Românii se tem mai mult de nebunie decât de SIDA sau diabet

Românii se tem mai tare să sufere de boli psihice decât de boli de inimă, de diabet, de hepatită, de HIV/SIDA, iar dintre bolile psihice, depresia, schizofrenia şi demenţa sunt cele mai înfricoşătoare. Mai mult, 69% dintre români se tem să locuiască în aceeaşi casă cu o persoană care suferă de o boală psihică, 30% dintre români se tem să locuiască pe aceeaşi stradă, iar 45% nu ar accepta să lucreze alături de o astfel de persoană. Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului „Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României”, făcut şi prezentat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, care anul acesta a avut ca temă bolile mintale, în special depresia, şi cum ar putea fi eliminată stigmatizarea persoanelor afectate.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de 300 de milioane de oameni suferă de depresie, ţara noastră poziţionându-se pe locul 29 din 30 de state incluse în analiză. Conform cercetării realizate de compania IMAS, într-o campanie cu numele „Anti-Stigma“, lansată în anul 2015, doi din trei români au o relaţie directă sau indirectă cu bolile mintale, iar 20% au un cunoscut care suferă de o tulburare psihică şi de comportament.

Românii se tem de cei care suferă de boli psihice deoarece consideră că pacienţii diagnosticaţi nu îşi pot ţine boala sub control, reprezentând un pericol pentru cei din jur, necesitând internare permanentă. De asemenea, dacă ar suferi o boală psihică, cred că ar fi discriminaţi la locul de muncă şi că s-ar rupe de realitate. În general, teama de o astfel de suferinţă este alimentată şi de modul în care societatea îi judecă pe cei bolnavi psihic. De aceea, una dintre principalele concluzii ale studiului este că românii percep tulburările psihice şi de comportament ca fiind mai grave decât majoritatea bolilor, cu excepţia cancerului. Concret, 38,9% consideră că o boală psihică este mai gravă decât o boală de inimă, 31,8% cred că este mai gravă decât diabetul, iar 26,4% consideră că este mai dificil să suferi de o boală psihică decât de hepatită. Cancerul rămâne în continuare afecţiunea de care se tem tot mai multe persoane, 32,3% susţinând că le este mai frică să sufere de cancer decât de boli psihice.

Dintre toate bolile psihice, românii se tem să nu fie diagnosticaţi cu depresie, demenţă sau schizofrenie. Alţi români au precizat că se tem de urmări, cum ar fi să îşi piardă memoria, să sufere un accident vascular cerebral, că ar putea deveni violenţi sau agresivi sau de ideea că „şi-ar pierde minţile“. Doar 12% dintre respondenţi au spus că nu le este teamă de boală şi de ceea ce presupune ea.

Studiul a fost realizat în perioada 14 martie – 1 aprilie, pe baza răspunsurilor a 930 de persoane cu vârsta de peste 18 ani din toată România.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *