu cele indicate în devizele prezentate pentru obținerea fondurilor europene de către  firmele patronate de cei doi afaceriști.

“Glm Construcții SRL firma căreia i-a fost atribuit contractul de execuție a fermei de porci a declarat în perioada 2013-2014 achiziții fictive de bunuri și servicii în cuantum total de 3.381.535 lei de la societăți cu un comportament fiscal inadecvat, de tip „fantomă, fiind astfel cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de 654.497 lei, reprezentând TVA”, au arătat procurorii DNA.

Printr-o metodă similară, cealaltă firmă de construcții a înregistrat de asemenea achiziții fictive de 794.468 lei cauzând bugetului statului un prejudiciu de 153.768 lei. Pe de altă parte, Liviu Bălănici a declarat că faptele de evaziune fiscală imputate celor doi patroni de la firmele de construcții nu au nici o legătură cu cele două proiecte europene.

“Este o amestecătură acest dosar. Se amestecă evaziune fiscală cu fondurile europene. Noi nu am săvârșit nici o fraudă, fermele au fost ridicate. Totul se bazează pe suspiciunile rezonabile ale unui procuror. Noi avem 500 de salariați, iar în ultimii ani am plătit la stat taxe și impozite în valoare de 3,8 milioane euro”, a spus Liviu Bălănici.

Alături de cei doi afaceriști, de țigani și de patronii firmelor de construcții au mai fost trimiși în judecată și alți complici precum Monica Rabei de la Urbis Design, dar și Cristina Bălănici, soția lui Liviu Bălănici etc. Aceasta din urmă este asociată la Pandora Impex. Urbis Design SRL a fost înființată în anul 2009, dar a fost administrată de Sergiu Vizitiu până în ianuarie 2013 când a predat gestionarea firmei către Monica Rabei. Sergiu Vizitiu nu a putut fi contactat.

Constantin MAZILU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here