USR Iaşi : mult zgomot pentru mai nimic

– despre baloanele colorate care se cred avion de vînătoare –

 

Votanţii USR dezamăgiţi de prestaţia partidului preferat, care anul trecut promitea să rupă norii politicii carpatine, ar putea avea o consolare : la Iaşi, formaţiunea condusă de Nicuşor Dan are un bilanţ cu mult mai subţire decît cel naţional. Motivul e unul evident, la fel de simplu ca un sac plin cu aer şi vorbe goale : filiala ieşeană a USR există doar formal. Un fel de pisică din Cheshire, suită într-un copac de aburi şi compusă majoritar din zîmbetul larg şi telegenic al deputatei Chichirău, preşedinta iluzoriei filiale.

Nu e vreo imagine deformată, livrată de presa duşmănoasă din solda PSD. E însăşi trista evidenţă. În jumătate de an de la intrarea USR Iaşi în arenă, filiala n-a produs mai nimic notabil. Cu excepţia unor iniţiative pe care senatorul Dan Lungu le-a generat ” pe persoană fizică”, în prelungirea proiectelor sale de scriitor şi manager cultural, USR Iaşi n-a existat. Şi nici nu există.

Dacă o să căutaţi pe internet sediul filialei ori site-ul ei, vă rog să-mi spuneţi şi mie ce-aţi găsit. Eu n-am găsit nici un sediu, iar în loc de site erau cîteva rînduri de litere, semănînd a chestii legate de programe IT. Pe pagina de Facebook a organizaţiei judeţene, la jumătatea lunii mai, cea mai recentă postare era din 9 aprilie. Şi era legată de o interpelare parlamentară a lui Dan Lungu. Din martie. Iar precedentele postări aveau legătură cu Nicuşor Dan şi filiala USR Neamţ. Despre Iaşi şi filiala ieşeană – tot o postare vizavi de o interpelare din Senat a lui Dan Lungu. Dar la vreo săptămînă distanţă, ca să nu se simtă sufocaţi simpatizanţii partidului.

Eşecul lamentabil al organizării unei filiale măcar decente a fost recunoscut, implicit, chiar de şefa ficţiunii bahluiene, deputata Cosette Chichirău. Mai întîi, prin ” lansarea ” filialei abia după şase luni de activitate, cu numai două zile înainte de congresul partidului. Cum ar veni, în cinstea congresului, ” Ţării, cît mai multe filiale  ! „. De carton, ca pe vremuri. Apoi, ca să fie penibilul complet, explicit şi asumat, dna salvatoare Chichirău ne spune, cu subiect şi predicat, că numărul membrilor filialei ieşene a USR ” e mai aproape de 10 decît de 100 „. Sibilinică tare, doamna salvatoare … Sperăm doar să nu fie şi cu virgulă, numărul. Nu de alta, dar ar fi păcat să sufere bieţii membri, fiind tranşaţi pentru progresul matematic al patriei şi giudeţului nostru.

Ca să fie jalea completă, eşecul judeţean al amazoanei Cosette a fost dublat de unul naţional : deputata de Bahlui n-a fost aleasă, la congres, nici vicepreşedintă, nici în altă funcţie. S-or fi prins şi colegii ei că e mai mult vorba de ea … Dar poate că asta e doar o informaţie falsă din presa duşmănoasă, fiindcă site-ul naţional al USR nu ne spunea, la ora scrierii acestui text, cine a fost ales în conducerea partidului. Mde, cum e turcul – şi pistolul.

Dincolo de ironii, concluzia e una gri-mîloasă : nu e deloc în regulă, dacă în ” capitala culturală „, doldora de intelectuali, o ieşeancă de succes în SUA n-a reuşit, în jumătate de an, să adune 51 de oameni. Ca să fie măcar aritmetic mai aproape de 100. Aritmetic, fiindcă politica e o matematică ceva mai complicată. Dincolo de vorbe şi gesticulaţie, trebuie ţinut cont de regulile elementare şi obligatorii ale unei construcţii sociale. Bunele intenţii, precum ştim, nu ajung. Şi degeaba ne plîngem că lupul pesedist e rău, dacă umblăm legaţi la ochi prin pădure, dînd vina pe furtunile solare ori pe ţînţarii invizibili.

Teoretic, nu e tîrziu ca taraful şchiop ” Cosette & co ” să se trezească şi să înceapă construcţia unei echipe serioase. Dar pentru asta trebuie renunţat la aere, fumuri, iluzii şi naivităţi. Altfel, dacă adăugăm şi prestaţia cumva similară a celor din trupa ” Postolache PPI „, viitorul nu sună deloc bine : fanfara ” PSD şi restul ” va livra ceea ce livrează de un sfert de secol – tromboane, sărăcie, mizerie de tot felul. Iar cei care doar au mimat opoziţia vor avea, obligatoriu, partea lor de vină.

 

Lucian Postu

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *