Ieși afara, bă, n-auzi?!

Au trecut ceva ani și eu încă mai port în suflet umilitoarea poruncă. Ieși afară, bă! Glasul de grăjdar al omului cu chipiu din biroul Mișcare, mi-a înghimpat inima. Eram cunoscut și mă bucuram de zâmbetul senin al celor pe care-i întâlneam. N-aș fi îndrăznit să intru fără să bat la ușă, dar graba de a găsi trenul, poate și dracu’, m-au pus să bat chiar prea tare.

La ce linie e tras trenul de București?

Ieși afara, bă, n-auzi?

Am făcut pasul înapoi, nu fără un moment de ezitare, făcându-mi răspunsul în minte adecvat, dar, ca tânăr cu educațiune, n-am vrut să paț un conflict… m-am retras. M-am deplasat tot o fugă până în Gara la nord unde-s informațiile și am aflat motivul care mă derutase – Nu-i la linia unu, e la linia trei! Cel care-mi stricase ziua m-a pus să meditez în trenul care agale, agale pornise.

Mușcasem din politica de stânga, și el era dreptaci, de-a celui care reformase statul de drept! Eram adversar, care va să zică, și a trebuit să fiu împuns. Cum altădată eram invitat în biroul regretatului director Filioreanu, am făcut imprudența să cred că și colegii lui, peste timp, sunt tot așa de prietenoși cu artiștii „mari”. Oricum, după lecția primită, la fixarea cunoștințelor am reținut că în Gara Iași, la biroul Mișcare, n-am să mai intru nici ca cum

Da-mi pun întrebarea, cui să mă adresez când am o nemulțumire pe CFR, fără să mi se răspundă n-ai decât să umbli cu limuzina! Sau mai simplu, ieși afară, bă!

Lunar plătesc patru drumuri dus – întors „Iași – București”, și nu din snobism, la clasa I, numai că, aproape totdeauna condițiile de la clasa a-II-a sunt ceva mai bune decât cele pe care le plătesc. De ce? Aerul condiționat, ori nu merge, ori nu există, ori te îmbolnăvește! Ușile se blochează fără comandă, grupurile sanitare sunt greu de folosit și… nu numai mirosul vagonului, dar și curățenia… Cel mai urât vagon este din garnitura de clasa I, de ce? Conductorii de tren se scuză și se rușinează, ca și cum ei ar fi vinovați de condiții, săracii! Mergeți la a doua poate e mai bine! Pe organigramă nu se poate afla cum e orientată garnitura. Vreau să merg cu fața! Vă descurcați în tren!

Vin Sărbătorile, cauți vagonul printre linii, întuneric, în jur întuneric, în tren întuneric.

În tren dorm bronzatele din sud, care vin la Cuvioasa și cu greu renunță la eliberarea locului plătit cu bani încălziți de mâna pensionarului. Mai mult, te pot face să te răzgândești și să te întorci la Urgențe să-ți coase buza! Cui să te plângi să nu te bănuiască, o țâră, că nu-i ești adversar politic! Dar, înainte de a întreba sus, sus de tot… nu la partid, întreb gospodarii Regionalei, din Țara Moldovei, v-ați uitat vreodată la garniturile ce pleacă din București spre Transilvania? Aștept de la cel care m-a înghimpat odată să-mi zică și acum, uită-te tu, bă!

Dionisie Vitcu

 

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *