Dezvăluiri incendiare – Forna, la șprițuri cu anchetatorii DNA care-i cercetau soțul

@ “Pe rolul DNA erau în lucru dosare în care soțul meu era cercetat”, a declarat Norina Forna pe data de 30 mai 2013 în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție @ “Am fost în concediu în Grecia cu domnul Tiberiu Prisăcariu și cu soția sa. Cunoșteam faptul că domnul Tiberiu Prisăcariu era ofițer la DNA”, a declarat în aceiași zi tot în fața judecătorilor Înaltei Curți, Dorin Forna, soțul Norinei Forna

Și astăzi se vorbește printre profesorii de la UMF că Norina Forna, decanul Facultății de Stomatologie, are o influență atât de mare în justiție încât poate să comande anchetarea sau arestarea unor rivali. Nu știm sigur pe ce se bazează aceste suspiciuni, dar nu este greu să obsevi că rivalii săi din UMF, cei care o puteau concura pentru diverse funcții pe Norina Forna, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Iată câteva exemple: Vasile Astărăstoae, fostul rector de la UMF, Doina Azoicăi, fostul decan al Facultății de Medicină, sau prof.dr. Carmen Dorobăț. Nu se poate să nu observi rapiditatea cu care s-au mișcat lucrurile în momentul în care s-au instrumentat aceste dosare, care vizau pe rivali și lentoarea cu care s-a operat atunci când investigațiile vizau familia Forna. În ediția de astăzi a săptămânalului 7Est prezentăm o serie de documente care par să explice cel puțin parțial situația de fapt prezentată mai sus.

Prietenă cu procurori și ofițeri de poliție judiciară

“Mitul” puterii Norinei Forna a început să prindă contur în anul 2006, odată cu arestarea fostului prefect al județului Iași, Radu Prisăcaru. Acesta a fost arestat pentru că i-ar fi cerut mită Norinei Forna pentru a-i retrocede o suprafață de 16 hectare de teren în comuna Miroslava. Împreună cu Prisăcaru au fost arestați și ulterior condamnați fostul șef al ADS Iași, Flavius Ioniță, afaceristul Cristian Maftei etc. În acel moment, Norina Forna era bună prietenă cu procurori și ofițeri de poliție judiciară care au fost implicați în anchetă. Astfel, în perioada respectivă, șeful  Direcției Generale Anticorupție Iași era Florin Ungureanu. Familia Forna era prietenă cu familia Ungureanu. Geanina Carmen Ungureanu, soția lui Florin Ungureanu, era în 2006 secretara șefă la rectoratul Universității de Medicină și Farmacie. La aceiași instituție, Dorin Forna, cel care făcuse denunțul împotriva fostului prefect Prisăcaru, ocupase funcția de director general administrativ.

La șprițuri cu cei de la DNA

De asemenea, familia Forna este prietenă de familie cu familia Cornelia și Tiberiu Prisăcăriu. Cornelia Prisăcariu a fost prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, iar Tiberiu Prisăcariu a fost ofițer de poliție judiciară la DNA.

Cei doi nu au fost implicați în ancheta care-l vizează pe prefect, însă această legătură de familie trezește unele suspiciuni, având în vedere că în perioada în care Tiberiu Prisăcariu era ofițer la DNA Iași, Dorin Forna era anchetat de instituția anticorupție ieșeană. În aceiași perioadă, familii Prisăcaru și Forna mergeau împreună în concedii, participau la petreceri etc. Această incompatibilitate a fost recunoscută chiar de soții Forna în declarațiile pe care le-au dat în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, apărători lui Radu Prisăcaru și ai celorlalți inculpați și-au construit apărarea pe faptul că dosarul penal a fost unul fabricat la comandă tocmai prin prisma relațiilor pe care Forna le-a avea în justiție, fiind vizate și persoanele enumerate mai sus. Astfel, în interogatoriul la care soții Forna au fost supuși în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, aceștia au oferit detalii legate de relațiile de prietenie menționate.

Vacanță în Grecia cu procurori și polițiști

Astfel, apărătorii inculpaților au primit informația că numai cu câteva luni înainte familia Forna fusese în concediu în Grecia cu familia Ungureanu și cu familia Prisăcariu. În răspunsurile oferite, cei doi soți recunosc că au fost alături de familia Prisăcariu în Grecia, dar nu fac referire și la familiia Ungureanu. Aceștia precizează doar că au mai fost în concediu și cu familia unui polițist, adăugând faptul că în total au mers în Grecia cinci familii. Săptămânalul 7Est prezintă fotocopii ale declarațiilor date de Forna în fața completului Înaltei Curți.

“Prisăcariu Tiberiu era împreună cu soția în concediul de care am făcut vorbire.  Prisăcariu Tiberiu era în perioada respectivă ofițer la DNA, iar soția acestuia procuror, însă nu pot preciza dacă era prim-procuror”, a declarat Dorin Forna.

“Mergeam și la petreceri împreună”

În declarația sa, Norina Forna a detaliat puțin relația cu familia Prisăcariu.

“Noi am fost în excursie în data de 26 iulie 2006 în Grecia, într-o excursie formată dintr-un grup de 10 persoane. Cunoșteam calitatea profesională a numitului Prisăcariu Tiberiu despre care știam că lucrează în Poliție, iar despre doamna Prisăcariu știam că este avocat sau procuror. În cadrul excursiei nici la masă nici în discuții private nu ne-am asociat cu familia Prisăcariu. Nici soțul meu nu a discutat cu vreunul din membrii familiei Prisăcariu și nici măcar în mod particular”, a spus Norina Forna, care a adăugat că cele două familii nu s-au vizitat reciproc în anul 2006, dar au participat la petreceri organizate de prieteni comuni.

“Nu pot preciza câte întâlniri am avut cu familia Prisăcariu anterior anului 2006. Precizez că atunci când au fost zile de naștere ale unor prieteni comuni am participat la acele întâlniri la care a participat și familia Prisăcairu”, a mai spus Norina Forna.

“Soțul meu avea dosare la DNA”

Prin urmare, atât Dorin Forna cât și Norina Forna au admis că au fost în concediu împreună cu Tiberiu Prisăcariu, care în perioada respectivă era ofițer la DNA Iași. În perioada respectivă presa locală a relatat faptul că  Dorin Forna avea două dosare deschise pe numele său. Dosarele vizau o serie de proceduri de achiziție publică pe care Dorin Forna le păstorise în perioada în care ocupase funcția de director general administrativ al Universității de Medicină și Farmacie. Potrivit informațiilor pe care le deținem, este vorba despre două dosare penale în care, la finalul cercetărilor, Dorin Forna a fost găsit nevinovat. Astfel, într-unul din dosare s-a dat o soluție de neîncepere a urmăririi penale, iar în celălalt s-a dat soluția scoaterii de sub urmărire penală.

“Pe rolul DNA Iași erau în lucru dosare în care soțul meu era cercetat, aspect relevat și în presa locală de la momentul respectiv. Nu cunosc numărul acestor dosare”, a mai declarat Norina Forna.

Dorin Forna: “Nu-mi amintesc cine a fost în excursie”

Contactat telefonic de jurnaliștii 7EST, Dorin Forna a spus că nu-și amintește cu cine a fost în concediu în Grecia în condițiile în care, după cum s-a văzut mai sus, în declarația dată în fața judecătorilor Înaltei Curți acesta a recunoscut că în “excursie” a fost împreună cu ofițerul DNA Tiberiu Prisăcariu.

“Eu am făcut personal denunțul împotriva fostului prefect. După aproape 11 ani nu mai știu amănunte. La data respectivă nu eram cercetat în nici un dosar de către organele statului. Nu știu cine mai era în excursie, nu m-a interesat. Numele Ungureanu Florin nu-mi spune nimic”, a declarat Dorin Forna.

De asemenea, este ciudat faptul că Dorin Forna susține că numele Florin Ungureanu nu-i spune nimic în condițiile în care în declarația dată în fața judecătorilor și-a amintit de numele fostului șef de la DGA Iași. “Denunțul l-am făcut în fața numitului Ungureanu Florin. De atunci nu am mai vorbit cu Ungureanu Florin și nu mi-a mai spus ce să fac în acest dosar”, a spus Dorin Forna în fața judecătorilor.

Și astăzi soția unuia dintre ofițerii de Poliție judiciară din cadrul DNA Iași lucrează la fundațiile și asociațiile patronate de Norina Forna. Dacă există vreo legătură între acest fapt și anchetele care au zguduit UMF Iași, investigații care au dus la eliminarea rivalilor Norinei Forna, odată cu trecerea timpului, lucrurile se vor limpezi. Norina Forna a refuzat să discute.

Constantin MAZILU

 

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *