Tăcerea pigmeilor

– despre momîile umplute cu paie şi principii –

 

Că marii comunicatori de la FILIT au răspuns la mişto, miercuri noaptea, unui mesaj trimis de ” 7 est ” vineri, e explicabil : alteţele lor princiare nu comunică decent decît cu de-alde Francfurter Alghemaine Ţaitung. Pe fraierii de la ” 7 est „, care anul trecut au difuzat publicitate gratuită la FILIT, poţi să-i mai trimiţi la plimbare, dă-i dracu’ de presari tupeişti.

Dar te-ai fi aşteptat să reacţioneze, altfel, alţii. Fiindcă era vorba de faptul că la FILIT a fost invitat, pe banii ieşenilor, cineva care şi-a bătut joc de ieşeni. Marcel Popa, şeful CJ Iaşi, finanţatorul FILIT, ar fi fost obligat să exprime o opinie publică. Dar Marcel Popa e doar un soi de prezervativ pesedist cu găuri la ambele capete. El ştie doar atît: pesediştii au mîrîit deja spre FILIT şi s-au fript rău. Deci de-acum tac chitic, indiferent dacă e ceva de zis sau nu.

Evident că vicepreşedinţii CJ, giolbanul Victor Chirilă şi papiţoiul Romeo Olteanu, au tăcut şi ei, la pachet cu cîrdurile lor de partid. La fel şi paznicul PMP-ist Aivănoaie. Dar au tăcut şi marii ‘telectuali liberali din CJ, semi-ciobanul profesor universitar Cotiugă şi mămăliga academică Brătescu, plus restul ciurdei lor din consiliu. La fel cum a tăcut şi alt mare liberal, om de cultură şi de principii, Dorin Dobrincu. El era ocupat să se ducă la Realitatea TV, taman după ce blamase îngroparea cu onoruri a lui Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii. Onoruri pe care Realitatea TV i le oferise din plin răposatului.

N-a crîcnit nici marele militant pentru Iaşi, consilierul local independent Andrei Postolache. Nici marea, teribela luptătoare USR-istă Cosette Chichirău. De alde liberalii Bodea, Alexe & co nu mai zic. Iar tractoristul PMP-ist, veşnicul deputat Movilă, ar avea nevoie de desene ca să priceapă despre ce e vorba.

A tăcut mîlc ” liderul presei ieşene „, au tăcut toţi gheţăii cu legitimaţie de jurnalist, altfel tare bătăioşi. N-a crîcnit marele intelectual Al. Călinescu, ori altcineva din turma civico-culturală, grozav de moralistă în alte situaţii. Fiindcă cei de la FILIT sînt băieţi buni, nu se face să le spui că fac şi prostii. Iar dacă de la ei mai pică o măslină, o invitaţie, chiar că n-are rost să vezi balega din capul mesei.

Prin urmare, stimaţi ieşeni, vă felicit cu ocazia deschiderii unui nou sezon de găinăţat în capul vostru, pe banii voştri. Cu garnitură de Corul Muţilor. Vorba ‘ceea : nu se-aude, da’ ce frumos tace … Ca o moviliţă maro, într-un lan de popuşoi.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *