Am verificat prețurile: Dona, cea mai scumpă farmacie. Diferențe de câțiva lei pe bucată la medicamente

La 10 medicamente de largă folosință, diferențele sunt de câțiva lei pe bucată.  Legătura medici de familie-farmacii: sunt softuri care dau direct procentul doctorului în bilanțurile lunare.

 

Numărul mare de farmacii duce la o concurenţă acerbă între retailerii din domeniu. Cum preţurile medicamentelor au mai scăzut în ultima perioadă, diferenţele între preţurile practicate de lanţurile mari de farmacii şi farmaciile de cartier sunt destul de mari. Mai mult, preţurile diferă mult şi de la un lanţ farmaceutic la altul, în funcţie de furnizor.

 

Dona, cea mai scumpă farmacie

După ce am terminat turul farmaciilor şi am tras linie, suma cea mai mică a rezultat la Sensiblu – 123,28 de lei, în timp ce cea mai mare sumă a fost la Dona – 126,21 lei, dacă nu luăm în calcul „farmacia de cartier“, unde preţul total a fost de 145,96 lei.

Exceptând antibioticul şi ketonalul, unde toate farmaciile practică preţul impus de Casa de Asigurări de Sănătate, la produsele care se dau fără prescripţie, preţul este stabilit în mod liber. La acestea, diferenţele între farmacii pot fi şi de câţiva lei.

 

Cel mai mare adaos comercial l-am găsit la farmaciile Dona

Astfel, o cutie de Parasinus, care la Sensiblu costă 7 lei, la Ropharma ajunge la 8,9 lei. O cutie de Nurofen Forte, care la Dona costă 11,5 lei, la Ropharma e 15,3 lei.

Diferenţă mare apare şi la Colebil. Acesta costă 9,9 lei la Ropharma, în timp ce, la Dona, costă 12 lei.

La Triferment, o cutie cu 20 de comprimate, cumpărată de la Ropharma cu 8,9 lei, costă la Dona 12 lei.

În cazul Bixtonimului picături, preţul acestuia variază între 7,9 lei, la Ropharma, şi 10 lei, la farmacia Dona.

 

Citește și Tramvaiul de Pașcani e un succes, dar nu la Iași. La Timișoara!

 

În relaţie directă cu medicii

Nimeni nu vrea să recunoască, dar lanţurile mari de farmacii sunt în relaţie directă cu mulţi medici de familie. Pacienții sunt îndrumați spre o farmacie, iar la sfârșitul lunii doctorul primește un procent din valoarea rețetelor trimise.

Un angajat ne-a spus că unele farmacii au programe care le afişează valoarea reţetelor compensate de la un anumit doctor. Fiind direct interesaţi de acel procent, de multe ori, doctorii prescriu cele mai scumpe medicamente sau care nu sunt neapărat necesare pacientului.

Încă un medicament recomandat

Toţi angajaţii din lanţurile mari de farmacii au target-uri, salariul lor crescând considerabil când vânzările sunt mari. „Aceştia au obligaţia de a-i sugera clientului ca, pe lângă medicamentele pe care le are de luat, să mai cumpere măcar un medicament sau, în locul celor ieftine, să le aleagă pe cele mai scumpe, pentru că «sunt mai bune!»“, ne-a spus o farmacistă dintr-o mare rețea.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *