Fene-Puşcărie se întoarce, sau ” Lepre care nici în cosmos nu se schimbă “

– despre mega-tupeul proaspătului ieşit de după gratii, deţinutul eliberat condiţionat Fenechiu Relu, alias Şmenson Manglela –

 

” Fraierilor şi proştilor care sînteţi voi, să mă pupaţi în dos, milioane de rîme romîneze ! “.

Nu, deţinutul Fenechiu Relu, proaspăt ajuns eliberatul condiţionat Fenechiu Relu, n-a spus cu gura lui aceste cuvinte, la ieşirea din închisoarea vasluiană. Dar asta spuneau, de fapt, vorbele lui zeflemitoare, peste care plutea un evident iz de răzbunare.

De ce n-a dat Relu-Puşcărie nici un leu înapoi, din prejudiciul de milioane pentru care a fost condamnat ? Păi, fi’n’că statul tre’ să-i dea mai întîi înapoi marfa aia proastă şi scumpă pe care dom’ deputat a vîndut-o, adică rugina la preţ de inox. Abia apoi Relu-Pîrnaie, zis şi ” dom’ ministru “, se mai gîndeşte dacă dă înapoi ceva din mangleala babană, jupuită de pe spinarea milioanelor de proşti.

O să mai facă de-acum afaceri dl Fene’ Manglitorul ? Da, da’ numa’ dacă statul n-o să-i ia toţi banii din afacere, mă-nţelegi, că el are famelie mare, şi-i trebuie renumeraţie grea, după buget. Ce, credeaţi cumva că fălcosul prădător liberal are puse deoparte, prin bănci străine şi off-shorice, nişte milioane de euro / dolari, agonisite din şpăgi nedescoperite … ? Feeerii-t-aar sfîntu’ …

Se simte cumva vinovat proaspătul eliberat condiţionat Fenechiu Relu ? Nici vorbă. Ne spune tot el de ce : una dintre judecătoarele care l-au condamnat a venit personal şi accelerat la el, la puşcărie, şi şi-a cerut iertare pentru sentinţă, aproape cu lăcrămi în ochi . Şi i-a zis lu’ domnu’ puşcăriaş Fenechiu că e nevinovat, da’ un om rău a pus-o pe ea, judecătoarea, să-l condamne.

Omul rău despre care e vorba în povestea puşcăriaşului eliberat Fenechiu e o femeie, mai exact judecătorul din Romînia cu cea mai mare funcţie. O acuzaţie foarte gravă, desigur, care ar trebui imediat anchetată de procurorii de la Parchetul General. Sînt şi probe clare, ne spune Fene-Pîrnaie. Doar că ar fi o mică problemă : judecătoarea care s-a pocăit la picioarele Sfîntului Mare Mucenic Relu Transformatoreanul a cam murit. Deci nu prea mai poate depune mărturie în faţa procurorilor şi judecătorilor, în legătură cu înfiorătorul abuz a cărui victimă a fost marele lider alb şi liberal Şmenson Manglela.

Oricum, indiferent dacă Sf. Puşcărelu’ va face sau nu o minune, astfel ca răposata mărturisitoare să ofere, post-mortem, o depoziţie la procuratură & tribunal, cazul trebuie oricum anchetat şi soluţionat : fie prin rejudecarea dosarului, fie cu o nouă condamnare a ex-deputatului & ministrului manglitor, de data asta pentru consum ilegal de cacao verbală falsificată.

Da, musiu Chiuariu, ex-ministru & condamnat la puşcărie suspendată, ai dreptate : noua posibilă încadrare penală a lui Relu-Zăbrelu’ e alta, te las pe matale s-o stabel … stabileşti, împreună cu fosta-ţi mînă dreaptă, madama senatoarea liberală Scîntei, şi ea aflată în buza unui dosar penal, pentru fals în declaraţii. Da, ăştia de-alde voi, juriştii liberali şmenari, se pricep cel mai bine la astfel de dosare. Dar e clar pentru oricine că mizeria pe nume Fene’ a încălcat încă din uşa ïnchisorii o condiţie a eliberării – recunoaşterea şi regretarea infracţiunii. Pe care şi le asuma, în cererea făcută către judecător, cu doar cîteva zile înainte de eliberare, dar pe care scuipă, public, din poarta puşcăriei.

Vra’zică, stimate rîme romîneze, să vă fie clar : asemeni altui recent condamnat liberal, marele doctor, rector etc Astărăstoaie, şi Relu Fenechiu e nevinovat. Un martir pe altarul Binelui, sacrificat de călăii justiţiei. Deci dacă puteţi să-l angajaţi ( ca manager general, desigur ), ori dacă aveţi să-i daţi un milion-două de euro, ca să se poată descurca şi el un pic, cred că ar fi un gest firesc, care ar mai spăla puţin din vina generală pe care noi, toţi, o avem faţă de acest monument viu al democraţiei veritabile şi al capitalismului onest.

Iar dacă aveţi cumva nişte transformatoare mici, din inox, platină sau mahon, i le puteţi dona martirului Relu, ca să aibă şi copiii lui cu ce să se joace. Cred că ar fi un efort infim pentru o cauză nobilă : copiii romînilor trebuie conduşi, peste ceva ani, de copiii unor lideri veritabili, obişnuiţi de mici cu arta uşurării profitabile pe capetele milioanelor de proşti.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *