Şmecheria porcească, invitată la FILIT

– despre axa tolstoievskiană Dan Alexe – Florin Lăzărescu, sau ” Cum te poţi găinăţa cultural în capul ieşenilor, pe banii lor ” –

 

Ca să lămuresc din start şi creierele cu căpăstru, repet ceea ce am spus / scris de mai multe ori, în ultimii ani: fără să fie impecabil, FILIT e printre puţinele întîmplări cu adevărat europene din Iaşul jalnic decăzut al ultimului sfert de secol.

Anul trecut, n-am avut nici o ezitare să susţin cauza FILIT, tot în ” 7 Est „, atunci cînd din tabăra talibanilor pesedişti ai clanului Stanciu a răbufnit, din nou, primitivismul de kolhoz, cu viziune de cămin cultural ceauşist ( https://www.7est.ro/opinii/item/192999-filit-cel-schiop-sau-sugrumatorii-zimbitori.html ).  Un primitivism cleios care, an după an, a mînjit nemeritat şi greţos, cu ajutorul unor parşivi mercenari din presa locală, tocmai oamenii care au făcut posibil acest atol de normalitate, apărut miraculos într-o mare de mîl vineţiu.

N-am avut vreo ezitare nici la prima ediţie a FILIT, cînd am pus în discuţie mizeria incredibilă care s-a petrecut pe scena mare a Teatrului Naţional. Atunci, ca invitat al FILIT, pe bani europeni, călugărul-scriitor Savatie Baştovoi a făcut o violentă propagandă anti-europeană şi anti-democratică, fără ca vreunul dintre organizatori să zică măcar ” pîs „. Asta deşi îi avertizasem cu mult timp înainte ( şi cu probe clare ) în legătură cu propaganda pro-comunistă şi pro-kremlineză pe care invitatul FILIT o făcea permanent ( http://www.catavencii.ro/cum-scuipam-uniunea-europeana-pe-banii-ei-rasputinul-bastovoi-filit-ul-si-jegul-etern-carpatin/ ).

Prin urmare, nici acum n-am vreo ezitare să spun, clar şi fără echivoc : prezenţa lui Dan Alexe pe lista invitaţilor la FILIT 2017 e scandaloasă şi jignitoare pentru ieşeni. E ca şi cum ai chema la petrecerea de duminică un instalator care vineri, pe banii tăi, a pus în casă ţevi sparte, rîzîndu-ţi apoi în nas şi lăsîndu-te cu casa inundată. În hohotele de rîs ale vecinilor, ca bonus.

Pentru cei care nu ştiu ori au uitat, reamintesc : Dan Alexe, invitatul de acum al FILIT, a făcut parte din celebra echipă, condusă de magistralul Florin Cîntic, care a dus de rîpă, în decembrie 2015, proiectul ” Iaşi, capitală culturală europeană „. Un proiect care ar fi adus Iaşului o finanţare de milioane de euro şi o publicitate cel puţin la fel de valoroasă. Un proiect pentru care a fost înfiinţată o fundaţie a primăriei, cheltuindu-se în mod dubios, netransparent, o căruţă de bani. Bani publici, din impozitele şi taxele ieşenilor. Milioane. Iar rezultatul, catalogat de mai toată lumea drept catastrofal şi ruşinos, a fost o culme a eşecului : în ” semifinala ” competiţiei, Iaşul a fost depăşit pînă şi de marele oraş cultural Baia Mare. Punct.

Doar că mizeria nu s-a oprit după acest eşec jenant. Cînd presa şi opinia publică au început să pună întrebări justificate vizavi de aducerea Iaşului la acelaşi nivel cu Slobozia, Satu Mare sau Buzău, Dan Alexe a avut o reacţie duhnind a nesimţire agresivă, răstindu-se cu tupeu la cei care cereau socoteală pentru rezultatul catastrofal, alimentat generos, îndelung şi dubios cu banii ieşenilor. Mde, banii fuseseră buni, dar ieşenii erau nişte proşti de tarla, neînţelegînd ce onoare le făcuse marele expert bruxellez Alexe, acceptînd să primească paralele fraierilor, drept plată pentru un fîs exploziv. Vorba ‘ceea : după ce le-ai luat banii proştilor, e păcat să nu-ţi baţi joc de ei.

Acum, profitorul nesimţit Alexe e invitat să revină la locul crimei, prin bunăvoinţa plină de inteligenţă a directorului de programe al FILIT, eminenţa cafenie Florin Lăzărescu. Căruia i se pare absolut în regulă ca un papagal care s-a găinăţat în sufragerie, pe banii noştri, să mai aibă încă o şansă de a lăsa în urmă vreo moviliţă de vorbe ieftine, pe bani publici. Doar unde-a mers mia, merge şi suta, nu  … ?

Ori poate că Lăzărescu a fost sedus de antologicele mugetări de pe Facebook ale maextrului Alexe, bazate pe formulări de mare adîncime stilistică  : ” muie la muştaţă „, ” laba tristă ” etc. Fiind invitat la întîlnirile cu liceenii din cadrul FILIT, e clar că aceste magnifice bijuterii stilistice vor asigura un succes garantat al prezenţei celebrului jurnalist, regizor, prozator şi golan scabros.

Ce mai contează că duşmanii FILIT vor avea astfel un motiv real de a pune sub semnul întrebării felul în care se cheltuie banii festivalului. Principalul e că vedeta Alexe a anunţat că aduce cu el şi un om de la ” Charlie Hebdo „. Adică taman gazeta care, recent, a scandalizat o lume întreagă, bătîndu-şi joc de morţii lăsaţi în urmă de uraganul care a îngrozit America.

Pregătiţi, deci, nişte bancnote de 500 de euro. Domnu’ vedet Alexe o să vă spună nişte chestii minunate, iar voi, prostimea, o să-i puneţi frumuşel în buzunar un mic bacciş. De data asta din bugetele voastre personale, că de alea publice s-a plictisit. Şi, dacă o să vă dea cu ceva oralităţi inghinale peste faţă, nu crîcniţi : asta e arta adevărată, fraierilor.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *