Prăbuşire iminentă. Filarmonica din Iaşi – de la excelenţă, la decadenţă. Clădirea instituţiei de cultură se degradează sub ochii indiferenţi ai autorităţilor

0
95 views

Una dintre clădirile simbol ale Iaşului riscă să se prăbuşească pentru că nu sunt bani de reabilitare. Clădirea Filarmonicii se degradează semnificativ cu fiecare zi ce trece, deşi este în proces de refacere de mai bine de 20 de ani. Concertele simfonice se ţin acum în mall-uri sau alte spaţii închiriate. Publicul a văzut ultima oară o reprezentaţie în sala mare în toamna lui 2012, iar artiştii care fac repetiţii acolo îşi riscă viaţa. 

 

 

Ridicarea ansamblului care găzduieşte astăzi Filarmonica a început în 1815. În 1900 era dată în funcţiune şi ultima clădire. Până la cutremurul din 1977, clădirile păreau a fi de neclintit. 4 martie 1977 este momentul în care edificiul a început să se deterioreze. Lucrările de consolidare au început după 1990, cu mari poticneli.

 

„S-a lucrat ca la piramide deoarece până în 2003 – 2004 nu era gata nimic. Nu era gata pentru că banii veneau cam cum vine picătura la căpătâiul bolnavilor când are branula aceea şi îi picură din când în când câte o picătură de viaţă ca să zicem”, a spus la Digi 24 Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii Iaşi. 

 

În 2008, după aproape 20 de ani de lucrări, era inaugurat doar un tronson care găzduieşte săli de curs pentru studenţii de la Arte şi câteva birouri. Sălile de spectacole au fost lăsate în paragină.

 

 

Sala mare a Filarmonicii, care de-a lungul anilor a găzduit mii de spectacole, este acum închisă publicului, pentru că există riscul de accidente. Numai artiştii mai au acces, pentru că nu au altă sală unde să-şi ţină repetiţiile. 

 

Cei 240 de angajaţi ai Filarmonicii trăiesc zi de zi cu spaimă. Directorul Filarmonicii se teme de ce este mai rău.

 

„Clădirea este încadrată într-o clădire cu rism seismic ridicat şi este limpede că, ferească Dumnezeu, dacă vine un cutremur cum a fost cel din 4 martie se poate întâmpla o nenorocire mare. Sper să vină noaptea acest cutremur ca să nu fie nimeni în afară de cei doi săraci portari care păzesc aici”, a mai spus directorul Filarmonicii. 

 

În 2008, Episcopia Romano – Catolică, cea care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate al clădirilor a renunţat la ele. Fără nicio pretenţie.

 

„Lucrul acesta s-a făcut pentru a continua lucrările de reabilitare a imobilului, blocate de mai mulţi ani. S-au făcut deja o parte din reabilitările cerute. Aşteptăm să se continue lucrările şi să se termine pentru ca tot complexul de clădiri de acolo să fie redat comunităţii din Iaşi pentru Filarmonică şi pentru Universitatea de Arte”, a spus la Digi 24 Cornel Cadar, consilier al Episcopiei Romano – Catolice din Iaşi.

 

Pentru finalizarea lucrărilor mai este nevoie de aproape 65 de milioane de lei şi cum deocamdată nici autorităţile locale şi nici cele centrale nu dispun de această sumă, o variantă de salvare a clădrii ar fi accesarea unui proiect cu finanţare europeană.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here