Tovarăşul Vieru de la DSV

– despre neo-miliţienii capitalismului de stat –

 

Piaţa Alexandru, săptămîna trecută, ora 11 fără cîteva minute, hala cu lapte şi brînzeturi. E deja cald şi înăuntru, nu e nici un fel de aer condiţionat, năduşeala face ca transpiraţia să curgă pe feţele oamenilor care plătesc dări la primăria oraşului, dar n-au parte de condiţii civilizate şi igienice, într-o piaţă administrată de aceeaşi primărie, plină de vorbe umflate şi goală de fapte simple.

Vreau să cumpăr nişte caş, dar vînzătorul e ocupat să-i dea un teanc de hîrtii doctorului veterinar Iulian Vieru, care e însoţit de un atîrnător biped ( nu e clar dacă asistent-managerul îi duce mapa, ori are rol de badea-gard sau de microscop electronic uman ). În timp ce aştept şi transpir, deşi sînt în tricou fără mîneci şi pantaloni scurţi, mă întreb : de ce naiba tovarăşul veterinar Vieru s-a trezit abia la ora asta să verifice hîrtiile vînzătorilor de caş ? De ce n-are bunul simţ să priceapă, cum ar fi normal, că nu-i deloc în regulă ca, din cauza lenei lui de slujbaş la stat, să ţină la coadă cumpărătorii, mai ales în năduşeala din hală ?

Fiindcă verificarea actelor nu se mai termină, mă duc la un alt vînzător de caş. Ghinion : cît am făcut eu slalom printre cumpărătorii din hala ca o saună, tovarăşul veterinar Vieru a ajuns înaintea mea la vînzătorul respectiv şi a recitat deja poezia de miliţian : ” Actele la control !” . Vînzătorul mă roagă deci să aştept, în timp ce caută grăbit actele cerute de tovarăşul miliţian veterinar. La coadă se mai adună, între timp, şi alţi cumpărători tăcuţi, dar eu îl întreb în nume propriu pe tov. miliţian veterinar : e normal să facă la acea oră controlul actelor, încurcînd şi vînzătorul, şi cumpărătorii ? În plus, dacă marfa avea probleme de calitate, la ora aceea nu erau deja mulţi oameni care o cumpăraseră, cu consecinţele medicale evidente ?

Văzîndu-mă în pantaloni scurţi şi cu tricou fără mîneci, tov. miliţian veterinar Vieru mi-a răspuns în zeflemea, cu tonul tupeist al vechilor activişti de partid comunist : el verifică doar actele, nu calitatea mărfii. Apoi, rînjindu-mi în faţă : ” Dacă eram un cumpărător de la rînd ? Care-i problema ? „. Zîmbind satisfăcut de punerea la punct a fraierului cu pantaloni scurţi, i-a zis apoi vînzătorului să-l caute la birou, cu actele care se pare că lipseau.

Fiindcă era cald şi n-aveam chef de discuţii cu guzgani obezi, nu i-am răspuns tovarăşului miliţian veterinar Vieru cum merita, cu o întrebare elementară : ” Dacă DNA ar aresta toţi veterinarii şpăgari, ce s-ar întîmpla ? „. Întreb însă conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Iaşi ( Gabriel Ciobanu, Vasile Gaboran ) : e normal ca un veterinar să verifice actele la ora 11, deranjînd în mod evident cumpărătorii şi vînzătorii ? E normal ca acel control întîrziat să vizeze doar actele, nu şi calitatea mărfii ? E normal ca DSV Iaşi să tolereze, de ani de zile, condiţiile improprii şi ilegale din hala în care se vînd produse lactate în Piaţa Alexandru ( şi nu doar acolo ) ? E normal ca tovarăşul miliţian veterinar Vieru să aibă un comportament dispreţuitor faţă de cei care îi plătesc salariul gras ? Ce sancţiune a primit, pentru comportamentul său, tov. miliţian veterinar Vieru  ?

Aştept un răspuns oficial şi clar la aceste întrebări. Asta dacă domnii directori Ciobanu şi Gaboran vor să probeze că nu sînt tovarăşi, solidari cu comportamentul penibil al tovarăşului miliţian veterinar Iulian Vieru. Şi că DSV Iaşi nu e o relicvă a mizeriei comuniste, vopsită în culori democratice şi capitaliste.

Nu, eu nu cred că astfel de lucruri sînt mărunţişuri. Respectul faţă de cetăţeanul plătitor de taxe începe cu igienizarea mizeriei celor care se pretind păzitorii igienei. Indiferent dacă e vorba de igiena animală sau umană.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *