Anticomunism cu garnitură de penali

 

Conform terminologiei progresiste din Romînia, binecuvîntată de președintele Iohannis, ,, penali ,, sînt aceia care au probleme de natură penală – sînt cercetați în dosare penale ori au fost condamnați în astfel de dosare. Termenul e aplicat în principal persoanelor publice, iar prezumția de nevinovăție de care se bucură , din punct de vedere juridic, persoanele ne-condamnate definitiv, pare irelevantă în dezbaterea mai mult sau mai puțin politică vizavi de aceste persoane.

Recent, în sala de festivități a primăriei ieșene a avut loc prima întîlnire publică din cadrul unui proiect la care participă instituții de calibru precum Academia Romînă sau Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului :  „ Procesul Comuniştilor din Romînia “ . Timp de doi ani și jumătate, mai mulți cercetători își propun să adune dovezi privind crimele împotriva umanității comise de membri ai conducerii Partidului Comunist Romîn.

Pînă aici, toate bune și frumoase. Doar că, la acest eveniment, în capul mesei au stat doi penali și un reprezentant al altui penal : primarul Mihai Chirica, inculpat într-un dosar penal ; Sorin Bocancea, rector al Universității ,, Petre Andrei ,, , arestat în urma unor acuzații penale și inculpat în dosarul respectiv ; Lucian Chirtoacă, reprezentant al primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, arestat la domiciliu în urma unor acuzații de corupție.

Nu vi se pare cel puțin bizar ? Mai întîi, fiindcă în fruntea acestui complet de judecată a comunismului s-a adunat o asemenea concentrație de penali. Apoi, fiindcă tocmai unii dintre marii moraliști ai patriei, care clamează rigoare morală și bun simț public, n-au minima decență de a face ceea ce ei le-au tot cerut altora – să se retragă din prim-planul vieții publice, pînă cînd problemele lor penale se vor fi lămurit.

Se vede însă că decența e doar pentru căței, nu și pentru dulăii moraliști. Iar dacă turma de intelectuali anti-comuniști înghite, la pachet, toată garnitura de ,, judecători ,, și ,, procurori ,, cu roba mînjită de glod, înseamnă că măgarul rîios și-a găsit copacul scorțos. Iar dacă Marius Oprea, fostul meu coleg de la ,, Europa Liberă ,, , s-a făcut că nu vede compania dubioasă în care s-a aflat, înseamnă că ori i s-au atrofiat unele simțuri, ori s-a dat și el cu masele largi, populare.

Acestea fiind spuse, vă doresc un anti-comunism plăcut și niște penali cît mai simpatici . La urma urmei, doar penalii celorlalți sînt răi, nu … ?

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *