Teren de 200.000 euro, plocon pentru Nani! Fără număr de la „Comisarul” Chebac

Directorul comercial al societății Antibiotice le-a făcut cadou copiilor șefului său, Ioan Nani, un teren care valorează aproximativ 200.000 euro  Vasile Chebac le-a vândut celor doi fii ai lui Ioan Nani 2.600 metri pătrați de teren la un preț de cel puțin zece ori mai mic sub cel al pieții  8 euro pe metru pătrat au plătit frații Nani lui Chebac, în vreme ce prețul în zonă este de 90 de euro/mp  Vasile Chebac a fost angajat la Antibiotice după ce a plecat cu scandal de la Garda Financiară  Soția lui Chebac are o firmă de contabilitate care prestează servicii pentru distribuitorii de medicamante  Antibiotice nu este o companie, ci o mare familie: tinerii Alexandru și Tudor Nani sunt angajații producătorului de medicamente

Cadou nesperat pentru tinerii feciori ai lui Ioan Nani, managerul SC Antibiotice SA. Feciorii acestuia, Tudor și Alexandru, au primit fiecare câte un teren de 1.300 metri pătrați într-un cartier de lux al Iașului la un preț derizoriu. Cadoul a fost făcut de Vasile Chebac, directorul comercial al SC Antibiotice SA, cel căruia Ioan Nani i-a întins o mână tocmai într-un moment în care cariera sa profesională avea să se înfunde definitiv. Astfel, Vasile Chebac cel care a făcut suprinzătorul cadou, a fost șeful Gărzii Financiare Iași până în anul 2000, când a fost nevoit să părăsească instituția după ce atât polițiștii cât și subordonații săi erau acuzați că sunt în cârdășie cu marii evazioniști. De altfel, în perioada respectivă, doi dintre comisarii aflați în subordinea acestuia au fost arestați pentru luare de mită, iar în timpul cercetărilor Chebac le-a luat permanent apărarea.

Fugar la Garda Financiară, director la Antibiotice

Revenind, în plin scandal privind complicitatea Gărzii Financiare alături de evazioniști, Vasile Chebac decide să plece din instituție, iar cel care i-a întins o mână a fost chiar Ioan Nani, managerul de la Antibiotice. Astfel, Nani l-a angajat pe Vasile Chebac, direct pe funcția de director al Direcției Comerciale și de Logistică de la Antibiotice SA, poziție din care decide cum se cheltuie anual bugetul de zeci de milioane de euro al SC Antibiotice SA. Asta deoarece Vasile Chebac se ocupă de aprovizionare, organizarea de licitații pentru achiziții de echipamente, tehnică de calcul, soft specializat pentru industria medicamentelor, mijloace de transport intern de persoane și de marfă etc. Prin urmare, cine vrea să câștige bani dintr-un contract încheiat cu Antibiotice trebuie să treacă și pe la Chebac.

Teren moca” pentru băieții directorului

În ultimii doi ani, cei doi băieți ai directorului de la Antibiotice, Alexandru și Tudor, s-au căsătorit. În anul 2016, s-a căsătorit mezinul Alexandru, iar în urmă cu câteva săptămâni s-a căsătorit și Tudor, fiul cel mare. Înainte să se căsătorească, cei doi băieți au împărțit frățește un teren în suprafață de 2.554 metri pătrați pe care l-au primit cadou de la Vasile Chebac, directorul comercial. Spunem că fii lui Nani au primit astfel un cadou, deoarece Chebac l-a vândut către Tudor Nani pe data de 11 noiembrie 2011 la un preț de circa 8 euro pentru un metru pătrat, adică la un preț de 10 ori mai mic decât valoarea de piață reală. Asta deoarece terenul respectiv se află într-una din cele mai râvnite și mai scumpe zone rezidențiale din Iași, în zona numită generic „Aleea cu Cireși”, acolo unde s-a aflat ferma Partidului Comunist, la limita dintre municipiul Iași și comuna Valea Lupului. Mulți „șmecheri” din Iași, politicieni și oameni de afaceri, și-au făcut case în această zonă în ultimii 15 ani. Prețul unui metru pătrat de teren în această zonă depășește 90 de euro. După cum s-a mai precizat, la data de 11 noiembrie 2011, Vasile și Valeria Chebac au vândut către Tudor Nani, care la vremea respectivă avea 26 ani, suprafața de 2.554,17 metri pătrați, situată în intravilanul localității Valea Lupului. În contractul de vânzare-cumpărare se precizează că familia  Chebac ar fi primit de la Tudor Nani suma de 88.000 lei în momentul în care ar fi semnat actul de vânzare a suprafeței respective. Cu privire la acest aspect, adevărul este cunoscut numai de părțile care au semnat contractul de vânzare-cumpărare și notar.

O dovadă în plus în favoarea afirmației că familia Chebac a făcut un cadou familiei Nani este și faptul că același notar care a parafat această tranzacție a autentificat un alt contract de vânzare-cumpărare, acceptând din nou un preț ireal pentru jumătate din suprafața luată de feciorii directorului de la Antibiotice.

Au împărțit ca frații

Astfel, ambele documente la care facem referire au fost semnate în fața notarului public Vlad Cerasela. Pe data de 19 februarie 2015, Tudor Nani i-a vândut fratelui său, jumătate din terenul de la Chebac, adică 1.277 metri pătrați la un preț de numai 10.000 lei, adică la un preț de 2 euro pe metrul pătrat. Prin urmare, atunci când a fost achiziționat de la  Chebac, terenul valora 8 euro, iar atunci când a fost împărțit între frați s-a ajuns la 2 euro, de parcă între timp s-ar fi devalorizat. De precizat că impozitul pe venitul din tranzacții precum și onorariul notarului se calculează în funcție de prețul declarat de părți cu condiția ca acest preț să nu fie mai mic decât cel menționat în „grila notarilor”. Această grilă este aprobată anual de Camera Națională a Notarilor și se referă la valoarea de piață a bunurilor imobile pentru fiecare zonă din țară. Notarii trebuie să se raporteze la această grilă atunci când autentifică tranzacțiile.

Afaceri cu medicamente

Este posibil ca Chebac să fi făcut un asftel de cadou tinerilor frați Nani și pentru a-și asigura liniștea în cadrul companiei. Astfel, soția lui Chebac deține o firmă de contabilitate și audit care încheie contracte cu firme care comercializează medicamente, unele prin intermediul unor farmacii, în care se vând și produse de la SC Antibiotice SA. Adică, este vorba despre firme care au nevoie și de semnătura lui Chebac pentru a vinde unele medicamente. Firma Valeriei Chebac se numește Contexpert Serv-Prof.

„Eu nu am nici o datorie către nimeni. Eu am datorii numai față de Dumnezeu. Soția mea are într-adevăr o firmă de contabilitate. Toate firmele au nevoie de o societatea specializată care să le țină contabilitatea, deci și cele care vând medicamente”, a spus telefonic, Vasile Chebac.

Ioan Nani, directorul SC Antibiotice SA, nu a răspuns apelurilor telefonice ale jurnaliștilor 7 Est.

Constantin MAZILU

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *