Bolobiță, șeriful de la Gară! Turnuri de 10 etaje, înghesuite între blocuri

O firmă din Iași intenționează să construiscă trei blocuri turn cu 10 etaje într-o zonă deja înghesuită din spatele Secției 2 Poliție  Blocurile se vor construi pe terenul pe care s-a aflat zeci de ani garajul Inspectoratului de Poliției al județului  Municipalitatea a dat aviz de principiu pentru proiect  Locatarii blocurilor din jur sunt revoltați și au strâns semnături pentru a bloca investiția

Sute de familii care locuiesc în blocurile de pe strada Arcu sau în cele de pe strada Străpungere Silvestru, în zona situată în spatele magazinului Billa de la Gară, acolo unde se află și Secția 2 Poliție, sunt în pragul revoltei de câteva săptămâni de când au aflat că un dezvoltator vrea să ridice în zonă trei blocuri turn cu 10 etaje cu o înălțime de 37 de metri fiecare. Ieșenii care locuiesc în blocuri precum ar fi T2, T 11, T12, T 13, CL 4 și CL 10 susțin că avizul de principiu dat de municipalitate pentru construirea unor blocuri turn este o aberație, având în vedere că cele mai multe din blocurile care vor fi afectate de acest proiect imobiliar sunt cu 3 nivele cu excepția unuia singur, cel aflat la marginea bulevardului Canta. Firma care intenționează să construiască imobilele se numește Auto Trans Com SRL, iar proiectul se află în faza elaborării Planului Urbanistic Zonal, obținându-se doar un aviz de principiu de la Comisia de Oportunitate de pe de pe lângă serviciul de urbanism al Primăriei Iași. Asociațiile de proprietari din zonă au primit notificări de la primărie legate de intenția elaborării unui PUZ care să includă construirea a trei blocuri turn pe o suprafață de 3.407 metri pătrați aflat pe strada Zugravi nr.64. Imediat ce au fost primite notificările respective, sute de locatari au semnat o petiție prin care-și manifestă opoziția față de proiectul respectiv. Această petiție a fost depusă deja la serviciul de urbanism de la primărie.

contract bolobita

Turnuri înghesuite între blocuri

În primul rând, ieșenii care se văd afectați de acest proiect imobiliar au arătat că blocurile turn sunt plasate deja într-o zonă care este deja aglomerată. Străzile mici care despart aceste blocuri cu patru etaje cum ar fi strada Cișmeaua Păcurari sunt deja supraaglomerate. Troturarele sunt deja ocupate permanent de mașini și de cele mai multe ori se circulă pe o singură bandă care rămâne liberă pe mijlocul străzii.

„Dacă se aprobă acest PUZ, dispar și puținele locuri de parcare care mai sunt. Dacă se vor construi aceste blocuri, lucrurile de complică extraordinar, nu numai pentru actualii locatari, ci și pentru viitorii locatari. Vom fi blocați în parcări, deoarece mașinile nu se vor putea înscrie în traficul de pe Străpungere Silvestru. Zona este extrem de poluată cu noxe din cauza circulației intense, construcția unor mastodonți cu 10 etaje ar bloca circulația aerului dinspre versantul Copou, sporind gradul de poluare. În plus, dacă vor fi construite aceste blocuri, multe dintre apartamentele din imobilele cu 4 etaje nu vor avea lumină solară”, a spus Viorel Alexandru, unul dintre locatarii care și-a mobilizat vecinii să semneze petiția împotriva acestui proiect imobiliar.

Primăria ezită

După cum s-a precizat mai sus, acest proiect imobiliar a fost dezbătut deja în ședința Comisiei de oportunitate de la primărie care a eliberat deja un aviz de principiu. De asemenea, serviciul de urbanism al primăriei le-a spus locatarilor că-și pot manifesta obiecțiile față de proiect înainte de elaborarea PUZ-ului care privește această zonă. Deja unii specialiști și șefi din primărie cred că proiectul nu ar trebui aprobat în varianta propusă de  dezvoltator, în primul rând deoarece nu se respectă regimul de înălțime din zonă. De asemenea, municipalitatea crede că traficul din zonă nu poate face față unui număr suplimentar de vehicule adică ale viitorilor locatari din blocurile turn.

