cristin-zamosteanu-blocuri

Tsunamiul Zămosteanu! Bloc fără autorizație și monument istoric culcat la pământ

@ Mogulul imobiliar Cristin Zămosteanu construiește fără autorizație și a pus la pământ un monument istoric, dar inspectorii de la Urbanism nu au îndrăznit să-l amendeze @ Ansamblul Concept Residence de pe Canta stă pe un butoi cu pulbere @ Un bloc proiectat cu 9 etaje nu are autorizație de construire @ Un monument istoric ce-l încurca pe Regele Imobiliarelor “s-a sinucis” la cutremurul din septembrie 2016, când nici măcar un bibelou nu s-a spart în casele ieșenilor @ Doar Inspectoratul de Stat în Construcții l-a înfruntat pe Zămosteanu

GALERIE FOTO

Cel mai de succes dezvoltator imobiliar al momentului, Cristin Zămosteanu, nu are scrupule. Legea este pentru el o cârpă de șters bocancii. În fața lui și zmeii de la Primăria Iași, de la Serviciul Control Urbanism, se transformă în simplii mielușei. Nu-i de mirare că a început să construiască un bloc cu nouă etaje fără a avea autorizație și că un monument istoric s-a transformat în moloz și a scăpat neamendat de inspectorii primăriei.

Patru blocuri, 260 de apartamente

Este vorba de investiția pe care Zămosteanu o realizează în Canta, lângă complexul comercial Lidl, pe strada Moara de Foc nr.33. Aici, acesta intenționează să ridice ansamblul rezidențial Concept Residence, format din patru blocuri cu 8 și 9 etaje.

“Concept Residence este un ansamblu rezidențial modern care se construiește în Iași, pe Șoseaua Moara de Foc la numărul 33. Concept Residence este format din patru tronsoane cu o arhitectură inovatoare, cu 8 și 9 etaje. Construcția este pe cadre, iar compartimentările sunt din cărămidă. În total sunt 263 de apartamente, din care unul este sigur al tău”, se arată pe site-ul de prezentare a ansamblului rezidențial, www.apartamente-pacurari.ro

Bloc cu 9 etaje, fără autorizație, lângă monument istoric

Pentru a ridica însă cel de al patrulea bloc din cadrul ansamblului, Zămosteanu s-a lovit de o problemă, un monument istoric, pe care l-a cumpărat cu gândul că mai târziu îl va dărâma.

În 2015, fără a avea o autorizație de construire emisă de Primăria Iași, Zămosteanu a început lucrările la Tronsonul 4 al ansamblului, în apropierea monumentului istoric, construit la sfârșitul secolului 19.

Este vorba de vechea spălătoriee chimică, ridicată de Martin Buchholzer. Imobilul este inventariat în lista monumentelor istorice la poziția IS-II-m-B 03992.

Doar clădirea lui Zămosteanu a căzut la cutremur

Pentru că nu a reușit să declaseze monumentul istoric, adică să-l elimine de pe lista monumentelor isttorice, Cristin Zămosteanu l-a declarat “mort”. Adică a anunțat autoritățile că o parte a imobilului s-a prăbușit din cauza cutremurului ce a avut loc la începutul lunii septembrie a anului trecut. În urma cutremurului de la acea dată, în Iași nu s-au raportat pagube majore. Deși legea le impune proprietarilor să anunțe autoritățile în termen de 48 de ore de la producerea unor astfel de evenimente, Zămosteanu a făcut notificarea după aproape o lună și jumătate.

Inspectorii primăriei au înghițit gălușca mogulului imobiliar

Inspectorii primăriei s-au grăbit să avizeze documentația realizată de Zămosteanu, acceptând că un zid al clădirii s-a demolat urmare a seismului. Nu la fel de indulgenți au fost însă cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, care l-au amendat pe omul de afaceri pentru că nu a anunțat la timp auitoritățile. Alfel spus, Zămosteanu nu a reușit să dovedească faptul că monumentul a fost afectat de cutremur și nu de vreo intervenție umană.

Poliția Locală, pentru Zămosteanu mumă, pentru alții ciumă

Aceiași inspectori de la Serviciul Control Urbanism pot fi bănuiți cel puțin de pasivitate, deoarece nu au aplicat nici o sancțiune, deși Zămosteanu a început să ridice fără autorizație un bloc cu 9 etaje. Asta în condițiile în care alți dezvolatori imobiliari sunt blocați de primărie pentru că se abat cu câțiva centimetri dee la proiect.

“Noi nu am aplicat nici o sancțiune la acea adresă. Noi doar am participat la recepționarea unuia dintre blocurile pe care investitorul le ridică acolo”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale.

Tot Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat și l-a oprit pe Zămosteanu. În luna mai a anului 2015, Inspectoratul de Stat în Construcții a dispus sistarea lucrărilor și amendarea lui Zămosteanu cu suma de 3.000 de lei. La momentul controlului, lucrările erau avansate. Deja se cofrau stâlpi la etajul trei al tronsonului. Zămosteanu nu avea decât un certificat de urbanism.

Acum, acesta trebuie să obțină un nou certificat de urbanism, iar pentru autorizație are nevoie de aviz de la Ministerul Culturii și o expertiză tehnică a lucrărilor realizate până în prezent.

Proces cu Ministerul Culturii

Zămosteanu a încercat fără succes să scoată clădirea de pe lista monumentelor istorice, dar fără succes. A deschis și un proces împotriva Ministerului Culturii, pe care l-a câștigat doar în parte. Curtea de Apel Iași a obligat Ministerul Culturii să-i răspundă la cererea privind declasarea monumentului. Însă, declasarea a fost respinsă. Mai mult, acum Zămosteanu este obligat să reconstruiască zidul care “s-a sinucis”.

Mogulul recunoaște. A construit fără autorizație

Zămosteanu recunoaște că a construit fără autorizație, dar șI faptul că a pierdut lupta cu Ministerul Culturii. Acum este bun de plată.

“Când m-am apucat de construit, aveam toate avizele. Nu m-am așteptat ca un aviz de la Cultură să dureze chiar șase luni. Am redepus dosarele pentru intrarea în legalitate. În legătură cu monumentul, am fost obligați să refacem totul. Trebuie să cheltuim acum o groază de bani pentru o chestie veche, care a fost clasată ca monument istoric”, a spus Cristin Zămosteanu.

Zămosteanu: “Poliția Locală nu avea ce face”

Pe de altă parte, investitorul imobiliar nu se consideră favorizat de inspectorii de la Serviciul Control Urbanism, ci doar că aceștia sunt ceva mai lențI față de colegii de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

“A fost șI Poliția Locală, dar nu mai aveau ce face pentru că deja mă amendase Inspectoratul de Stat în Construcții”, a mai precizat Zămosteanu.

Bianca CRISTEA

Comentarii

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un SHARE

NU PIERDE NICIO ŞTIRE!
Abonează-te la newsletter
Fii prima persoana care primeşte noutăţi direct în căsuţa de email!
Vreau!
Încearcă, te poţi dezabona oricând.

Dă-ne LIKE pentru a citi ştirile pe Facebook!