EXCLUSIV! Antifrauda a spart pușculița lui Mardarasevici: șpăgi și viață de șeic

7Est prezintă un document exploziv  Direcția Regională Antifraudă Suceava a controlat firma prin care Gabriel Mardarasevici sifona banii pe care îi încasa de la stat  „Șpaga lui Nichita”, excursia în China, a costat 25.000 de euro și a fost descoperită de Antifraudă cu câteva luni înainte ca fostul primar să fie reținut  Inspectorii Antifraudă au descoperit că Mardarasevici a plătit ilegal, prin firma sa, excursii costisitoare în toată lumea, ceasuri și telefoane mobile de lux  Sume colosale au fost plătite pentru mobilă de lux, amenajarea grădinilor și electrocasnice  Tehnoinf SRL este societatea prin care se scurgeau milioanele de euro pe care celelalte firme deținute de Mardarasevici le încasa de la instituțiile de stat  O posibilă explicație pentru faptul că Gabriel Mardarasevici a trădat și a turnat: la capitolul „consecințe și măsuri dispuse”, inspectorii Antifraudă au consemnat: „Nu este cazul”    

Cu numai câteva luni înainte ca Gheorghe Nichita să fie reținut în dosarul „UTI – semaforizarea orașului”, Direcția Regională Antifraudă Suceava a descins la sediul uneia dintre firmele ce aparține omului de afaceri Gabriel Mardarasevici. De aici au fost ridicate mai multe documente, care au demonstrat șpăgile de care s-a bucurat Nichita, dar și cum Mardarasevici a plătit pentru viața de lux de care se bucură: excursii exotice alături de familie, mobilă de sute de mii de euro, aparatură electronică de uz casnic, ceasuri și telefoane mobile de colecție etc.

Mardarasevici prins de Antifraudă, Nichita ridicat de DNA

Pe 12 august 2015, inspectorii Direcției Regionale Antifraudă au descins la firma Thnoinf SRL, deținută de soții Gabriel și Gabriela Mardarasevici. Prin această firmă se scurgeau banii pe care celelalte firme ale lui Mardarasevici îi încasa de la instituțiile de stat. Singurii clienți ai Tehnoinf SRL erau Information Business Consulting SRL, IT&Consulting Plazza și Focality SRL, toate deținute de familia Mardarasevici.

Printre altele, Antifrauda a descoperit că firma Tehnoinf a plătit deplasările și pe care Nichita le-a făcut în China alături de amanta sa, Adina Samson, precum și cazarea acestora și a unor „delegați” la hoteluri de lux.

La sfârșitul lui octombrie 2015, Nichita este reținut de DNA în dosarul UTI. Mardarasevici a acceptat să poarte microfoane pentru a-l înfunda pe Nichita.

După o lună de zile, Antifrauda închide controlul, constatând zeci de abateri de la lege. Totuși, la capitolul „consecințe și măsuri dispuse”, inspectorii Antifraudă a consemnat un singur lucru: „Nu este cazul”.

25.000 de euro, „delegație” cu amanta în China

În timpul controlului, inspectorii de la Antifraudă au dat peste facturile emise pentru plata biletelor de avion și pentru cazarea din timpul „delegațiilor” în care Gheorghe Nichita a fost alături de amantă și alți funcționari ai primăriei. În totala, firma Tehnoinf a achitat aproximativ 25.000 de euro.

Delegații au fost cazați la Hotelul Four Seasons din Hong Kong în camere Single Deluxe Harbour-View, king bed. Condiții de lux, într-un turn impunător cu vedere la mare.

În Beijing, aceiași delegați au fost cazați la Hotel Fairmont în camere Single Deluxe Bed&Breakfest. Și în acest caz vorbim de opulență și de o clădire edificată ca o punte peste un bulevard.

Contracte fictive, paravan pentru excursii exotice

Din banii care se scurgeau în firma Tehnoinf SRL, familia Mardarasevici a văzut aproape toată lumea: Europa, America, Japonia și țările arabe.

Explicațiile pe care reprezentantul firmei le-a dat pentru aceste cheluieli sunt incredibile. Firma ar fi plătit aceste deplasări pentru relații de afaceri cu alte firme, care aparțin tot lui Mardarasevici și care au sediul în Iași.

„Cheltuielile cu aceste facturi nu s-au materializat în contracte punctuale, ci s-au materializat în contracte făcute ulterior cu entități precum Focality sau Information Business Consulting (ambele firme aparțin tot familiei Mardarasevici –n.r.)”, susține reprezentantul Tehnoinf SRL în nota explicativă dată inspectorilor de la Antifraudă.

În total, au fost plătiți peste 50.000 de lei pentru bilete de avion pe care le-au folosit soții Mardarasevici, copiii acestora, dar și logodnica lui Mardarasevici jr., Ana Ștefana Iordache.

Destinațiile acestora au fost Doha (Qatar), Tokyo, Honolulu, Atena, Viena sau Munchen.

Tot pe banii firmei, au fost la tratament la Băile Felix și vârstnicii din familia Mardarasevici. Vacanța acestora nu a costat însă mai mult de 100 de milioane de lei vechi.

Telefon mobil de 6.000 de euro și ceas de lux vândut cu 100 de lei

Inspectorii de la Antifraudă au decsoperit că firma Tehnoinf SRL funcționa ca un paravan pentru „treburile murdare” ale lui Mardarasevici. Aparent, această societate cumpăra și vindea într-un mod nesăbuit.

În cadrul aceluiași control, s-a constatat că firma a achiziționat diverse produse electrocasnice, care nu existau în fizic la sediul societății.

Printre aceste obiecte, care s-au evaporat se numără și un telefon Tag Heuer Prestige Gold, pentru care s-a plătit suma de 24.562 lei, aproximativ 6.000 de euro la acea vreme. Modelul de telefon fusese lansat în luna martie, iar firma lui Mardarasevici l-a cumpărat în iunie. Telefonul are inserții de aur rose și fibră carbon. Este unul dintre cele mai scumpe telefoane din lume!

Totodată, a fost descoperită o factură, emisă în anul 2013, prin care firma Tehnoinf SRL vindea către o personă fizică mai multe bunuri. Așa-zisul cumpărător, o femeie pe nume Alina Ursachi, căreia nu i-au fost consemnate datele personale, achiziționează de la firma lui Mardarasevici mai multe produse, mare parte electronice, în valoare totală de nici 4.000 de lei.

Printre aceste produse, un ceas Ulysse Nardin, care a fost cumpărat cu doar 100 de lei. Inspectorii nu au precizat modelul, dar prețul minim al unui astfel obiect de lux este de 6.000 de euro și poate depăși 60.000 de euro.

Mobilă Armani, miliarde pe flori și perdele

Celebrul domeniu al lui Mardarasevici, situat lângă drumul ce duce spre Miroslava, a fost mobilat, amenajat și dotat cu tot felul de echipamente de lux cu bani care s-au scurs ilegal din firma Tehnoinf SRL.

Pentru mobila din bucătăria familiei Mardarasevici, din conturile firmei Tehnoinf au plecat peste 5 miliarde de lei vechi.

De asemenea, pentru mobila dintr-un apartament deținut de soții Mardarasevici firma a scos din conturi peste 31.000 de euro. Mobila Armani a fost furnizată de către Emporio Home Design Italia.

Perdelele au costat aproximativ 35.000 de lei și au fost plătite, de asemenea, din banii firmei.

Până și florile, aranjamentele vegetale, pământul de flori și tot felul de arbuști care se regăsesc în grădinile reședinței de pe strada Iași – Voinești au fost cumpărate de aceeași firmă, Tehnoinf SRL.

Pentru flori și pământ de flori, firma Tehnoinf SRL a plătit 50.000 de lei, iar pentru aranjamente florale aproape 30.000 de lei.

Reprezentantul Tehnoinf a motivat că banii au fost folosiți în interesul firmei, dar inspectorii de la Antifraudă au constatat că societate nu deține sau administrează nici măcar un metru pătrat de grădină sau spațiu verde.

Sponsorizări pentru „biserica lui Fenechiu”

Prin firma Tehnoinf s-au făcut și diverse sponsorizări. Spre exemplu, Paraohia Sf. Ioan Botezătorul din cartierul de vile ridicat de Relu Fenechiu pe dealul Bucium a beneficiat de două sponsorizări din „pușculița” lui Mardarasevici, una de 26.000 lei și o a doua de 15.000 lei.

Mardarasevici deținea două vile în cartierul lui Fenechiu. De asemenea, acesta a sponsorizat Parohia Sf. Cuvios Antonie cel Mare din Nicolina cu 12.500 lei și Asociația Judeșeană de Judo cu 1.500 lei.

Tudor LEAHU

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *