„Avocata noastră, frate cu Satana!”. Mărturiile incredibile ale clienților avocatei Poroșnicu

De la zi la zi, „clienții” Gianinei Poroșnicu prind curaj și dezvăluie modul în care au fost păcăliți de această avocată înregistrată la Baroul Iași  Poroșnicu încheie contracte de asistență juridică cu victimele accidentelor rutiere, se asigură că primește 30 la sută din despăgubirile plătite de firmele de asigurări, după care nu se mai prezintă la nici un proces

După ce am stat de vorbă cu mai multe persoane dintre cele care au avut nenorocul să intre în colaborare cu Gianina Poroșnicu, în calitate de beneficiari ai serviciilor sale juridice, am reușit să tragem concluzia că această avocată are o modalitate de operare menită să-i asigure profitul personal și nu-i pasă deloc de ce se întâmplă cu victimele accidentelor rutiere pe care pretinde că le reprezintă. Având plasați oameni peste tot care-i dau „ponturi”, adică persoane care o anunță când s-a petrecut un accident rutier, Poroșnicu află imediat unde se află victima sau după caz victima acesteia și „se înfățișează” în cel mai scurt timp pentru a-i convinge să semneze un contract de asistență juridică. Conform acestui contract standard pentru cabinetul avocatei, pentru serviciile de asistență juridică Gianina Poroșnicu urmează să încaseze 30 la sută din valoarea despăgubirilor pe care urmează să le plătească firma de asigurări, la sfârșitul procesului penal sau după caz la finalul procesului civil în baza poliței RCA încheiate de cel vinovat de producerea accidentului. Contractul pe care îl încheie Poroșnicu cu victimele accidentelor rutiere mai prevede că în cazul în care „clientul” reziliază contractul acesta îi va plăti avocatei o despăgubire de 30.000 euro. Respectivul contract nu prevede însă ce se întâmplă dacă avocata Poroșnicu nu-și face datoria. Prin urmare, contractul nu prevede nici o penalizare pentru avocat. Poroșnicu profită de acest lucru și, după ce încheie contractul, nu se mai ocupă deloc să-și reprezinte clienții. Datorită contractului, avocata are garanția că va primi oricum 30 la sută din despăgubirile care vor fi plătite nemaifiind ulterior interesată de gradul de satisfacție al clienților.   Descoperind această rețetă, Poroșnicu a încheiat în ultimii ani zeci de astfel de contracte. Problema este că acești oameni care au fost păcăliți de această purtătoare de robă știu că puteau să primească despăgubiri mai mari dacă ar fi fost reprezentați cum trebuie.

Acești oameni au ales să se plângă în ultimele săptămâni jurnalișților 7 Est.

Întrecere între șmecheri. O tânără de 21 de ani a murit

După ce săptămâna trecută am prezentat cazul familiei Călugăru din Vatra Dornei, care a fost pur și simplu sechetrată în propria casă după ce a vrut să rezilieze contractul de asistență juridică, tot din cauza faptului că Gianina Poroșnicu nu-și făcea datoria, în această ediție vom publica mărturiile unor femei din Botoșani care cred că au fost „vândute” de avocata înregistrată la Baroul Iași. Mărturiile din ediția de astăzi aparțin Maricicăi Cliveț și Vioricăi Prodan, două femei ale căror soți au fost grav răniți într-un accident provocat de doi indivizi care participau la o întrecere ilegală cu mașini în orașul Darabani, județul Botoșani. Accidentul s-a petrecut deoarece doi indivizi Florin Stănescu în vârstă de 46 de ani și Emil Bujor de 47 de ani au decis să se întreacă cu mașinile după  ce au băut bine într-o crâșmă. Cei doi conduceau fiecare câte un vehicul Audi cu motoare puternice și pentru că rulau cu viteze mari și erau băuți, au lovit un al treilea autovehicul și o căruță. „Concursul” în urma căruia a murit o tânără de 21 de ani aflată în cel de-al treilea vehicul, s-a petrecut în 2016 înainte de Înviere. Ulterior, s-a stabilit că Stănescu avea o alcoolemie de 1,50g/l alcooll pur în sânge iar Bujor avea 1,10 grame/l alcool cu același sistem de măsurare. În urma accidentului, au mai fost rănite încă patru persoane aflate în căruță dar și fratele fetei decedate care de asemenea se afla în autovehiculul lovit. A doua zi după producerea accidentului Gianina Poroșnicu s-a prezentat la Darabani și a încheiat contract de asistență juridică cu familiile Cliveț, Prodan și Hrițcu. Capii celor trei familii, Gheorghi Cliveț, Constantin Prodan  și Florentin Hrișcu s-au numărat printre victimele care se aflau în căruța lovită de una dintre mașini. În luna septembrie a anului 2016, procurorii botoșăneni i-au trimis în judecată pe cei doi autori ai accidentului pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat. La începutul anului 2016, Tribunalul Botoșani a început judecarea acestui dosar în care victimele s-au consituit parte civilă urmând să primească despăgubiri de la firma  de asigurări.

Poroșnicu a dispărut din nou. Fuguța-Fuguța după bani

Din momentul în care a început judecarea dosarului și până în la pronunțarea unei sentințe, în urmă cu câteva zile, s-au stabilit 13 termene de judecată. Avocata Poroșnicu nu a participat la nici unul din cele 13 termene stabilite de instanță. „Această avocată Poroșnicu nu s-a implicat deloc în acest proces. Eu cred că s-a făcut frate cu Satana adică cu cei doi indivizi care au făcut accidentul. Nu a venit la nici un termen deși noi am insistat să vină să ne reprezinte. Nu a fost interesată decât de bani. Știa că are semnat un contract cu noi și că îi revin 30 la sută și atât”, a declarat Maricica Cliveț, soția lui Gheorghi Cliveț.

Femeia a mai relatat faptul că, prin luna septembrie a anului acesta, Poroșinicu a sunat-o să-i transmită că va trimite în locul său o avocată care o va înlocui.

„Cu această ocazie ne-a spus că trebuie semnată o procură prin care stabileam că banii de la asigurări intrau în contul ei personal. Ea ne-a spus că imediat ce vor intra banii de la asigurări se va veni <<fuguța, fuguța”, îmi amintesc bine această expresie folosită de ea, <<fuguța, fuguța>> să ne dea partea. Noi i-am spus că nu vom semna așa ceva. După ce a auzit răspunsul nostru, ne-a sunat și ne-a spus că doamna care trebuia să o înlocuiască nu mai poate veni”, a adăugat Maricica Cliveț.

Soțul a decedat. Poroșnicu nu a făcut nimic

La numai câteva luni de la producerea accidentului, adică în luna septembrie a anului 2016, a decedat și Constantin Prodan. Bărbatul a decedat în urma rănilor căpătate în urma accidentului și, din câte se pare, o lovitură la cap i-a fost fatală. Familia Prodan nu a obținut despăgubiri pentru moartea soțului deoarece Gianina Poroșnicu nu a făcut ceea ce trebuia. „Doamne, ce am pățit cu această avocată! Ce mare ghinion am avut că ne-am încurcat cu ea. Nu a vrut să ne ajute deloc. În timpul procesului soțul meu a decedat iar moartea i s-a tras de la accident. Noi trebuie să facem o expertiză medico-legală și să demonstrăm că soțul meu a decedat din cauza loviturilor din accident, dar dacă nu am avut avocat, această Poroșnicu nu s-a implicat deloc. Și-a bătut joc”, a spus Viorica Prodan, soția victimei.

Mai mult decât atât, Viorica Prodan, soția victimei, a povestit că Gianina Poroșnicu i-a abandonat într-un moment cheie în cadrul etapelor de derulare a procesului. Este vorba despre momentul în care trebuiau audiați martorii părților vătămate, persoane a căror mărturie cântărea suficient de mult în stabilirea despăgubirilor. Numai că oamenii au fost aduși degeaba la instanță deoarece Poroșnicu nu s-a prezentat nici la termenul respectiv.

„Am adus martorii, le-am plătit drumul, am cheltuit bani cu ei. Știți cum este la țară, omul nu-ți vine la proces pe banii lui. Apoi, pierde o zi de muncă, trebuie să-i dai o compensație. Ne-am trezit că avem martorii și nu avem avocat. Doamna Poroșnicu nici nu ne răspundea la telefon. Instanța nu ne-a mai audiat niciodată martorii”,a  povestit Viorica Prodan.

Despăgubiri simbolice

În cele din urmă, victimele acestui accident au angajat un alt avocat. Asta s-a întâmplat însă cu un termen sau două înainte de finalizarea procesului. Noul avocat a încercat să salveze situația pe ultima sută de metri. Magistrații botoșăneni au pronunțat o sentință în dosarul penal pe 30 octombrie. Chiar dacă i-au condamnat pe autorii accidentului la 6 ani de închisoare, victimele au obținut despăgubiri materiale simbolice.

Poroșnicu: „Am fost substituită în dosar”

Contactată de jurnaliștii 7 Est, avocata Gianina Poroșnicu a recunoscut că de cele mai multe ori a fost înlocuită de un alt avocat la termenele din dosarul de la Botoșani.

„La toate am fost prezentă. De fiecare dată am fost substituită. Eu nu pot să mă duc peste tot, eu mă duc numai la Curtea de Apel.  Toți avocații lucrează așa. Legea nu-mi interzice să fiu substituită”, a declarat Gianina Poroșnicu.

Constantin MAZILU

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *