Pentru cine bate clopotul

– despre două mii de ani de caiafism cu ambalaj creştin –

 

Drept-credincioşii carpato-danubiano-pontici au, în preajma sărbătorii de Paşti, un nou motiv de bucurie : pe lîngă adăposturi anti-atomice, hotel, magazine ş.a.m.d., Catedrala Mîntuirii Neamului se va îmbogăţi cu un nou motiv de mîndrie romînească & ortodoxă – un mega-clopot de multe tone şi de vreo 500.000 de euro.

După cum ne informează, cu o satisfacţie explicabilă, feluriţi specialişti în teologie, ortodoxie, clopotologie ş.a.m.d., motivele de bucurie sînt mai multe, unul dintre ele fiind acela că uriaşa talangă bisericească le dă peste nas, prin dimensiunile ei, tuturor creştinilor europeni. Şi în mod sigur pravoslavnicilor ruşi, vechii noştri duşmani geopolitici şi geostrategici, care n-au fost în stare, cu tot trecutul imperial & prezentul putinist, să-şi atîrne în vreo mega-clopotniţă de-a lor ceva la fel de bengos. Ne-au rupt ei la teritorii, da’ la clopote, cu ajutorul cetelor îngereşti, i-am spart pe-alde Ivan !

În fine, e evident că o asemenea mega-catedrală nu putea fără un asemenea mega-clopot. Iar cei care spun că nu tuşea clopotniţa dacă avea doar un clopot de vreo 300.000 de euro, iar restul de 200.000 să fi fost cheltuiţi pentru construirea vreunui adăpost pentru sărmani … evident că asemenea cîrcotaşi sînt nişte duşmani ai dreptei credinţe, care vor doar răul bisericii strămoşeşti şi al neamului nostru. Cum le mai dădeam noi peste nas ruşilor, cu o ieftineală de 300.000 de euro … ?

Asta ca să nu mai vorbim de mega-magnetul turistic : Casa Poporului / Palatul Parlamentului – mega-clădire administrativă, Catedrala Mîntuirii Neamului – mega-biserică cu mega-clopot. E drept, ar fi fost bine să avem, pe axa asta turistică & definitorie, şi o atracţie din fosta Uniune Sovietică : piticul sovietic, care era cel mai mare pitic din lume. Dar cred că putem compensa cu ceva şi mai tare : Daniel Ciobotea, cel mai faraon patriarh ortodox din galaxia securisto-negustorească.

Sau nu  … ? Lăsînd la o parte hazul de necaz, am putea să ne amintim, dacă avem cum, vorba prin care rabi Ieşua din Nazaret îi numea pe farisei : ” morminte văruite “. Fiindcă ce altceva e această mega-catedrală, cu mega-clopotul ei cu tot, decît un mega-mormînt văruit ? O piramidă cu cruce, construită, de fapt, ca mega-mormînt al unui faraon-fariseu, cu cîrjă de patriarh ortodox.

De asta cred că figura domnului patriarh, turnată în bronzul mega-clopotului, e mult prea puţin pentru un asemenea megalo-personaj. Cred că o mega-statuie, amplasată în faţa mega-catedralei, cu dl Ciobotea în chip de Sfinx, ar fi ceva cu mult mai potrivit. În concordanţă cu faraonul şi cu poporul lui.

Dacă deja v-aţi indignat pravoslavnic şi sînteţi convinşi că asemenea vorbe sînt cu totul nepotrivite în zilele dinaintea duminicii de Paşti, vă reamintesc un fapt despre care, dacă sînteţi atenţi, puteţi afla chiar din slujbele ortodoxe din această săptămînă : acum vreo două mii de ani, tot în zile ca acestea, dinainte de Paşti, rabi Ieşua din Nazaret a dărîmat mesele negustorilor din templul cel mare şi i-a lovit cu biciul pe cei care făceau negustorie în casa credinţei. Şi, dacă nu mă înşel cumva, orice creştin ar trebui să urmeze, pe cît poate, exemplul acelui rabin din Nazaret.

În rest, nimic nou sub soare.” Shalom  ! “,  cum ar fi zis, acum două mii de ani, rabinul pus pe cruce de strămoşii domnului faraon Daniel.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *