Cât de rentabil e să-ți faci „plinul” la moldoveni

Sunt ieșeni care trec de trei ori pe zi granița pentru a-și umple rezervorul. Benzina e cu 2 lei mai ieftină. Micul trafic de frontieră a devenit înfloritor după eliminarea pașaportului la trecerea prin vamă. În doar câteva luni s-au mai deschis două benzinării lângă graniță. La un plin cu motorină se câștigă 90 de lei. Ieșenii își umplu și portbagajele cu fructe, legume, compoturi, băuturi și dulciuri, care sunt mai ieftine.

 

După ce, la jumătatea lunii iunie, Guvernul Republicii Moldova a permis trecerea frontierei doar cu cartea de identitate, mii de ieşeni  își fac plinul la mașină sau cumpărăturile în țara vecină.

Distanţa până la Ungheni este de 45 de kilometri, dintre care 21 de kilometri sunt în România. E drept că, la moldoveni, drumul nu este foarte bun, dar, cu puţin noroc, cu timpul petrecut în vamă, într-o oră şi ceva eşti la destinaţie.

Din Republica Moldova, ieşenii îşi cumpără de la benzină, ţigări şi alcool, până la dulciuri, sucuri şi legume, toate mai ieftine decât la noi.

 

Noul El Dorado al ieșenilor, supermarketul din Ungheni, cu prețuri mici

Mai multe drumuri zilnice

Şeful de schimb al Poliţiei de Frontieră Sculeni, din Republica Moldova, Grigore Hariuc, a declarat că sunt mulţi români care trec şi de două-trei ori vama în aceeaşi zi, principala ţintă fiind achiziţionarea de carburant.

„De când se trece cu buletinul, sunt români care trec şi de două-trei ori pe zi. Mulţi îşi fac cumpărăturile din Ungheni sau din pieţele din jurul Ungheniului, dar cei mai mulţi vin pentru achiziţionarea de combustibil şi produse din tutun. Comparativ cu perioada anterioară, traficul este acum aproape dublu. Şi moldovenii merg în România pentru a-şi cumpăra aparate electrocasnice, care sunt mai scumpe în Republica Moldova“, a spus Grigore Hariuc.

 

În bani românești, litrul de motorină abia trece de 3 lei. Benzina e cam 3,9 lei/l

Au „răsărit“ benzinării noi

Dacă până la permiterea accesului în Republica Moldova doar cu cartea de identitate erau două sau trei benzinării până la Ungheni, după schimbarea legii au apărut alte două benzinării, semn că micul trafic de frontieră este înfloritor.

„Vin mulţi români să pună benzină, da’, cum să nu vină, dacă e mai ieftin?! Sunt zile când vin şi câteva sute. În timpul săptămânii, românii vin, de obicei, după ora 17.00, după ce termină şi ei serviciu’. Până spre miezul nopţii, tot vin. Pe unii am ajuns deja să-i cunoaştem. Vin şi dimineaţa şi noaptea. Toţi fac plinul, fără excepţie!“, spune Mihai Chireac, lucrător la benzinăria Bemol situată la doi paşi de graniţa cu Republica Moldova.

Lângă benzinăria amintită a mai apărut acum aproximativ o lună o benzinărie, Tirex. „Dacă treaba merge, de ce să nu apară?! Nu e vorba despre concurenţă. Lumea ştie de Bemol şi pune de la noi. Da’ sunt care pun şi de la ei. Nu trebuie să trăiască toată lumea?!“, adaugă Mihai Chireac.

 

3,5 lei – motorina la moldoveni, față de 5,2 lei la noi. La un plin de 55 L, iese o economie de 93,5 lei, din care se scad circa 15 lei, combustibilul consumat pe drum

 

La două plinuri, câştigi aproape unul

Dacă e să facem o socoteală, un ieşean poate câştiga banii de un plin de benzină la două făcute, preţul litrului de combustibil în ţata vecină fiind de 18,16-18,19 lei moldoveneşti, adică aproximativ 3,9 lei. În condiţiile în care, la noi, preţul benzinei sare bine de 5 lei, la un plin câştigi aproximativ 60-62 de lei.

„Prefer să vin să pun de la moldoveni benzină. E mult mai ieftină decât la noi, iar calitatea este cam aceeaşi. Punând la calcul şi vignieta, care e 85 de lei la ei (n.r. – 18 lei), pentru o săptămână, la două plinuri făcute aproape îmi scot banii pentru încă unul. Normal că se merită! Dacă, pe lângă alimentarea cu benzină, pui şi nişte cumpărături, clar ieşi bine“, ne spune unul dintre ieşenii care îşi face plinul la benzină în Republica Moldova.

 

 

Legumele – mult mai ieftine

Cei care merg constant în Ungheni ştiu că joia e ziua în care se fac cumpărăturile în pieţele din oraşul aflat aproape de Iaşi.

În aceste pieţe, preţurile sunt mult mai mici decât în cele ieşene, iar marele avantaj este acela că legumele sunt vândute chiar de producători, nefiind la a doua sau a treia mână.

„Eu îmi făceam cumpărăturile de la moldoveni şi înainte de a se drumul cu buletinul. Legumele parcă sunt mai bune decât la noi, nu le pun atâtea chimicale, iar preţurile sunt mult mai mici. Acum, dacă a fost secetă, au mai crescut şi ei un pic preţurile. Acum merg să-mi fac aprovizionările pentru toamnă. Vreau să fac bulion, zacuscă, nişte vinete, ardei, de pus pe congelator, ce se face în orice casă“, zice unul dintre ieşenii care aşteapta la coada de la vamă.

În pieţele din Ungheni, kilogramul de roşii costă 50 de bani, în banii noştri. Vinetele sunt un leu, ardeii graşi – tot un leu, ardeii capia: 1,2 –1,4 lei. Castraveţii costă 1,2 lei, ceapa – 0,5 lei, morcovii – un leu.

De menţionat este faptul că, în cazul în care cumperi mai multe kilograme, preţul poate fi chiar mai mic.

 

În duty-free se găsesc băuturi foarte ieftine

Ţigări, dulciuri, sucuri şi alcool

În cazul în care sunteţi fumător, Republica Moldova reprezintă un „Rai“, preţul ţigărilor fiind şi de cinci ori mai mici decât la noi. Spre exemplu, un pachet de Winston, care în România costă 14 lei, ajunge la moldoveni la doar 3,9 lei.

O altă ţintă a ieşenilor în magazinele din Ungheni sunt renumitele sucuri produse de compania Vita Orhei, care, calitativ, sunt peste ceea ce se comercializează la noi şi care costă aproximativ 5 lei litrul.

 

 

Şi produsele din carne sunt la mare căutare în Republica Moldova, mezelurile, şafaladele (n.r. – cremvurşti groşi), fileul de somon afumat sau parizerul fiind mult mai bune calitativ decât la noi şi mult mai ieftine, în unele cazuri preţurile fiind şi cu 5-6 lei mai mici per kilogram.

 

Citește și Dictatura lui Tănase la Spitalul Grajduri: ZERO reforme, hoții și bețivii, protejați de Sanitas

 

La capitolul „mult-dorite“ trebuie neapărat să treceţi dulciurile de la compania Bucuria, care sunt mai ieftine decât la magazinele din Iaşi, iar gama de produse este mult mai variată.

Şi băuturile alcoolice sunt la mare căutare în Republica Moldova, vodca rusească, coniacul Kvint, dar şi vinul de Cricova sau Cahul fiind pe lista de cumpărături a ieşenilor ce merg la Ungheni.

Din duty free, ieşenii îşi pot cumpăra branduri renumite de alcool, dulciuri sau parfumuri la preţuri mult mai mici decât la noi.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *