Ieșenii, chemați la miting, pe 4 octombrie. Grupul „Iașul iubește teii” cere replantarea, în centrul municipiului, a pomilor considerați simbolul orașului

0
19 views

Grupul de iniţiativă „Iaşul iubeşte teii” îi cheamă pe ieşeni la un nou miting îndreptat împotriva sacrificării arborilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

 

Acţiunea de protest a fost programată pentru data de 4 octombrie, ora 17.00, în Piaţa Unirii.

 

„La cinci luni după ultimul nostru protest, putem confirma că implicarea societăţii civile în apărarea teilor din Iaşi a avut o influenţă semnificativă asupra vizibilităţii şi eficienţei cu care ne-am putut apăra cauza. Cu ajutorul dvs. şi sprijiniţi de expertize dendrologice independente şi de dovezi fotografice, am determinat autorităţile statului să deschidă un dosar penal centrat pe tăierile ilegale de tei din februarie (Blvd. Stefan cel Mare)”, se arată pe pagina de Facebook a asociaţiei.

 

Membrii grupului de iniţiativă fac trimitere la dosarul de cercetare penală ajuns recent pe masa procurorilor ieşeni, îndreptat împotriva şefilor Primăriei Iaşi, care sunt susceptibili de infracţiunea de distrugere după ce au tăiat fără autorizaţiei peste 70 de tei din centrul Iaşiului.

 

”În ciuda criticilor publice şi a expertizelor ştiintifice, Primăria Iaşi evită însă în continuare un dialog public real pe aceste teme, majoritatea solicitărilor noastre petiţionare legate de aceste subiecte fiind ignorate”, mai spun reprezentanţii grupului de iniţiativă.

 

„Iaşul iubeşte teii” are trei revendicări pe care le va pune pe tapet cu ocazia mitingului din 4 septembrie:

 

1) Replantarea teilor pe Blvd. Ştefan cel Mare.

 

2) Salvarea parcului din faţa Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” prin contestarea publică a planurilor administraţiei locale de a construi o parcare subterană în zona respectivă. Proiectul a fost deja sistat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, solicitându-se Primăriei refacerea completă a studiului de impact asupra mediului.

 

3) Realizarea registrului spaţiilor verzi din Iaşi. Absenţa acestuia nu doar plasează Primăria din Iaşi într-o stare perpetuă de ilegalitate, ci permite în continuare defrişări abuzive de arbori.

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here