„Proiectul a fost supus avizării în Comisia de circulație. Comisia de circulația a considerat că numărul mare de mașini aferent ansamblului de locuințe, adică mașinile viitorilor locatari nu pot pătrunde în circulația publică, la orele de vârf într-un timp determinat”, a spus viceprimarul Radu Botez.

Tranzacție de 1,5 milioane de euro

Firma Auto Trans Com SRL a cumpărat pe data de 28 iunie a.c terenul de pe strada Zugravi nr.64 de la moșțenitorii lui Grigore Nițescu, cel care a avut o fabrică în zonă până când proprietatea i-a fost confiscată de comuniști. Auto Trans Com SRL a plătit nici mai mult nici mai puțin decât 1.450.000 euro pentru cei 3.407 mp teren dar și trei clădiri din care una în suprafață de 289 mp, una de 21 mp și una de 40 mp care au deservit Inspectoratul de Poliție al județului. Este vorba numai despre clădirile care se află la marginea străzii Cișmeaua Păcurari. Imobilul în care funcționează și acum Secția 2 Poliție și Direcția Generală Anticorupție nu a fost retrocedat, cele două instituții urmând să funcționeze în continuare în spațiile respective. Moștenitorii care au vândut terenul către Auto Trans Com SRL se numesc Traian Spiridon Bobescu, Elena Angela Stănescu, Emilian Dumitrescu, Anton Bogdan Iacobescu, Gheorghe Ștefănescu și Maria-Dorothea Ștefănescu-Păsculescu. Aceștia s-au judecat peste 10 ani cu Ministerul Administrației și Internelor pentru a-și recupera proprietatea obținând o sentință definitivă de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Bolobiță: „O să respectăm indicatorii din zonă”

Din partea firmei Auto Trans Com SRL contractul a fost semnat Costel Cristinel Bolobiță, un conoscut dezvoltator imobiliar din Iași.

cristinel bolobita„Totul este conform indicatorilor din zonă. Dacă ni se va permite, vom construi, dacă nu, vom renunța. Nu este adevărat că nu se respectă regimul de înălțime, spre bulevardul principal sunt blocuri turn, în spate sunt blocuri cu 4 etaje”, a  spus Cristinel Bolobiță.

Constantin MAZILU

 

Comentarii

There are 1 comments

  1. De ce Primaria Iasi nu si-a exercitat dreptul de preemptiune pentru cumpararea acelui teren? PUG-ul prevede dezvoltarea in viitor a unui parc mare (foarte necesar orasului) pe terenul depoului Garii Iasi. Ce se va intampla daca apar si in acest caz mostenitori? Asta e doar un exemplu. Chiar nu exista o strategie a Primariei Iasi care sa tina cont de astfel de aspecte? De ce nu achizitioneaza acele terenuri disponibile localizate in zone de interes, cum ar fi spatii verzi pre-existente (cu care sa le comaseze), de-a lungul bulevardelor si strazilor (pentru a largi trotuarele si a crea benzi pentru biciclisti). La fel s-a intamplat cu atatea locatii din Iasi: la fosta Fabrica de Bere Pacurari (teren vandut si fabrica distrusa prin 2014) puteau sa faca o bretea pentru pasajul Octav Bancila si un sens giratoriu, la rond tramvai din capat Canta (teren vandut anul trecut unui „dezvoltator”) puteau sa faca nodul de transfer prevazut in PUG (prevazut a fi construi la mai bine de cateva sute de metri departare de rondul de tramvai), peste drum de calea ferata (unde e ansamblul rezidential Dream Village) puteau construi un pasaj auto si peietonal subteran, care sa lege cartierele Dacia si Canta-Pacurari etc. etc.

    Reply

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *