La Popa la poartă …

– despre mîţele moarte din panoplia preşedintelui de la Consiliul Judeţean –

 

Dacă îl vezi vorbind pe Maricel Popa, mai că-ţi vine să crezi că Napoleon era doar un plutonier de mîna a doua, Winston Churchill – preşedinte la vreo asociaţie de locatari, iar Bill Gates şi alţii ca el – nişte buticari amărîţi din Podu Iloaiei, care dau pe datorie, pînă la pensia ori salariul clienţilor.

Desigur, impresia respectivă e accentuată de prezenţa în cadru a vreunui chelner cu legitimaţie de jurnalist, extaziat pînă la paroxism de nemaipomenitele realizări ale măreţului conducător Maricel, cel cu care graţia divină a blagoslovit judeţul nostru. Dacă am da la o parte garnitura capitalistă a tabloului, probabil că şi tovarăşul Nicolae Ceauşescu ar fi oleacă invidios pe felul în care actualul prim-secretar de la Iaşi e periat de ţesălătorii de serviciu.

Avînd eu incomoda povară a celor vreo 25 de ani de presă, slugărnicia lacheilor sus-pomeniţi îmi aminteşte de altă slugărnicie : a lui Marcel Popa însuşi, atunci cînd alde Ion Iliescu îi vizitau, cu alai de stat, moşia de la fabrica Tehnoton. Atunci să fi văzut chelnereală cu spume … Isus Hristos, Ştefan cel Mare & Sfînt, Edson Arantes do Nascimento ( zis Pele ) , nici unul n-ar fi avut parte de primirea cu covor roşu şi zîmbet slugarnic, rezervate de patronul Popa celui care era calea, adevărul şi ceaţa îmbogăţirii prin fotosinteză post-revoluţionară.

Dacă tot am zis vorba ” patron „: recent, marele manager privat M. Popa a fost întrebat cum e cu gaura de multe milioane pe care firmele lui au dat-o bugetului de stat, prin metoda garantată a falimentului. Sigur pe el, the big boss i-a dat rapid peste nas ziaristului impertinent, care a avut tupeul să întrebe aşa ceva : „A fost criză economică, n-aţi aflat  … ? ” .

Nea Mar’cele, cum să-ţi spun eu, ca să vorbesc frumos, fără expresii prea colorate … ? De exemplu : la matale în cartier s-a aflat, bunăoară, că o ţară ex-comunistă, Polonia, a avut o creştere economică bunicică, taman în timpul crizei de care pomeneşti ? Altă întrebare : oare cîte dosare penale pentru faliment fraudulos au fost instrumentate în ultimii ani ? Cu cîte condamnări ? Şi, apropo de condamnări : oare dacă Necolaiciuc, fostul şef de la CFR, spunea tot procurorilor, matale ne mai dădeai acum lecţii tupeiste de capitalism  ? Întreb pentru un prieten …

Ştim din folclor că, atunci cînd femela unui anume omnivor se suie în copac, se întîmplă faze penibile. Mai e şi altă vorbă populară : cu cît mai sus se urcă maimuţa, cu atît mai uşor i se vede posteriorul dezgolit. Prin urmare, tovarăşe manager de partid şi de stat, am să traduc pe înţelesul matale întrebarea cu firmele pe care le-ai falimentat : dacă n-ai fost în stare să ai grijă de afacerile proprii, şi le-ai dus de rîpă, de ce-ar trebui să avem încredere în matale, atunci cînd îţi dăm pe mînă banii publici, adică ai noştri ?

Da, ştim şi vorba aia : să faci ce zice Popa, nu ce face Popa. Dar o ştim şi pe cealaltă, tot cu popă : la Popa, la poartă, este-o mîţă moartă, cine-a rîde ş-a vorbi … Aşa că, nea Mar’cele, poate că ar fi mai nimerit să-ţi revii din luna de miere a vătăfiei judeţene şi s-o laşi mai moale cu tupeul şi tarantelele de doi lei. Nu de alta, da’ să nu fi deochiat Adomniţei scaunul de şef al CJ. Ptiu, ptiu, cruce de aur …

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *